Κόσμος

Χθες 13:17 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 21:17

Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Θα επιλέξουμε διάδοχο του Νασράλα με τη πρώτη ευκαιρία

Ο Ναΐμ Κάσεμ απηύθυνε διάγγελμα προς τους πολίτες του Λιβάνου καλώντας τους να δείξουν υπομονή, αφού ο πόλεμος θα έχει διάρκεια, τονίζοντας πως στο τέλος θα κερδίσουν.

Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Θα επιλέξουμε διάδοχο του Νασράλα με τη πρώτη ευκαιρία
-

Ο υπαρχηγός της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Ναΐμ Κάσεμ, εκφώνησε ομιλία το μεσημέρι της Δευτέρας, απευθυνόμενος στον λαό του Λιβάνου. Ήταν η πρώτη ομιλία αξιωματούχου της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της οργάνωσης Χάσαν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του ο Κασέμ "επιτέθηκε" στο Ισραήλ, υποστήριξε ότι το Ισραήλ διαπράττει συνεχόμενες σφαγές αμάχων στη χώρα με τη πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ. 

Ο υπαρχηγός της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε ότι η οργάνωση θα επιλέξει διάδοχο του γενικού γραμματέα της Χασάν Νασράλα "με την πρώτη ευκαιρία" και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ.

Θάνατος Νασράλα

Ο Κάσεμ είπε ότι η οργάνωση συνεχίζει τις επιχειρήσεις της, εργάζεται σύμφωνα με σχέδια που έχουν ήδη καταρτιστεί, και χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα επιθέσεις της "το ελάχιστο", προσθέτοντας πως η μάχη μπορεί να είναι μακρά.

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ είπε ακόμη πως ο Νασράλα σκοτώθηκε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα στο πλήγμα της Παρασκευής και όχι συνοδεία 20 και πλέον συντρόφων του, όπως υποστήριξε το Ισραήλ.

Είπε πως η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αποκρούσει χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ "σε υποστήριξη [των Παλαιστινίων] στη Γάζα".

Τόνισε ότι τα στελέχη της Χεζμπολάχ "λατρεύουν τον μαρτυρικό θάνατο" και πως κάθε άλλη οργάνωση θα είχε καταρρεύσει μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ισραήλ, κάτι που δεν συνέβει με τη σιιτική οργάνωση. Δήλωσε μάλιστα πως θα συνεχίσουν να μάχονται το Ισραήλ και ότι στο τέλος "θα κερδίσουν όπως το 2007".

Χεζμπολάχ - Ναΐμ Κάσεμ

Είπε πως οι Ισραηλινοί διαπράττουν εγκλήματα πολέμου σε όλον το Λίβανο στοχοποιόντας συγκεκριμένα σπίτια, πόλεις και χωριά. Τόνισε πως στοχοποιούν συγκεκριμένα αμάχους και γιάτρους.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ  υποστήριξε ότι είναι σύμμαχοι και ενισχύουν το Ισραηλ με κάθε τρόπο. Όπως είπε είναι υπερήφανος για την επιτυχία της Χεζμπολάχ μετά τις επιθέσεις στη Χάιφα που ανάγκασαν έναν "μεγάλο αριθμό Ισραηλινών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους".

Ο Κασέμ δήλωσε πως "όλοι μαχόμαστε. Παρά την απώλεια μερικών αρχηγών μας, όπως του Νασράλα, παρά τον θάνατο αμάχων, παρά το σφυροκόπημα του Ισραήλ, παρά τις θυσίες μας είμαστε εδώ. Είμαστε αλύγιστοι. Θα συνεχίσουμε την αντίσταση. 

Λίβανος - Χαλάσματα

Κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες του Λιβάνου να δείξουν υπομονή. "Θα χρειαστεί χρόνος. Ο εξοπλισμός υπάρχει. Ο Αλλάχ μας τον έδωσε και με τη θέληση του, όλα θα γίνουν".

Ιράν: Δεν θα αφήσουμε καμιά πράξη του εχθρού αναπάντητη

Το Ιράν δεν θα αφήσει καμία από τις «εγκληματικές πράξεις» του Ισραήλ αναπάντητη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα και τον υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

«Τηρούμε σθεναρή στάση και θα ενεργήσουμε κατά τρόπο που θα κάνει τον εχθρό να μετανιώσει», είπε προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά δεν τον φοβάται.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το Ιράν παρακολουθεί τις εξελίξεις με τις αρχές του Λιβάνου.

Γερμανία: Ο φόνος του Νασράλα ήταν επιχείρηση αυτοάμυνας

Ο φόνος από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα ήταν χρήση του δικαιώματός του να αμυνθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Χεζμπολάχ είναι φυσικά μια τρομοκρατική οργάνωση και επρόκειτο προφανώς για μια συνάντηση της κορυφαίας ηγεσίας της Χεζμπολάχ, για την οποία μπορεί κανείς να υποθέσει, ακόμα και από απόσταση, πως σχεδίαζε τις περαιτέρω επιχειρήσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Έτσι, σχετικά μ' αυτό, υπάρχουν επίσης λόγοι να πιστεύει κανείς ότι ασκήθηκε εδώ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τους θανάτους αμάχων κατά την επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως «κάθε άμαχος που γίνεται θύμα είναι ένα θύμα που περισσεύει».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Το “παιχνίδι” της μοίρας και ο θρήνος για τους άνδρες που άφησαν ορφανά τα ανήλικα παιδιά τους

Υπουργικό Συμβούλιο – Μητσοτάκης: Ενθαρρυντική η πορεία για τα δημόσια οικονομικά

“Κιβωτός του Κόσμου” – Πατήρ Αντώνιος: Οι καταγγελίες σε βάρος μου είναι καθοδηγούμενες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)