GP Αζερμπαϊτζάν: Εντυπωσιακή νίκη Piastri – Φινάλε με Perez και Sainz στον τοίχο!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Ο Oscar Piastri πέτυχε μία εντυπωσιακή νίκη στο Μπακού, ύστερα από μία εξαιρετική μάχη που έδωσε για πολλούς γύρους με τον Charles Leclerc. Η σύγκρουση μεταξύ Carlos Sainz και Sergio Perez έδωσε την ευκαιρία στον George Russell να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

GP Αζερμπαϊτζάν

Ο αγώνας του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε χωρίς ευτράπελα. Ο Carlos Sainz βρέθηκε σχεδόν αμέσως εκτός τριάδας, αφού δέχθηκε ένα προσπέρασμα από τον Sergio Perez. Ο teammate του Μεξικανού, Max Verstappen, κατάφερε επίσης να κερδίσει μία θέση έναντι του George Russell.

GP Αζερμπαϊτζάν

Μόνο μία επαφή σημειώθηκε μεταξύ Lance Stroll και Yuki Tsunoda, με τον οδηγό της Aston Martin να επιστρέφει στα πιτ με κλαταρισμένο ελαστικό.

GP Αζερμπαϊτζάν

Πιο πίσω, ο Lando Norris είχε το δύσκολο έργο της «ανάβασης» από τη 15η θέση, ενώ κατάφερε να κερδίσει τέσσερις θέσεις σε τρεις μόλις γύρους. Παρόλα αυτά, ο Βρετανός εκκίνησε τον αγώνα του με τη σκληρή γόμα σε αντίθεση με τους προπορευόμενους που είχαν επιλέξει τη μέση.

Στο μεταξύ, ο Charles Leclerc διατηρούσε την πρωτοπορία με τη διαφορά του από τον Oscar Piastri να μεγαλώνει σταδιακά.

Ο Franco Colapinto μπήκε πρώτος για πιτ στοπ στον 11ο γύρο, για ένα φρέσκο σετ σκληρής γόμας. Αυτό έφερε τον Norris εντός βαθμολογούμενης δεκάδας, με τη McLaren να καλείται να οργανώσει σωστά τη στρατηγική της.

GP Αζερμπαϊτζάν

Ακολούθησαν οι Verstappen και Russell από το μπροστινό μέρος του grid, με τους κορυφαίους ωστόσο να καθυστερούν τις δικές τους αλλαγές. Ο Piastri πήρε το ρίσκο να μπει στα πιτ πριν τον Leclerc, με τον Μονεγάσκο να ακολουθεί έναν γύρο αργότερα.

Ο Norris δέχθηκε εντολές από την ομάδα να κρατήσει στο μεταξύ πίσω του τις δύο Red Bull, ώστε να βγει μπροστά τους ο Piastri, με την υπόσχεση να μη «χαλαστεί» ο δικός του αγώνας.

Η προσπέραση του αγώνα έγινε στον 20ο γύρο, όταν ο Αυστραλός πέτυχε μία… «χειρουργική» κίνηση έναντι του Leclerc και πήρε την κορυφή. Καθυστερώντας το φρενάρισμα στο τέλος της μεγάλης ευθείας, ο οδηγός της McLaren κινήθηκε στην εσωτερική του Μονεγάσκου.

Ο Yuki Tsunoda εγκατέλειψε από τον αγώνα, ύστερα από φθορά στο σώμα της VCARB 01, μετά την επαφή με τον Stroll στον 1ο γύρο.

Με την κατάταξη να παραμένει σταθερή για μερικούς γύρους, όλοι περίμεναν ποιος θα έκανε πρώτος τη δεύτερη αλλαγή -εφόσον αυτή γινόταν.

Oscar Piastri

Ο Leclerc παρέμενε κοντά στον Piastri κι έκανε μία σοβαρή απόπειρα για προσπέρασμα στον 33ο γύρο, στην 1η στροφή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Γέμισε», πάντως, τους καθρέφτες του Αυστραλού. Η McLaren από την άλλη, δε φαινόταν τόσο ανήσυχη καθώς ενημέρωνε τον οδηγό της ότι τα ελαστικά του Leclerc βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση.

Στον 38ο γύρο, ο Norris έκανε τη 2η αλλαγή του, επιστρέφοντας στην πίστα στην 7η θέση. Ο Verstappen βρισκόταν μπροστά του κατά 14 δευτερόλεπτα, οπότε ο Βρετανός είχε πολύ έδαφος να καλύψει.

Στους τελευταίους δέκα γύρους βλέπαμε καθαρά την πτώση στην επίδοση των ελαστικών των κορυφαίων. Είδαμε γλιστρήματα τόσο από τον Leclerc όσο κι από τον Piastri, με τη διαφορά ωστόσο να παραμένει σταθερή μεταξύ των δύο.

Στον 47ο γύρο, εγκατέλειψε ο Lance Stroll, με τον Καναδό να μην έχει καταφέρει μέχρι τότε να ανακάμψει από το συμβάν του πρώτου γύρου.

Ο Norris πέτυχε τελικά το προσπέρασμα έναντι του Max Verstappen για την 6η, δύο γύρους πριν τη λήξη, στο τέλος της κεντρικής ευθείας.

GP Αζερμπαϊτζάν

Το «τελειωτικό» χτύπημα για τη Red Bull Racing έφτασε στον 49ο γύρο, όταν ο Carlos Sainz συγκρούστηκε με τον Sergio Perez, στη μάχη για την 3η θέση. Οι δύο τους κατέληξαν στον τοίχο, σε ένα συμβάν που θα συζητηθεί πολύ. Με το μεγαλύτερο μέρος να «πέφτει» στον Ισπανό, οι αγωνοδίκες θα εξετάσουν εάν θα αποδοθούν περαιτέρω ποινές ενόψει του επόμενου αγώνα.

Με δύο μόλις γύρους να απομένουν, επεβλήθη καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, μέχρι να πάρει την καρό σημαία ο Oscar Piastri. Αυτή ήταν η 2η νίκη του Αυστραλού, όμως σίγουρα την πανηγύρισε παραπάνω από εκείνη στην Ουγγαρία.

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου παρέμεινε ο Charles Leclerc, ενώ ο George Russell συμπλήρωσε την κορυφαία τριάδα, μένοντας μακριά από τους μπελάδες.

Έτσι, εντός βαθμολογούμενης δεκάδας τερμάτισαν και ο Franco Colapinto και Oliver Bearman, σε ένα εντυπωσιακό τριήμερο και για τους δύο οδηγούς.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η McLaren κατάφερε να περάσει τη Red Bull Racing στη βαθμολογία των οδηγών, με τον Sergio Perez να χάνει ολοκληρωτικά την ευκαιρία για μερικούς πολύτιμους βαθμούς. Πλέον η αυστριακή ομάδα υπολείπεται 20 βαθμών από την κορυφή, με την αγωνία να «χτυπάει» κόκκινο 7 αγώνες πριν το φινάλε της σεζόν.

Η βαθμολογούμενη δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής: Piastri, Leclerc, Russell, Norris, Verstappen, Alonso, Albon, Colapinto, Hamilton, Bearman.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

 GP Αζερμπαϊτζάν