Γενικά
Γιατί είναι κολλητικό το… χασμουρητό;
Άλυτο παραμένει το μυστήριο, στο οποίο οφείλεται το γεγονός ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό….
Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που σας κάνει να χασμουριέστε μόλις βλέπετε κάποιον άλλον να το κάνει; Η συγκεκριμένη… συνήθεια παραμένει ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, που πάντως διαπίστωσαν ότι όσο ο άνθρωπος γερνάει, τόσο μειώνεται η τάση αυτή.
Η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα πάνω στο κολλητικό χασμουρητό, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε εκτιμήσεις προηγούμενων μελετών ότι το κολλητικό χασμουρητό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ενσυναίσθησης (της αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων), κόπωσης ή «πεσμένης» ενέργειας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Σιρούλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας που εμπλέκεται στο κολλητικό χασμουρητό, μπορεί τελικά να ρίξει περισσότερο φως σε νευροψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.
Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις, που τείνουν σε συναισθηματική αποστασιοποίηση και κοινωνική απομόνωση, ενώ χασμουριούνται συχνά αυθόρμητα, εκδηλώνουν πολύ λιγότερο κολλητικό χασμουρητό.
Διάφορα ζώα χασμουριούνται από μόνα τους, όταν είναι κουρασμένα ή βαριούνται (κάτι που ισχύει και για τους ανθρώπους), αλλά το κολλητικό χασμουρητό είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί μόνο στα πιο εξελιγμένα είδη, στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες.
Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να δει κανείς κάποιον άλλον να χασμουριέται, αφού αρκεί να τον ακούσει να χασμουριέται ή απλώς να σκεφτεί (ή να διαβάσει) ότι ο άλλος χασμουριέται.
Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν επίσης να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο σε σχέση με άλλους.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!