Το… δεύτερο ημίχρονο ξεκινά από το Ζάντφορτ!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Η καλοκαιρινή ανάπαυλα τελείωσε και πλέον οι οδηγοί είναι έτοιμοι να πατήσουν γκάζι για το δεύτερο μισό της αγωνιστικής σεζόν!

GRAND PRIX ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Πρώτος σταθμός αυτού του… δεύτερου ημιχρόνου είναι το ιστορικό Ζάντφορτ, στην Ολλανδία, στην πατρίδα του Max Verstappen. Η πίστα αυτή έχει μήκος 4.259 μέτρα κι αποτελείται από 14 στροφές και 2 ζώνες DRS.

GRAND PRIX ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Είναι η 34η φορά που οι Κάτω Χώρες θα υποδεχθούν Grand Prix, ενώ όλοι οι αγώνες έχουν πραγματοποιηθεί στην ίδια πίστα. Το ολλανδικό σιρκουί είχε ενταχθεί πρώτη φορά επίσημα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1952, αν και είχαν διεξαχθεί εκεί αγώνες και τις προηγούμενες δύο χρονιές.

Από το 1952 μέχρι και το 1985, το Ζάντφορτ δε σημείωσε ούτε μία… απουσία από το πρόγραμμα της Formula 1. Τότε, η εταιρεία που διαχειριζόταν την πίστα χρεοκόπησε κι έτσι σταμάτησε τη λειτουργία της, μέχρι να επιστρέψει -ανανεωμένη- το 2021.

GRAND PRIX ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Για αυτό, ο αείμνηστος Jim Clark είναι ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες επί ολλανδικού εδάφους, έχοντας κερδίσει 4 φορές. Ο ίδιος μαζί με τον Niki Lauda μοιράζονται το ρεκόρ των βάθρων, με 6 έκαστος. Ως προς τις pole positions, Max Verstappen και Rene Arnoux βρίσκονται στην κορυφή, με 3 ο καθένας.

Στις ομάδες, η Ferrari κατέχει το ρεκόρ νικών, με 8 στο σύνολο, ενώ μοιράζεται με τη Lotus εκείνο των pole positions, με 7 η καθεμία.

Από τότε που επέστρεψε το Ζάντφορτ στο πρόγραμμα, ο τοπικός ήρωας Max Verstappen είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, αφού έχει κερδίσει όλες τις pole positions και όλους τους αγώνες. Θα καταφέρει ο Ολλανδός να το επαναλάβει και φέτος, υπό τον… «πυρετό» των Οράνιε;

GRAND PRIX ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, εξάλλου, έχει έναν ακόμη λόγο να γιορτάζει αυτό το αγωνιστικό τριήμερο, αφού συμπληρώνει τις 200 εκκινήσεις στη Formula 1.

Φτάνοντας στην τελική ευθεία, έρχεται και η… ώρα της κρίσης για τα δύο πρωταθλήματα. Στη βαθμολογία των οδηγών, ο Max Verstappen διατηρεί το προβάδισμα, όμως ο Lando Norris «κλείνει» τη διαφορά, με 78 βαθμούς να τους χωρίζουν. Για την 3η θέση, Charles Leclerc, Oscar Piastri και Carlos Sainz δίνουν τη δική τους «μάχη», την ώρα που και ο Lewis Hamilton ετοιμάζεται να… μπει στον «χορό».

GRAND PRIX ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Στους κατασκευαστές, η Red Bull Racing διατηρεί προς ώρας το προβάδισμα, όμως ένας… «λαβωμένος» Verstappen ίσως δεν είναι αρκετός για να «προστατέψει» τη διαφορά των 42 βαθμών από τη McLaren. Η Ferrari μπορεί να βρίσκεται στην 3η θέση, όμως δεν είναι μακριά από τους «πορτοκαλί», με τη μεταξύ τους διαφορά να έγκειται στους 21 βαθμούς.

GRAND PRIX ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Η δράση αυτό το τριήμερο δεν περιορίζεται μόνο στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η γυναικεία κατηγορία μονοθεσίων, η F1 Academy, επιστρέφει για τον 4ο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, με την Abbi Pulling να διατηρεί σταθερά την πρωτοπορία, ενώ η Doriane Pin με την Chloe Chambers είναι ισόβαθμες και δίνουν τη δική τους μάχη για τη 2η θέση.

Όλη η δράση θα μεταδοθεί απευθείας το ερχόμενο τριήμερο, αποκλειστικά μέσω ΑΝΤ1+.