Γενικά
Drops of Breath: Ξεκίνησαν οι υποβρύχιες παραστάσεις στο Σούνιο
Στον βυθό του Σουνίου «η πρώτη στον κόσμο ζωντανή υποβρύχια χορευτική performance στην ανοιχτή θάλασσα και με υποβρύχιο κοινό».
Δυνατό μήνυμα ότι «κάτω από το νερό είμαστε όλοι ίσοι», στέλνουν από το Ακρωτήρι του Σουνίου, από σήμερα το μεσημέρι ώρα 2μ.μ. και για τρεις μέρες (25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου) οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan και Αποστολία Παπαδαμάκη, οι οποίες σε συνεργασία με την Λία Χαράκη και μια πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών από δώδεκα χώρες παρουσιάζουν για πρώτη φορά στον κόσμο, το Drops of Breath (Σταγόνες Αναπνοής) μια υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση, με υποβρύχιο κοινό.
Στην τελική ευθεία, λίγο πριν τις παραστάσεις του το «Drops of Breath» μετά από δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας και στόχο να μεταφέρει ισχυρά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και περιβαντολλογικά μηνύματα, επέλεξε, όπως αναφέρουν τα μέλη του «τον τολμηρό, αλλά μαγικό δρόμο μιας υποβρύχιας θαλασσινής παράστασης, ως μείζονα συμβολική κίνηση ενός μικρόκοσμου που προσομοιάζει με την αιώνια μήτρα, το περιβάλλον που αποτελεί την απόλυτη κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων του πλανήτη». Με την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το εγχείρημα, το μήνυμα του «Drops of Breath» προσδίδει άλλες διαστάσεις σε ό,τι θεωρούμε δεδομένο για τις δυνατότητες του ανθρώπου, την καλλιτεχνική του έκφραση, αλλά και τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη.
Σε βάθος έξι μέτρων, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, οι τρεις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένα υποθαλάσσιο κυκλικό σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου, μέσα στο ηχητικό περιβάλλον της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Τρύφωνα Κουτσουρέλη που θα ακούγεται τόσο στο βυθό όσο, και στη στεριά.
Οι δεκατέσσερις χορευτές, (ανάμεσά τους τρεις με αναπηρία και τρία παιδιά) που συμμετέχουν σ'αυτό το τόσο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός είναι ο Τάσος Παπαπάνος, Dive Master Padi βασικός εκπαιδευτής τεχνικών πλευστότητας της ομάδας, ο Γάλλος Thierry Maboang, χορευτής και μέλος της ομάδας χορού Compagnie DK-BEL, ο Αντώνης Στρούζας απόφοιτος της ΚΣΟΤ και εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες, η Κύπρια Χριστίνα Πατσάλη, επαγγελματίας χορεύτρια και δύτρια ανοιχτής θάλασσας, η Ελένη Διαμαντή, μηχανικός, με σπουδές χορού, που ως μέλος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών έχει συμμετάσχει σε πολλές υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες, η Δήμητρα Σβίγγου, επαγγελματίας χορεύτρια και καθηγήτρια χορού, η Ειρήνη Κουρούβανη, ανάπηρη χορεύτρια, πρωταθλήτρια ιστιοπλοϊας και άρσης βαρών, η Δήμητρα Αντωνάκη επαγγελματίας χορεύτρια και πρόσφατα δύτρια, η Souad Daoudi, που χορεύει εδώ και δύο χρόνια παρά την αναπηρία της, ο Γάλλος Michée Quenum, ανάπηρος χορευτής και μέλος της ομάδας χορού Compagnie DK-BEL και ο 14χρονοι Jules Bulbulyan, φανατικός ερασιτέχνης χορευτής και δύτης προχωρημένου επιπέδου και Νεφέλη Μποσκοΐτη, η οποία ασχολείται χρόνια με την κατάδυση, κάνει γιόγκα και σπουδάζει χορό. Τέλος, Ο Βασίλης Βασιλείου και ο Αριστοτέλης Μαρινόπουλος είναι δυο παιδιά που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το χορό και την κατάδυση και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και επαφή με τα άτομα με αναπηρίες.
Tο κοινό μπορεί να παρακολουθήσει με τρεις τρόπους την ιδιαίτερη αυτή παρασταση: υποβρυχίως (με καταδυτική στολή), στην επιφάνεια της θάλασσας με μάσκα και βατραχοπέδιλα (snocrkeling) και, μέσω οθόνης, στην ακτή, σε αναπαυτικά μαξιλάρια στο γρασίδι και με θέα το Ναό του Ποσειδώνα.
Μέρος της μαγνητοσκοπημένης υποβρύχιας παράστασης θα προβάλλεται από τις 25 ως 27 Οκτωβρίου στους κήπους του Μουσείου Βορρέ, παράλληλα με μια διαδραστική με το κοινό παράσταση χορού και μουσικής.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!