Κλίμα
Σαντορίνη: Το γεωλογικό φαινόμενο της “παραμόρφωσης του ηφαιστείου” και οι πιθανότητες μίας νέας έκρηξης
Το γεωλογικό φαινόμενο της "παραμόρφωσης του ηφαιστείου" εξήγησε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στη Σαντορίνη, Αργύρης Ντινόπουλος.
Άκουσε το άρθρο
Το γεωλογικό φαινόμενο της "παραμόρφωσης του ηφαιστείου" το οποίο προκαλεί ασθενείς δονήσεις 1 εώς 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εξήγησε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στη Σαντορίνη, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο ηφαίστειο Κολούμπο.
Όπως μεταδίδει η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε ένα τέτοιο γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή ήταν το 2011-2012, ενώ η τελευταία έκρηξη έγινε τον περασμένο αιώνα.
Σύμφωνα με τον Αργύρη Ντινόπουλο είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη και οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν τις πιθανότητες για μία νέα έκρηξη του ηφαιστείου.
Νωρίτερα ο Αργύρης Ντινόπουλος μετέδιδε πως το μεγάλο πρόβλημα" βρίσκεται στην Άνυδρο, όπου οι σεισμικές δονήσεις είναι τεκτονικές και δεν προέρχονται από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.
Ο ΑΝΤ1 για μια ακόμα φορά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Ο απεσταλμένος του σταθμού μας Αργύρης Ντινόπουλος μας μεταδίδει συνεχώς την εικόνα από το νησί και την γύρω περιοχή.
Εντωμεταξύ, τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Δασμοί - Κίνα: Αντίποινα στις ΗΠΑ με 15% σε άνθρακα και LNG
ΕΟΜ - Άγγελος: Ενός λεπτού σιγή στο χειρουργείο για τον 3χρονο μετά την δωρεά οργάνων (εικόνες)
Μητσοτάκης: Ο δρόμος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας ανοίγει
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!