Γενικά

22 Οκτωβρίου 2017 16:39

Απολιθώματα αυγών στρουθοκαμήλου ηλικίας 150 αιώνων εκτίθενται σε μουσείο

Είχαν μείνει για δεκαετίες στα υπόγεια του μουσείου για συντήρηση. Δείτε πώς κια πότε βρέθηκαν, πόσο ζυγιζουν και ποιές είναι οι διαστάσεις τους.

Απολιθώματα αυγών στρουθοκαμήλου ηλικίας 150 αιώνων εκτίθενται σε μουσείο
-

Σε μουσείο της βόρειας Κίνας εκτίθενται τρία απολιθωμένα αυγά στρουθοκαμήλων αφού πρώτα είχαν συντηρηθεί για 50 χρόνια στο υπόγειο του μουσείου.

Τα διατηρημένα απολιθώματα βρέθηκαν από αγρότες στην κομητεία Τσισιάν της επαρχίας Χεμπέι τη δεκαετία του 1960, οι οποίοι αμέσως τα παρέδωσαν στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. «Ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για απολιθωμένα αυγά στρουθοκαμήλων ηλικίας πάνω από 150.000 χρόνια», εξηγεί ο Τζάο Σουεφένγκ, έφορος του μουσείου Τσιτσόου Κιλν.

Η κομητεία Τσισιάν, η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Τσιτζόου, είναι γνωστή για την παραγωγή πορσελάνης την τελευταία χιλιετία.

Καθώς την εποχή που ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα αυγών δεν υπήρχε χώρος για να εκτεθούν, παρέμειναν στην αποθήκη του πολιτιστικού κέντρου μέχρι πρόσφατα που το προσωπικό του μουσείου αποφάσισε να τα παρουσιάσει στο κοινό. Τα τρία αυγά ζυγίζουν 552, 492 και 366 γραμμάρια αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο έχει μήκος 170 χιλιοστά και πλάτος 140 χιλιοστά.

Η περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν βρίσκεται ανατολικά των βουνών Τάιχανγκ. Πριν από 100.000 και πλέον χρόνια, αυτή η περιοχή πιστεύεται ότι αποτελείτο από πεδιάδες και υγρότοπους με άφθονη άγρια φύση, συμπεριλαμβανομένων στρουθοκαμήλων και ελαφιών.

Τα απολιθώματα επιτρέπουν τη μελέτη της ιστορικής κατανομής και εξέλιξης των στρουθιονιδών, καθώς και του γεωλογικού και κλιματικού περιβάλλοντος της Πλειστόκαινης Εποχής, της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, η οποία κάλυψε την περίοδο πριν από 2,6 εκατ. χρόνια και έληξε πριν από 11.700 χρόνια, σύμφωνα με τον Τσι Τζικάνγκ του επαγγελματικού Κολεγίου Γεωλογίας της Χεμπέι.

Απολιθώματα αυγών στρουθοκαμήλων έχουν έρθει στο φως σε αρκετές περιοχές της βόρειας Κίνας, όπως οι αυτόνομες περιοχές της Εσωτερικής Μογγολίας, της Νινγκσιά Χούι, καθώς και στο Τζόουκουντιαν, στα δυτικά προάστια του Πεκίνου όπου ανακαλύφθηκε το κρανίο του Ανθρώπου του Πεκίνου.

Η ασιατική στρουθοκάμηλος, η οποία έζησε στην Κίνα, έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)