Κόσμος

Χθες 17:57 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 18:50

“Μπορεί να δούμε το Eurofighter στην Τουρκία σύντομα” λέει ο υπεύθυνος της Airbus στην χώρα

Ποιο είναι το σχέδιο της Τουρκίας για την αγορά Eurofighter. Τι απαντά σχετικά ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού κατασκευαστή Airbus της Τουρκίας.

“Μπορεί να δούμε το Eurofighter στην Τουρκία σύντομα” λέει ο υπεύθυνος της Airbus στην χώρα
-

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε επίσης επαφές, μεταξύ των οποίων και μία για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου. Παρά την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς η Γερμανία καθυστερεί την πώληση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε το θέμα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το σχέδιο της Τουρκίας προβλέπει την αγορά 20 Eurofighter σε πρώτη φάση και στη συνέχεια έως και 40. Θέσαμε το ερώτημα αυτό στον Simon Ward, υπεύθυνο Τουρκίας του ευρωπαϊκού κατασκευαστή Airbus, κατά τη διάρκεια του Istanbul AirShow που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ataturk:

Ozbek:Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια έκθεση πολιτικής αεροπορίας, αλλά θα έχω επίσης ερωτήσεις για τη στρατιωτική αεροπορία. Ένα από τα θέματα της ατζέντας για την Τουρκία είναι το Eurofighter. Ποια είναι η κατάσταση της Τουρκίας όσον αφορά την Airbus;

Ward: Η Airbus παίζει τον κύριο ρόλο στην πραγμάτωση του προγράμματος Eurofighter. Το Eurofighter είναι επίσης και μια κοινοπραξία. Αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Εκτός από την Airbus, αποτελείται από την BAE Systems και τη Leonardo. Κάθε εταιρεία έχει διαφορετικά καθήκοντα. Για παράδειγμα, η BAE Systems είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση νέων πελατών και την ανάληψη συμβάσεων. Η Airbus παρέχει σοβαρή υποστήριξη τόσο στην ανάπτυξη του έργου όσο και ως σημαντικός εταίρος στο βήμα της Τουρκίας για το Eurofighter. Υπάρχει επίσης σε αυτήν την υπόθεση και η πτυχή των αδειών εξαγωγής. Η Airbus παρέχει μεγάλη υποστήριξη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο. Μπορεί να δούμε το Eurofighter στην Τουρκία σύντομα.

Ozbek Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός χρήστης του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους A400M. Η τουρκική πολεμική αεροπορία επίσης είναι ικανοποιημένη με το αεροσκάφος. Υπάρχει κάποιο βήμα προς μια νέα παραγγελία;

Ward Η τουρκική πολεμική αεροπορία είναι ικανοποιημένη με το αεροσκάφος. Τα χρησιμοποιούν πολύ καλά. Προσφέρουν μια σημαντική προσαρμοστικότητα για τις αποστολές που πρέπει να εκτελεστούν. Αλλά το κύριο πρόβλημα σε τέτοια έργα είναι τα χρήματα και ο προϋπολογισμός. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και η Τουρκία σφίγγει το ζωνάρι όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Προς το παρόν, ωστόσο, το έργο προτεραιότητας της Τουρκίας είναι τα μαχητικά αεροσκάφη.

Ozbek Υπήρξαν προσπάθειες να μεταβιβαστούν ορισμένες από τις παραγγελίες A400M της Ισπανίας προς την Τουρκία και να δοθούν ως αντάλλαγμα HURJET. Η TAI έστειλε μάλιστα πρόσφατα το HURJET στην Ισπανία. Πώς βλέπετε αυτές τις εξελίξεις;

Ward Δεν είμαι γνώστης των λεπτομερειών του θέματος. Διότι πρόκειται για ένα βήμα που γίνεται μεταξύ δύο κρατών. Τέτοια βήματα γίνονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ισπανίας. Η Ισπανία συζητά να μεταβιβάσει κάποιες παραγγελίες της A400M στην Τουρκία και η Τουρκία συζητά να πουλήσει HURJET. Αλλά αυτό το βήμα γίνεται μεταξύ δύο κρατών.

Ozbek Η τελευταία μου ερώτηση αφορά το σχέδιο της Τουρκίας για αεροσκάφη τάνκερ. Όταν σας πήρα συνέντευξη στο IDEF πέρυσι, είχατε επισημάνει ότι η Airbus είχε επίσης προσφέρει στην Τουρκία ένα αεροσκάφος τάνκερ που θα αναπτυσσόταν με βάση τα A330neos.

Ward Η Τουρκία έχει ένα σχέδιο αγοράς 7 αεροσκαφών για την ανανέωση του υπάρχοντος στόλου τάνκερ. Το δεύτερο σημαντικότερο σχέδιο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μετά τα μαχητικά αεροσκάφη είναι τα αεροσκάφη τάνκερ. Πρόκειται για ένα λεπτομερές σχέδιο. Συζητάμε πολλά θέματα, όπως καινούργια ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη, και επιλογές κινητήρων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κέρκυρα: Γυναίκες ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από την θάλασσα

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Αδερφή θύματος: Πήγαν να βοηθήσουν φίλο τους και έχασαν τη ζωή τους

Υπουργικό Συμβούλιο – Μητσοτάκης: Ενθαρρυντική η πορεία για τα δημόσια οικονομικά

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)