Το νέο Europa League έρχεται για να καθηλώσει

×

Του Αλέξανδρου Ξενικάκη

Το ανανεωμένο Europa League βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να προσφέρει μοναδικές στιγμές και απίθανες συγκινήσεις. Μία διοργάνωση που από φέτος άλλαξε ταυτότητα, με ομάδες παγκοσμίου φήμης που δίνουν ξεχωριστή λάμψη χαρίζοντας ιστορικές αναμετρήσεις.

 EUROPA LEAGUE

Η πρώτη σέντρα της νεοσύστατης League Phase θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου σε μία διοργάνωση που θα διαρκέσει έως το βράδυ της 21ης Μαΐου και τον μεγάλο τελικό στο εμβληματικό Σαν Μαμές του Μπιλμπάο. Συνοδοιπόρος φυσικά σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα είναι ο ΑΝΤ1, ο οποίος θα καλύψει με αποκλειστικές μεταδόσεις και ζωντανές εκπομπές τους σημαντικότερους αγώνες και τις σπουδαιότερες στιγμές της διοργάνωσης έως και την βραδιά του μεγάλου τελικού.

Η αλλαγή στο format φέρνει νέα δεδομένα

Από φέτος η UEFA πήρε την απόφαση να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής και να εφαρμόσει νέο στιλ που έχει στόχο να φέρει νέο ενδιαφέρον στο θεσμό.

Πλέον η φάση των ομίλων παύει να υφίσταται και αντικαθίσταται από μία συνολική βαθμολογία στην οποία συμμετέχουν και οι 36 μονομάχοι. Κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά οκτώ παιχνίδια κόντρα σε οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους. Τέσσερα από τα οκτώ θα διεξαχθούν εντός έδρας και τέσσερα εκτός.

Η League Phase ολοκληρώνεται στις 30 Ιανουαρίου και η θέση που θα τερματίσουν οι ομάδες βάσει των πόντων που θα κατακτήσουν μετά και το πέρας των οκτώ αγωνιστικών, θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον τους στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, οι οκτώ πρώτοι της τελικής  βαθμολογίας εξασφαλίζουν άμεσα θέση στην φάση των 16. Από εκεί και πέρα οι ομάδες που θα τερματίσουν από την θέση 9 έως τη θέση 24, θα δώσουν έπειτα από κλήρωση δύο μεταξύ τους νοκ άουτ αγώνες. Οι οκτώ νικητές σε αυτά τα οκτώ ζευγάρια θα συμπληρώσουν το τελικό παζλ των 16.

Από την φάση των 16 και έπειτα, θα ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν τις αλλαγές  στο format, με νοκ άουτ ματς τα οποία θα μας οδηγήσουν έως τον μεγάλο τελικό στο Σαν Μαμές στις 21 Μαΐου.

Μία διοργάνωση γεμάτη λάμψη και ιστορία

Στο φετινό Europa League συμμετέχουν ομάδες παγκοσμίου φήμης που ανεβάζουν σημαντικά το επίπεδο της διοργάνωσης, έχοντας γράψει τις δικές τους ξεχωριστές σελίδες στο βιβλίο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στον θεσμό ο κάτοχος του Κόνφερενς Λιγκ Ολυμπιακός, αλλά και ο περσινός πρωταθλητής της χώρας ΠΑΟΚ. Ο δικέφαλος θα μπει πρώτος στη μάχη αντιμετωπίζοντας το βράδυ της Τετάρτης (25/9) την Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη. Την Πέμπτη (26/9) θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος εκκινεί τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στην Γαλλία κόντρα στη Λυών, σε μία αναμέτρηση που θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά και αποκλειστικά στην ελεύθερη τηλεόραση από τον ΑΝΤ1 (26/9, 22:00).

Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχει και η Κυπελλούχος Αγγλίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στο νησί (20), τα τρία Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και κάτοχος του Europa League το 2016. Τους «κόκκινους διάβολους» μάλιστα θα βρει απέναντί του ο ΠΑΟΚ στις 7 Νοεμβρίου σε μία μοναδική βραδιά στο ιστορικό Old Trafford. Μαζί της και η Τότεναμ, της οποίας προπονητής είναι ο Ελληνοαυστραλός Άγγελος Ποστέκογλου.

Από την χώρα των Βάσκων προέρχονται οι δύο Ισπανικοί εκπρόσωποι καθώς στην League Phase συμμετέχουν η κυπελλούχος Ισπανίας, Αθλέτικ Μπιλμπάο αλλά και η Ρεάλ Σοσιεδάδ, με την οποία θα κοντραριστεί ο ΠΑΟΚ την 8η και τελευταία αγωνιστική στις 30 Ιανουαρίου.

Ρόμα και Λάτσιο εκπροσωπούν την πόλη της Ρώμης αλλά και την Ιταλία στην φετινή διοργάνωση, ενώ από την Γερμανία ξεχωρίζει η κάτοχος του θεσμού το 2022, Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Φυσικά ξεχωριστή λάμψη προσφέρει ο ιστορικός Άγιαξ με τα δύο κύπελλα πρωταθλητριών και το ένα Τσάμπιονς Λιγκ στην τροπαιοθήκη του, αλλά και η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης και κάτοχος δύο Europa League (2003, 2011) Πόρτο, η οποία θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό στο Ντραγκάο στις 23 Ιανουαρίου.

Η League Phase ξεκινά και η αγωνία μεγαλώνει σε μία διοργάνωση που αναμένεται να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον έως το φινάλε και τον μεγάλο τελικό στις 21 Μαΐου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEO