Γενικά

30 Νοεμβρίου 2016 12:26

Το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου ...δημιουργείται στην Ινδία

Με ποιόν τρόπο μεθοδεύουν την δημιουργία του. Σκοπεύουν να ξεπεράσει τον Νείλο. Γιατί αντιδρούν οι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου ...δημιουργείται στην Ινδία
-

Το μακρύτερο ποτάμι του κόσμου ετοιμάζεται να δημιουργήσει η Ινδία, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιό της για τη σύνδεση δεκάδων ποταμών της χώρας.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδίας αναμένεται να δώσει άμεσα έγκριση για να ξεκινήσουν τα έργα, με στόχο να μειωθούν οι πλημμύρες σε περιοχές που πλήττονται από μουσώνες, αλλά και οι ξηρασίες σε τμήματα με χαμηλά ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία 30 γιγάντιων καναλιών και 3.000 φραγμάτων που θα συνδέουν 14 ποτάμια της βόρειας Ινδίας με 16 ποτάμια της υπόλοιπης χώρας, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από το Νείλο!

Πρόκειται για μια τεράστια παρέμβαση, για την οποία οι γεωλόγοι κρούουν των κώδωνα κινδύνου, καθώς επισημαίνουν ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, τα μοτίβα της βροχόπτωσης μπορεί να αλλάξουν με απρόβλεπτες συνέπειες στη ροή του νερού.

Ινδία - ποτάμι

Παράλληλα, οι γεωλόγοι ανησυχούν ότι η γιγαντιαία παρέμβαση θα άλλαζε για πάντα τη ροή των ιζημάτων και των θρεπτικών συστατικών, τα οποία συντηρούν πλούσια οικοσυστήματα. Ανησυχία προκαλεί και ο εκτοπισμός πληθυσμών από την περιοχή των σχεδιαζόμενων ταμιευτήρων και η καταστροφή των τοπικών βιοτόπων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)