Γενικά
Πενθήμερο “φωτιά” έως το Eurogroup
Πιθανό το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο. Πιέσεις αλλά και «παράθυρα» για υποχωρήσεις. "Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία" λέει ο Κερέ. Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί.
Στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ οι πιέσεις και τα τελεσίγραφα προς την Αθήνα πληθαίνουν. Ταυτοχρόνως ανοίγονται «παράθυρα» για αμοιβαίες υποχωρήσεις που θα άρουν το αδιέξοδο.
Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά πολιτική συμφωνία για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μέτρα για μετά το 2018, οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε από την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών του Εurogroup να την έχουν στα χέρια τους και στις 5 Δεκεμβρίου να ανάψουν το πράσινο φως και για τα πρώτα μέτρα του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση αφήνουν «παράθυρο» για έκτακτο Eurogroup στις 19 Δεκεμβρίου.
Αυτό το ενδεχόμενο δεν το απέκλεισε ούτε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος τονίζει ότι «ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, αλλά φυσικά αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας». Σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.
Αισιόδοξος ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί. «Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.
Τα «αγκάθια» στο δρόμο της συμφωνίας
Οι δανειστές θέλουν να απελευθερωθούν τώρα οι ομαδικές απολύσεις με την κυβέρνηση όμως να διαμηνύει ότι «Δεν υπάρχει λύση χωρίς συλλογικές συμβάσεις».
Παράλληλα, η διαμάχη ΔΝΤ- Γερμανίας οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Το Ταμείο θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλιώς ζητά νέα μέτρα και τώρα να κλείσει συνολικά το χρέος. Αντίθετα, η Γερμανία επιμένει σε πλεονάσματα 3,5% ΑΕΠ έως το 2020 και παραπέμπει στο 2018 την οριστική διευθέτηση του χρέους.
Κάνοντας υπαρκτό τον φόβο της ελληνικής κυβέρνησης μήπως Γερμανία και Ταμείο συμβιβαστούν κάτω από το τραπέζι φιλοδωρώντας την Αθήνα με 4 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!