Η Formula 1 στον «ναό της ταχύτητας»!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Ένα από τα πιο συναρπαστικά αγωνιστικά τριήμερα της σεζόν έφτασε! Η Μόντσα, ο περίφημος «ναός της ταχύτητας», ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το 74ο Grand Prix στην ιστορία της, με τους Tifosi να ζουν και ν’ αναπνέουν για τη Ferrari!

GRAND PRIX ΙΤΑΛΙΑΣ

Η θρυλική διαδρομή του Autodromo Nazionale di Monza αποτελείται από 5.793 μέτρα, 11 στροφές και 2 ζώνες DRS. Οι μεγάλες ευθείες επιτρέπουν στους οδηγούς να «πιάσουν» την υψηλότερη μέση ταχύτητα, που πολλές φορές ξεπερνά τα 250 χλμ/ώρα. Οι οδηγοί πηγαίνουν τέρμα γκάζι στο 80% της διαδρομής, με την υψηλότερη ταχύτητα να φτάνει τα 372 χλμ/ώρα.

Το ρεκόρ γύρου έχει παραμείνει… άπιαστο από το 2004, τότε που ο Rubens Barrichello αγωνιζόμενος με τη Ferrari είχε σημειώσει 1:21.046.

Τις περισσότερες νίκες στη Μόντσα έχουν πετύχει οι Michael Schumacher και Lewis Hamilton, με 5 ο καθένας. Ισόπαλοι είναι και στα βάθρα, με 8 έκαστος. Ωστόσο, στις pole positions είναι ο Βρετανός εκείνος που έχει το «πάνω χέρι», έχοντας εκκινήσει από την πρώτη θέση 7 φορές. Στις ομάδες, η Ferrari είναι εκείνη που έχει πανηγυρίσει τις περισσότερες νίκες, με 19 συνολικά, καθώς και τις περισσότερες pole positions, με 23.

GRAND PRIX ΙΤΑΛΙΑΣ

Το ερχόμενο τριήμερο θα είναι ιδιαίτερο για τον Carlos Sainz, καθώς την Κυριακή θα κλείσει τα 30 χρόνια και θα συμπληρώσει τις 80 εκκινήσεις ως οδηγός της Ferrari, στον τελευταίο του εντός έδρας αγώνα με την ομάδα. Ο Μαδριλένος είχε κερδίσει την pole πέρσι, όμως έχασε τη νίκη από τον Max Verstappen.

Φέτος, το κλίμα στη Μόντσα προβλέπεται… εκρηκτικό. Από τη μία, ο «διωγμός» του Logan Sargeant από τη Williams και η αντικατάστασή του από τον Franco Colapinto. Από την άλλη, η συντριπτική ήττα του Verstappen και της Red Bull Racing στην Ολλανδία από τον Lando Norris και τη McLaren.

Όλα αυτά, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Andrea Kimi Antonelli ως teammate του George Russell στη Mercedes για το 2025, που θα πάρει «γεύση» από W15 στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές την ερχόμενη Παρασκευή.

GRAND PRIX ΙΤΑΛΙΑΣ

Θα μπορέσει ο Verstappen να δώσει τη δική του απάντηση επί ιταλικού εδάφους στη McLaren; Ή οι «πορτοκαλί» έχουν ακόμα πολλούς… άσσους στο μανίκι τους; Η μεταξύ τους διαφορά στο πρωτάθλημα κατασκευαστών έγκειται μόλις στους 30 βαθμούς, που σημαίνει ότι η βρετανική ομάδα βρίσκεται επίσημα σε απόσταση βολής.

Όλη η δράση θα μεταδοθεί μέσω ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+.