Ατύχημα για το αυτοκίνητο ασφαλείας στη Μόντσα

×

Του Βασίλη Παπαδόπουλου

Από ένα απρόοπτο, χωρίς ευτυχώς δυσάρεστες συνέπειες, «σημαδεύτηκε» το χθεσινό απόγευμα στη Μόντσα και εν όψει του αγωνιστικού τριημέρου που θα κορυφωθεί με το Grand Prix της Κυριακής. Ένα περιστατικό που σπάνια βλέπουμε και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προκάλεσε και ιδιαίτερη εντύπωση.

Formula 1

Τι ακριβώς συνέβη; Το αυτοκίνητο ασφαλείας εξετράπη της πορείας του και «σφηνώθηκε» με υψηλή ταχύτητα, στις προστατευτικές μπαριέρες και τα λάστιχα κατά τη διάρκεια δοκιμών. Είθισται, ως μέρος της προσέγγισης ενός αγώνα, ο οδηγός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου Bernd Maylander, να πραγματοποιεί πολλαπλούς ελέγχους συστημάτων και συνεχόμενους γύρους, για να διαπιστώσει ότι τα πάντα είναι έτοιμα και δεν θα συμβεί κάποιο απροσδόκητο συμβάν. Να όμως που αυτό συνέβη στον ίδιο. Έχασε τον έλεγχο της Aston Martin, στην περίφημη στροφή 11, πιο γνωστή ως Παραμπόλικα. Το αυτοκίνητο πέρασε από την ασφάλτινη περιοχή διαφυγής και την αμμοπαγίδα, πριν προσκρούσει στις μπαριέρες.

Παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός δεν έπαθαν το παραμικρό και χαίρουν άκρας υγείας. Η δε περισυλλογή τους από το ιατρικό αυτοκίνητο, έγινε καθαρά και μόνο για λόγους πρωτοκόλλου. Οι υπεύθυνοι της πίστας καθάρισαν το σημείο και οι δοκιμές συνεχίστηκαν κανονικά. Όσο για τα αίτια του ατυχήματος; Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη εξήγηση, από τον τρόπο που αυτό συνέβη, διαφαίνεται πως μάλλον πρόκειται για κάποια μηχανική βλάβη και όχι για υπαιτιότητα του Maylander.

Η FIA εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παραδέχεται το περιστατικό και τονίζει ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση, στο αγωνιστικό τριήμερο που ξεκινά σήμερα.