ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ
ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

17 Σεπτεμβρίου 2024 09:30

Γεωργία χωρίς νερό;

Ο Τάσος Τέλλογλου γράφει για το πρόβλημα της λειψυδρίας στις Κυκλάδες, την “απειλή” για την τουριστική εμπειρία στα νησιά και τις επιπτώσεις στην οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες.

-

Πριν από λίγες ημέρες, πήγα με τον αδελφό μου και την κόρη μου σε μία ταβέρνα - χασάπικο, στον Κινίδαρο της Νάξου.

Είναι ένα χωριό που δεν έχει που να παρκάρεις, οι δρόμοι είναι στενοί, δεν έχει κάτι αξιοθέατο να επισκεφτείς.

Η ταβέρνα είναι ίδια, όπως ήταν πριν 10 - 15 χρόνια... Σφάζουν τα δικά τους κρέατα και χρεώνουν το 1/3 της τιμής που θα χρέωναν στα μαγαζιά των παραλιών της Νάξου ή απέναντι στην Πάρο.

Το μαγαζί ήταν γεμάτο (σημ: ήθελε κράτηση) -και με Έλληνες- και θα συνεχίσει να γεμίζει, ακόμα και όταν το νησί αδειάσει από τους ξένους επισκέπτες του.

Υπάρχουν πολλά τέτοια μαγαζιά σχεδόν σε κάθε (ορεινό) ή ημιορεινό χωριό της Νάξου, αλλά η έλλειψη του νερού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει, με πρώτο “σύμπτωμα” την έλλειψη χειμωνιάτικης καμπάνιας για την πατάτα, σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Χωρίς αυτή δεν ξέρω τι θα είναι η τουριστική εμπειρία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εύκολα, αν η Περιφέρεια συνεργαζόταν με τον τοπικό Δήμο και τον Έπαρχο. Αλλά, τίποτα από αυτά δεν γίνεται.

Η Νάξος έχει μέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο και η Νέα Δημοκρατία 4 βουλευτές στο νομό Κυκλάδων, αλλά τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν στον “αυτόματο πιλότο”.

Tα νησιά προσφέρουν έσοδα στην κυβέρνηση και εκείνη δίνει ελάχιστα πίσω...

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)