Στην Aston Martin o Adrian Newey!

×

Η Aston Martin F1 Team, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Adrian Newey.

Τάκης Πουρναράκης

Ο κορυφαίος αεροδυναμιστής στη σύγχρονη εποχή της Formula 1, εκτός των άλλων θα είναι μέτοχος της ομάδας. Η αμοιβή του φημολογείται θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο! Ποσό που ο δισεκατομμυριούχος Lawrence Stroll δεν διστάζει να καταβάλει προκειμένου να πετύχει το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας ομάδας πρωταθλήτριας. Ο Stroll έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στο κέντρο τεχνολογίας της Aston Martin, η οποία από το 2026 θα χρησιμοποιεί τις υβριδικές μηχανές της Honda. Οι ανακοινώσεις έγιναν στις εγκαταστάσεις της Aston Martin σε συνέντευξη Τύπου. Μιλώντας για το νέο βήμα στην καριέρα του ο 65χρονος Newey τόνισε: «Είμαι ενθουσιασμένος που εντάσσομαι σε αυτή την ομάδα. Η δέσμευση και το πάθος του Lawrence αποτέλεσαν έμπνευση και με εντυπωσίασαν. Είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει την καλύτερη ομάδα στον κόσμο». Δείτε όλη την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Τεχνολογικό Κέντρο της Aston Martin Racing, εδώ.

Andrian Newey

O Newey θα είναι ο επικεφαλής τεχνικός της βρετανικής ομάδας, της οποίας γίνεται και μέτοχος! Θα πιάσει δουλειά την 1η Μαρτίου του 2025. Ο 65χρονος ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 από τη March, το 1988, αναλαμβάνοντας ρόλο τεχνικού διευθυντή όταν το 1990 αυτή μετονομάστηκε σε Leyton House Racing. Το 1991 τον βρήκε στη Williams με την οποία κατέκτησε την κορυφή και στην οποία έμεινε έως και τη σεζόν του 1997. Επόμενος σταθμός στη καριέρα του ήταν η McLaren, την περίοδο 1997-2005, με τον Newey να κατακτά τίτλους και με την ομάδα του Woking. Όσο για τη μεγάλη πρόκληση, αυτή ήρθε μέσω της Σταχτοπούτας Red Bull Racing. Εντάχθηκε στο δυναμικό της το 2006 και με αυτή, έκανε ένα αγωνιστικό θαύμα. Από το δικό του σχεδιαστήριο βγήκαν τα μονοθέσια που χάρισαν τέσσερις παγκόσμιους τίτλους στον Sebastian Vettel και τρεις στον Max Verstappen, που θα γίνουν τέσσερις αν ο Ολλανδός καταφέρει να υπερασπιστεί επιτυχώς το βαθμολογικό του προβάδισμα. Ο Newey θα πιάσει δουλειά στην ομάδα του Silverstone στις αρχές του 2025, με το πρώτο «δικό του» μονοθέσιο να είναι αυτό του 2026 όταν και θυμίζουμε, αλλάζουν οι τεχνικοί κανονισμοί της Formula 1, πράγμα που θα δώσει σε όλες τις ομάδες την ευκαιρία να βρεθούν στην πρώτη γραμμή αν τους ερμηνεύσουν σωστά. Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά που ο Newey θα συνεργαστεί με τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Fernando Alonso.

Andrian Newey

Ο Lawrence Stroll, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Aston Martin Aramco Formula One Team τόνισε: «Αυτά είναι τεράστια νέα. Ο Adrian είναι ο καλύτερος στον κόσμο σε αυτό που κάνει - είναι στην κορυφή του παιχνιδιού - και είμαι απίστευτα περήφανος που έρχεται στην Aston Martin Aramco Formula One Team. Είναι η μεγαλύτερη ανακοίνωση από την επιστροφή του ονόματος Aston Martin στο άθλημα και μια ακόμη απόδειξη της φιλοδοξίας μας να χτίσουμε μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει παγκόσμιους τίτλους. Από τη στιγμή που ο Adrian ήταν διαθέσιμος, ξέραμε ότι έπρεπε να το κάνουμε. Οι αρχικές μας συνομιλίες επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε μια κοινή επιθυμία να συνεργαστούμε σε μια μοναδική ευκαιρία. Ο Adrian είναι αγωνιστής και ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Όταν είδε τι έχουμε φτιάξει στο Silverstone - το απίστευτο AMR Technology Campus, την ταλαντούχα ομάδα ανθρώπων που έχουμε συγκεντρώσει και τη πιο σύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα στο άθλημα - κατάλαβε γρήγορα τι προσπαθούμε να πετύχουμε και ότι το εννοούμε σοβαρά, όπως και αυτός επίσης. Ο Adrian μοιράζεται τη φιλοδοξία μας, πιστεύει σε αυτό το έργο και θα μας βοηθήσει να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της Aston Martin».

Andrian Newey