Γενικά
Εκτόξευση πυραύλου για τον Άρη από την Ινδία
Σε.. τροχιά τέθηκε από σήμερα η Ινδία, που εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο με προορισμό τον Αρη, με στόχο να θέσει σε τροχιά διαστημόπλοιο γύρω από τον "κόκκινο πλανήτη" σε μία πρώτη δοκιμή μίας τεχνολογίας φθηνού κόστους που ελπίζει ότι θα βοηθήσει την είσοδό της στο κλαμπ των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κούρσα του διαστήματος.
Ο ινδικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη νοτιο-ανατολική ακτή της Ινδίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, θα χρειαστεί 300 ημέρες για να φτάσει στον Αρη και θα αναζητήσει μεθάνιο και στοιχεία μετάλλων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν στείλει μέχρι σήμερα διαστημόπλοια που είτε έχουν εισέλθει σε τροχιά ή έχουν προσεδαφισθεί στον Αρη.
Εάν επιτύχει, το κόστους μόλις 4,5 δισεκατομμυρίων ρουπιών (73 εκατομμυρίων δολαρίων) ινδικό πρόγραμμα με την επωνυμία Mars Orbiter Mission θα τονώσει την ινδική εθνική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα έπειτα από την αποτυχία της αντίστοιχης διαστημικής αποστολής της Κίνας το 2011.
Το κόστος της ινδικής διαστημικής αποστολής είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους του αντίστοιχου προγράμματος της NASA (MAVEN) που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και σύμφωνα με τους αναλυτές η Ινδία θα είναι σε θέση να καταλάβει σημαντικό μέρος της διαστημικής αγοράς λόγω της τεχνολογίας χαμηλού κόστους.
Η αποστολή στον Αρη είναι σημαντικά φθηνότερη από ορισμένα άλλα σχέδια της Ινδίας , όπως η ανέγερση του υψηλότερου αγάλματος στον κόσμο στο κρατίδιο του Γκουτζαράτ, κόστους 340 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!