F1 Ιταλία: Το τρόπαιο των νικητών!

×

Τάκης Πουρναράκης

Ένα τρόπαιο για την ταχύτητα και την ενέργεια δια χειρός Αντρέα Σάλα.

Grand Prix Ιταλίας - Τρόπαιο

Το Autodromo Nazionale di Monza είναι γνωστό ως ο Ναός της Ταχύτητας, στο Ιταλικό Grand Prix του 2003, ο άτυχος Μ.Σουμάχερ με τη Ferrari σημείωσαν το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης ταχύτητας με 247.585 km/h. Προς τιμήν τους τα φετινά τρόπαια που θα απονεμηθούν στους τρεις οδηγούς και στον εκπρόσωπο της νικήτριας ομάδας την Κυριακή ονομάζονται "VROOOM". Από το 2021, το τρόπαιο για το Ιταλικό Grand Prix, σχεδιάζεται από έναν καλλιτέχνη μέσω συνεργασίας με την Pirelli HangarBicocca. Φέτος, η αποστολή ανατέθηκε στον Αντρέα Σάλα, έναν πολύ γνωστό δημιουργό στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, του οποίου το έργο βρίσκεται σε σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Αντικείμενό του η σχέση μεταξύ τέχνης και ιστορίας του ιταλικού σχεδιασμού και της βιομηχανικής παραγωγής.

 Grand Prix Ιταλίας - Τρόπαιο

Το έργο τέχνης που σχεδίασε, με τίτλο VROOOM, αντιπροσωπεύει, σε αφηρημένη μορφή, τη μακρά ιστορία των ελαστικών Pirelli, σε συνδυασμό με επιδράσεις ταχύτητας και επιτάχυνσης. Το κύριο μέρος του τροπαίου, είναι κατασκευασμένο από Valchromat με βάση από χρωμιοποιημένο αλουμίνιο. Έχουν παραχθεί τέσσερα για τους τρεις οδηγούς και τον εκπρόσωπο του κατασκευαστή που θα βρεθούν στο βάθρο. Μιλώντας σχετικά ο Σάλα τόνισε: «Το όνομα VROOOM αποτυπώνει αυτό που ήθελα την εικόνα της Formula 1 που έχω πάντα στο μυαλό μου από τότε που ήμουν παιδί: την εκκίνηση, τα μονοθέσια παραταγμένα στο grid, τα φώτα να σβήνουν και το σπριντ μέχρι την πρώτη στροφή. Το τρόπαιο μετατρέπει αυτή τη στιγμή - το σημείο εκκίνησης, το σπριντ, την ταχύτητα - σε γλυπτό. Η ιδέα για το τρόπαιο προέκυψε μέσα από μια σειρά επισκέψεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης της Pirelli. Φτάσαμε έως τη διαδικασία παραγωγής, για να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον κόσμο των ελαστικών, από το φυσικό καουτσούκ έως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους».

 Grand Prix Ιταλίας - Τρόπαιο

Τα τρόπαια VROOOM θα βρίσκονται σήμερα στο Pirelli Tyres Talk στο γκαράζ Pirelli Hot Laps (pit boxes 7 και 8), λίγο πριν το FP1. Εκεί οι απεσταλμένοι του ΑΝΤ1, Πάνος Σεϊτανίδης, Μαρία Θωμά και Μαρία Ανδρεάδη μαζί με την κάμερα θα έχουν την ευκαιρία να τα επεξεργαστούν από κοντά και να μάθουν λεπτομέρειες από τον καλλιτέχνη. Θα παρευρεθούν επίσης ο Διευθυντής της FIA Νικόλας Τομπάζης και ο διευθυντής Motorsport της Pirelli, Μάριο Ίσολα.