Τα αίτια της αποχώρησης Newey από την Red Bull Racing

×

Του Βασίλη Παπαδόπουλου

Ήταν ένα από τα γεγονότα που συζητήθηκαν όσο ελάχιστα, στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, στο πρώτο μισό του 2024. Ο λόγος για την επικείμενη αποχώρηση του Adrian Newey από την Red Bull Racing τον Μάρτιο του 2025.

Adrian Newey

Όσο περνούν οι μέρες, έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες πληροφορίες, για τις αιτίες που οδήγησαν τον κορυφαίο αεροδυναμιστή, στην απόφαση αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος. Ο 65χρονος Βρετανός φέρεται να διαφώνησε, με τον Pierre Wache και τον Enrico Balbo τεχνικό διευθυντή και επικεφαλής αεροδυναμικής αντίστοιχα, για το σχεδιασμό του μονοθεσίου RB 20. Γάλλος και Ιταλός αποφάσισαν τον ανασχεδιασμό μετά τον αγώνα στο Μαϊάμι, δίνοντας βάση στη βελτίωση της απόδοσης στις στροφές χαμηλής και μέσης ταχύτητας. Και όλα αυτά προφανώς, χωρίς να αλλάξει η εξαιρετική απόδοση στις υψηλές ταχύτητες.  

Ο Newey διαφώνησε έντονα, ειδικά στο θέμα του συστήματος ψύξης καθώς και στους αεραγωγούς. Ένιωσε ότι περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο. Έτσι δεν το σκέφθηκε και πολύ. Αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα και να «χαράξει» έναν νέο δρόμο. Δεν νιώθει βολικά με τον δεύτερο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Εξακολουθεί να ταξιδεύει σε ορισμένα Grand Prix, απλώς για να επιβλέπει την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Όμως στις συσκέψεις για την εξέλιξη του μονοθεσίου, ουδέποτε δίνει το «παρών» και επιπλέον, δεν έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων. 

Όσο για το μέλλον του Newey; Ακόμη παραμένει άγνωστο. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Φεστιβάλ ταχύτητας του Goodwood αλλά και εκεί απέφυγε να απαντήσει.