Η Formula 1 σε συζητήσεις για Grand Prix στη Ρουάντα

×

Μαρία Ανδρεάδη

Το 2024 είναι η μεγαλύτερη σεζόν στην ιστορία της Formula 1, με 24 αγώνες. Οδηγοί και ομάδες έχουν εκφράσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με το «φορτωμένο» πρόγραμμα και τα συνεχόμενα αγωνιστικά τριήμερα, όμως όσο η δημοφιλία του μηχανοκίνητου αθλητισμού αυξάνεται, τόσο περισσότερες χώρες επιδιώκουν τη διεκπεραίωση μίας τέτοιας διοργάνωσης.

Formula 1

Με τη Formula 1 να έχει αγώνες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία, επόμενος στόχος για να ολοκληρωθεί αυτό το… παζλ των ηπείρων είναι η Αφρική.

Η Νότια Αφρική φιλοξενούσε παραδοσιακά αγώνες Formula 1 μέχρι και το 1993 στην πίστα του Kyalami, με μερικές απουσίες λόγω του απαρτχάιντ. Έκτοτε, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αναβίωσης αυτού του ιστορικού αγώνα, όμως πλέον οι συζητήσεις έχουν μπει «στον πάγο».

Άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία τους για να φιλοξενήσουν έναν αγώνα, όμως η Ρουάντα αναδεικνύεται ως η κορυφαία υποψήφια. Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Stefano Domenicali, επιβεβαίωσε μάλιστα ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής αγώνα στη χώρα αυτή.

«Είναι σοβαρές οι συζητήσεις,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός. «Έχουν παρουσιάσει ένα καλό πλάνο κι έχουμε κανονίσει μία συνάντηση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα είναι μία μόνιμη πίστα.»

«Θέλουμε να πάμε στην Αφρική, αλλά πρέπει να έχουμε τις σωστές επενδύσεις και το σωστό στρατηγικό σχέδιο,» εξήγησε ο Domenicali. «Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και σε αυτή τη χώρα, σε αυτήν την περιοχή, σε αυτήν την ήπειρο, υπάρχει η σωστή υποδοχή, γιατί, φυσικά, έχουν άλλες προτεραιότητες.»

Stefano Domenicali

Όλα αυτά, με την υπόσχεση ότι ο αριθμός των αγώνων συνολικά δε θα ξεπεράσει τους 24 κι ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, οι χώρες υποδοχής θα εναλλάσσονται κάθε σεζόν.