Γενικά
Stantinko: Το νέο κακόβουλο λογισμικό που μόλυνε μισό εκατομμύριο χρήστες!
Το νέο malware, με την ονομασία Stantinko, ξεγελά τα θύματα, ωθώντας τα να κατεβάζουν πειρατικό λογισμικό από πλαστούς ιστότοπους torrent.
Μία νέα πολύπλοκη απειλή, η οποία προέρχεται από ένα νέο στέλεχος κακόβουλου λογισμικού και έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής μισό εκατομμύριο χρήστες, έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους οι ερευνητές.
Ο τρόπος δράσης του κακόβουλου λογισμικού, με την ονομασία Stantinko ξεγελά τα θύματα να κατεβάζουν πειρατικό λογισμικό από πλαστούς ιστότοπους torrent, ενώ το ίδιο κατορθώνει εδώ και πέντε χρόνια να μεταμορφώνεται συνεχώς, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευσή του.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ESET, το malware, στοχεύοντας κυρίως χρήστες που μιλούν ρωσικά, αποτελεί ένα δίκτυο bot, που κερδίζει έσοδα εγκαθιστώντας επεκτάσεις προγραμμάτων περιήγησης, οι οποίες εμφανίζουν ψεύτικες διαφημίσεις κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Αφού εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα, το Stantinko μπορεί ανώνυμα να πραγματοποιήσει μαζικές αναζητήσεις στο Google και να δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν φίλους και να κάνουν “like” σε εικόνες και σελίδες.
Όπως σημειώνεται στο white paper της ESET, το Stantinko χρησιμοποιεί ισχυρές τεχνικές για να ξεφεύγει του εντοπισμού και μπορεί να κρύβεται σε απλό κώδικα, ο οποίος φαίνεται νόμιμος. Χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους, ο κακόβουλος κώδικας μπορεί να κρυφτεί ή να κρυπτογραφηθεί σε ένα αρχείο, είτε στο μητρώο των Windows. Στη συνέχεια αποκρυπτογραφείται χρησιμοποιώντας ένα κλειδί που δημιουργείται κατά την αρχική παραβίαση. Η κακόβουλη συμπεριφορά του δεν μπορεί να ανιχνευθεί μέχρι να λάβει νέα στοιχεία από τον διακομιστή Command-and-Control, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποκάλυψή του.
Στα μηχανήματα που έχουν μολυνθεί, εγκαθίστανται δύο υπηρεσίες των Windows με βλαβερό περιεχόμενο, που ξεκινούν αυτόματα με την έναρξη του συστήματος. Μόλις το Stantinko διεισδύσει σε έναν υπολογιστή, οι χειριστές του μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευέλικτα plugins για να κάνουν ό, τι θέλουν με το παραβιασμένο σύστημα, όπως να πραγματοποιήσουν ανώνυμα μαζικές αναζητήσεις για την εύρεση ιστότοπων Joomla και WordPress, να επιτεθούν σε αυτούς, να βρουν και να υποκλέψουν δεδομένα και να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!