ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

25 Σεπτεμβρίου 2024 17:18

Χαμόγελα, αγκάθια και στο βάθος η 5η Νοεμβρίου

Ο Σπύρος Μουρελάτος, απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στην Νέα Υόρκη, γράφει για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τα “επόμενα βήματα”, εν μέσω “δυσμενούς” διεθνούς συγκυρίας και ενόψει αμερικανικών εκλογών.

-

Και η χθεσινή, 6η κατά σειρά συνάντηση κορυφής, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα τους τελευταίους 15 μήνες και πλέον. Πόσο σημαντικό για το συνολικό ισοζύγιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα αναρωτηθεί κάποιος, που παρακολουθεί την τουρκική ηγεσία, ευκαιρίας δοθείσης, να επαναφέρει την αναθεωρητική ατζέντα της “Γαλάζιας Πατρίδας” ή να παραμένει προσκολλημένη στη θεωρία των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, μέσω της αναγνώρισης του ψευδοκράτους;

Πάντως όχι αμελητέο, σπεύδουν να απαντήσουν από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι η κανονικοποίηση των ελληνοτουρκικών επαφών, σε κάθε επίπεδο, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη, παραπέμποντας και στη μεγάλη ένταση που επικράτησε στις διμερείς μας σχέσεις από τις αρχές του 2020 έως και τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο του 2023.

Η άσκηση ισορροπίας είναι δεδομένα απαιτητική, ενώ και η συγκυρία δεν φαίνεται να είναι ακριβώς ευνοϊκή: το Κυπριακό, η νέα πολύ σοβαρή ανάφλεξη στο Μεσανατολικό, αλλά και η αναθέρμανση του ουκρανικού μετώπου προδίδουν τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σε περιφερειακά ζητήματα μείζονος διεθνούς ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες μοιάζουν να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, εξου και χθες απέφυγαν κατά τα φαινόμενα πάντα, να μπουν στα βαθιά των διμερών σχέσεων, ήτοι στην συζήτηση περί οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Είναι σαφές ότι με τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ουάσινγκτον θα φανεί κατά πόσον το επικείμενο ραντεβού των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, προς το τέλος του έτους θα αποτελέσει ορόσημο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εάν δηλαδή θα δοθεί το “πράσινο φως” για να εκκινήσει η πολύ δύσκολη διαδικασία για τις θαλάσσιες ζώνες ή απλώς θα έχει ως αποστολή την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον προσεχή Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη συνάντηση κορυφής, σε λίγους μήνες στην τουρκική πρωτεύουσα, θα αποτελέσει την πρώτη μίας νέας περιόδου, δεν αποκλείεται και πολύ διαφορετικής της τρέχουσας, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου ή πως θα έχουν εξελιχθεί τα ανοιχτά μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)