UEFA Europa League: Η πρώτη φορά του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου

×

Του Μανώλη Σφακάκη

Οι ερυθρόλευκοι αφήνουν στην άκρη το εγχώριο ένδυμα και προβάρουν το ευρωπαϊκό τους κοστούμι, που είναι ακόμα πιο λαμπερό μετά την κατάκτηση του UEFA Conference League.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

O Ολυμπιακός βιώνει μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τον ίδιο και το ποδόσφαιρο της χώρας μας. Ευχάριστη συνθήκη, αν μη τι άλλο, καθώς στον αγώνα  της Πέμπτης με τη Λιόν στη Γαλλία, στην πρεμιέρα της League Phase του UEFA Europa League, οι ερυθρόλευκοι, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα συμμετάσχουν ως κάτοχοι ευρωπαϊκού τίτλου. Παρθενική περίπτωση στην οποία ελληνική ομάδα λαμβάνει μέρος σε κύπελλο της UEFA ως νικήτρια του UEFA Conference League. Το πρεστίζ ανεβαίνει, το μέγεθος μεγαλώνει, τον πειραϊκό σύλλογο ακολουθεί η σημαντική επιτυχία., αποτέλεσμα της θριαμβευτικής πορείας των παικτών του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή της σέντρας στις 10 το βράδυ της Πέμπτης. Όταν το παιχνίδι αρχίσει, στο χορτάρι θα βρίσκεται το τωρινό σύνολο της Λιόν, όχι η ομάδα που κυριαρχούσε στη Γαλλία την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Στο χορτάρι θα βρίσκεται ο Ολυμπιακός της σεζόν 2024-2025 και όχι ο Ολυμπιακός που γεύτηκε πριν από λίγους μήνες την κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων. Το παρελθόν υπάρχει, η ιστορία καταγράφεται, άπαντες έχουν τη δική τους παρακαταθήκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πηγαίνοντας, λοιπόν, σε αγωνιστικά ζητήματα, μπορεί όλα να φαίνονται μαύρα στους φίλους του Ολυμπιακού μετά τις δύο αποτυχίες στο εγχώριο πρωτάθλημα και κυρίως τις δυο απογοητευτικές εμφανίσεις εναντίον του Παναιτωλικού και του Αρη. Ωστόσο, έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να περιμένουμε τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, ώστε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για το αγωνιστικό επίπεδο των ερυθρόλευκων.

Είναι εμφανές πως σε σχέση με πέρυσι, έχει χαθεί ποιότητα και προσωπικότητα μετά τις αποχωρήσεις των Φορτούνη, Ποντένσε, Ιμπόρα και ‘Ορτα με συνέπεια να δυσκολεύεται απέναντι σε κλειστές άμυνες. Είναι δεδομένο, όμως, ότι έχει προστεθεί ταχύτητα και έκρηξη με παίκτες όπως οι Βέλντε, Μαρτίνς και Γουίλιαν παρότι ο Βραζιλιάνος δεν έχει ρυθμό ακόμα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η τρέχουσα έκδοση του Ολυμπιακού να βολεύεται περισσότερο με τους αντιπάλους στην Ευρώπη σε σχέση με ότι έχει να αντιμετωπίσει εντός συνόρων.

Οι ερυθρόλευκοι στη νότια Γαλλία θα βρουν μπροστά τους μία ομάδα που θα επιχειρήσει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, θα ανεβάσει ψηλά τις γραμμές της και θα αφήσει ανοικτούς χώρους. Ένα σκηνικό σαν και αυτό που είχαμε δει στο Βιλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ στον περυσινό ημιτελικό με την Αστον Βίλα. Αν είναι συμπαγείς και στιβαροί λειτουργώντας σωστά ανασταλτικά θα βρουν ευκαιρίες να πληγώσουν την ούτως ή άλλως ευάλωτη άμυνα της Λιόν. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές που δεν δημιούργησαν σχεδόν τίποτα στο Κλεάνθης Βικελίδης, είναι σε θέση να χτυπήσουν την Πέμπτη στο ανοιχτό γήπεδο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εν κατακλείδι, εκτιμώ και αναμένω πως το σύνολο του Βάσκου τεχνικού θα εμφανιστεί διαφορετικό στην αρχή του ευρωπαϊκού ταξιδιού. Θα φορέσει ξανά τη λαμπερή ευρωπαϊκή  στολή του, που φέρει πλέον και το παράσημο της κατάκτησης του UEFA Conference League.

Το σπουδαίο ματς Λιόν – Ολυμπιακός  θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση του Αντ1 και την ιστοσελίδα Αntenna.gr (22:ΟΟ). Θα προηγηθεί pre -game show (21:00), ενώ μετά τη λήξη της αναμέτρησης θα ακολουθήσει εκπομπή post - game (24:00). Όλη η δράση του UEFA Europa League και του UEFA Conference League θα προβάλλεται για τα επόμενα τρία χρόνια από τον όμιλο Αntenna. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEO