Γενικά
“Κατεδαφίζεται” το αντίγραφο του Παρθενώνα από απαγορευμένα βιβλία
Tα βιβλία θα μοιραστούν σε κατοίκους του Κάσελ και επισκέπτες.
Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για τον πολυσυζητημένο «Παρθενώνα των Βιβλίων», κεντρικό έργο της documenta 14 στην πλατεία Φρειδερίκου (Friedrichsplatz), στο Κάσελ, στην Γερμανία.
Τη μία ημέρα γιορτάζει την ολοκλήρωση της συλλογής των απαγορευμένων βιβλίων με τα οποία κατασκευάστηκε το έργο-ναός κατά της λογοκρισίας και την επομένη «κατεδαφίζεται», επαναδιανέμοντας τα βιβλία.
Όπως αναφέρει το naftemboriki.gr, συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, η documenta 14 προσκαλεί τους επισκέπτες της να γιορτάσουν μαζί με την καλλιτέχνιδα Μάρτα Μινουχίν τη λήξη της συλλογής των απαγορευμένων βιβλίων, του «Παρθενώνα των Βιβλίων».
Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν με ποικίλους τρόπους, είτε διαβάζοντας από τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία σε διάφορες γλώσσες, είτε απαγγέλλοντας δικά τους κείμενα ή ποιήματα, είτε παρουσιάζοντας σιωπηλούς χορούς, παίζοντας εναλλακτική μουσική ή απλώς ακούγοντας μέσα στον «Παρθενώνα», μαζί με την καλλιτέχνιδα, τους επιμελητές της documenta 14 και μέλη της οργανωτικής ομάδας.
Μετά τον εορτασμό του Σαββάτου, ξεκινά την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα, η «κατεδάφιση» του «Παρθενώνα των Βιβλίων», ούτως ώστε τα άλλοτε λογοκριμένα βιβλία να ξαναβρεθούν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν. Η Αργεντινή Μάρτα Μινουχίν θα επαναδιανείμει τα βιβλία, τα οποία κάποτε είχαν απαγορευτεί, στους κατοίκους του Κάσελ και τους επισκέπτες.
Με αυτήν την πράξη αναδιανομής, η Μινουχίν θέλει να εκφράσει το εφήμερο και μεταβατικό του συγκεκριμένου έργου τέχνης, την αντίσταση στη λογοκρισία. Αυτή η μοναδική και επισφαλής αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε από όλους τους δωρητές, τους επισκέπτες και τους φορείς που, μέσω των δωρεών τους, δήλωσαν τη σημασία του δώρου και την αξία του προβληματισμού.
Ισχυρό σύμβολο μίας στοιχειωμένης και ντροπιασμένης από το ναζιστικό της παρελθόν Γερμανίας, «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» οικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο, όπου το 1933 κάηκαν τα βιβλία των Eβραίων και μαρξιστών συγγραφέων από τους Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ. Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να δει κανείς αντίγραφα του βιβλίου «Αγών μου» του Χίτλερ. Το έργο αυτό έχει απαγορευθεί στον «Παρθενώνα των βιβλίων», όπως όλα τα έργα που προτρέπουν στο φυλετικό μίσος.
Τη λεπτομερή λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία συνέταξαν 19 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κάσελ. Πρόκειται για μία μνημειώδη εργασία, καθώς καταγράφηκαν 700.000 έργα. «Από τη μεταρρύθμιση» του Λούθηρου πριν από 500 χρόνια, έως τη Νότια Αφρική υπό το απαρτχάιντ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!