Γενικά
Ίντερνετ για όλους μέχρι το 2020 υπόσχονται Γκέιτς και Ζούκερμπεργκ
Ο ιδρυτής της Microsoft και ο ιδιοκτήτης του Facebook δεσμεύτηκαν στον ΟΗΕ πως θα αναλάβουν δράση για την καθολική πρόσβαση στο ίντερνετ μέχρι το 2020.
Ο ιδιοκτήτης του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσαν σήμερα στον ΟΗΕ ότι θα θέσουν τους πόρους τους στην υπηρεσία ενός προσφιλή τους στόχου: να εξασφαλίσουν έως το 2020 την καθολική πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Η δράση τους εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030, έναν από τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που ορίσθηκαν από τον ΟΗΕ.
Το Ίντερνετ είναι κάτι συνηθισμένο στις ανεπτυγμένες χώρες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όμως ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο μισός πλανήτης δεν έχει αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, η εκπαίδευση των οποίων έχει ζωτική σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Όταν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα εργαλεία και στη γνώση του Ίντερνετ, έχουν πρόσβαση σε μέσα που καθιστούν τη ζωή καλύτερη για όλους εμάς», αναφέρεται σε δήλωση που υπογράφεται από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που έχουν αφιερώσει την περιουσία τους στη φιλανθρωπία. «Το Ίντερνετ ανήκει σε όλους, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο απ’ όλους», προστίθεται στη δήλωση.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ διευκρίνισε στο Facebook πως σε κάθε 10 ανθρώπους που συνδέονται στο Ίντερνετ, ένας καταφέρνει να βγει από τη φτώχεια. «Αν συνδέσουμε τους πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν προς το παρόν πρόσβαση στο Ίντερνετ, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να τραβήξουμε ολόκληρο τον κόσμο προς τα πάνω μέσα στις επόμενες δεκαετίες», έγραψε.
Οι άλλοι υπογράφοντες τη δήλωση είναι ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της δωρεάν διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, και ο τραγουδιστής Μπόνο, επικεφαλης του ροκ συγκροτήματος U2.
Οι υπογράφοντες δεν γνωστοποίησαν πόσα θα δώσουν, όμως ο ΟΗΕ έχουν αναφέρει ότι 3,5 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για 15 έτη, ακόμη και περισσότερα, είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!