GP Ουγγαρίας: Πρώτη νίκη Piastri, με τη… συναίνεση του Norris

×

Μαρία Ανδρεάδη

Την πρώτη νίκη της καριέρας του πέτυχε ο Oscar Piastri στην Ουγγαρία, ύστερα από συνεργασία του Lando Norris, ενώ ο Lewis Hamilton πέτυχε το βάθρο με το νούμερο 200 στη μακρά πορεία του στο άθλημα.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Η εκκίνηση είδε τον Lando Norris να χάνει όχι μόνο την πρώτη θέση αλλά και τη δεύτερη. Ο Βρετανός εστίασε περισσότερο στην άμυνά του απέναντι στον teammate του, Oscar Piastri, αλλάζοντας τη γραμμή του παρά την καλή αντίδραση. Έτσι, βρέθηκε στριμωγμένος ανάμεσα στον Αυστραλό αλλά και τον Max Verstappen που ερχόταν από την εξωτερική με φόρα.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Ο Ολλανδός προκειμένου να αποφύγει την επαφή, βγήκε εκτός πίστας και πέρασε μπροστά από τον poleman, με τους αγωνοδίκες να εξετάζουν αυτήν την κίνηση. Η Red Bull έδωσε την εντολή στον οδηγό της να επιστρέψει τη θέση, ώστε να μη δεχθεί ποινή. Φυσικά, δεν έλειψαν τα παράπονα στον ασύρματο από όλες τις πλευρές…

Στο μεταξύ, ο Piastri συνέχιζε τον αγώνα του από την πρώτη θέση… Την ώρα που η ίδια η ομάδα ενημέρωνε τον έτερο οδηγό της ότι ο αγώνας του είχε βασικό αντίπαλο τον Ολλανδό πρωταθλητή κι όχι τον teammate του…

Ο Nico Hulkenberg ήταν ο πρώτος που μπήκε στα πιτ για αλλαγή σε σετ σκληρής γόμας από τον 2ο κιόλας γύρο, δείχνοντας έναν ταχύτατο ρυθμό. Έτσι, όταν έφτασε η ώρα των πιτ για τους υπόλοιπους, όλοι επέλεξαν τη σκληρή γόμα.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Verstappen, Leclerc και Sainz άργησαν να κάνουν τις δικές τους αλλαγές κι αυτό στοίχιζε σημαντικό χρόνο στον Ολλανδό. Όταν επέστρεψε στην πίστα ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, βρέθηκε πίσω από τον Lewis Hamilton στην 5η θέση και με διαφορά σχεδόν 7 δευτερολέπτων που έπρεπε να καλύψει. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός σημείωνε τον έναν ταχύτερο γύρο μετά τον άλλον, παρά τα παράπονα για έλλειψη πρόσφυσης.

Σχεδόν 15 γύρους αργότερα, ο Verstappen είχε μηδενίσει τη διαφορά από τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή. Ένα μπλοκάρισμα του Βρετανού έδωσε προς ώρας την ευκαιρία στον οδηγό της Red Bull Racing να περάσει, όμως έχασε αμέσως τη θέση του αφού άνοιξε τη γραμμή του. Ένα οδηγικό λάθος από το οποίο δεν μπόρεσε ουσιαστικά να ανακάμψει.

Στο μεταξύ, τους δύο οδηγούς πλησίασε και ο Charles Leclerc, όμως ο Μονεγάσκος και ο Hamilton εγκατέλειψαν τη μάχη για να πραγματοποιήσουν τις δεύτερες αλλαγές τους, ενώ ο Verstappen δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του που τα δύο αντίπαλα μονοθέσια μπόρεσαν να κάνουν το undercut στον Ολλανδό.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Οι δύο McLaren πήραν το «ελεύθερο» να αγωνιστούν μεταξύ τους, με την προϋπόθεση να περάσουν και οι δύο τη γραμμή του τερματισμού. Ωστόσο, ο Norris κλήθηκε πρώτος στα πιτ και ο Piastri ακολούθησε τρεις γύρους αργότερα, με αποτέλεσμα ο Βρετανός να περάσει τον teammate του στην κεντρική ευθεία.

Η ομάδα έδωσε αμέσως εντολή στον Norris να δώσει τη θέση πίσω στον teammate του, με τον ίδιο να έχει ανοίξει γρήγορα τη διαφορά στα 3 δευτερόλεπτα και όντας ταχύτερος κατά 1 δέκατο ανά γύρο. Τότε, η McLaren ενημέρωσε τον Piastri ότι θα πάρει πίσω την πρωτοπορία, εφόσον «κλείσει» τη διαφορά.

Στη μάχη για την 4η θέση, μεταξύ Leclerc και Verstappen, ο τελευταίος βγήκε νικητής στον 57ο γύρο. Ο Ολλανδός άνοιξε διαφορά 3 δευτερολέπτων από τον Μονεγάσκο αμέσως, ενώ επόμενος στόχος ήταν ο Hamilton και το τελευταίο σκαλί του βάθρου.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Στη McLaren γεννιόταν ένας νέος… εμφύλιος, με την ομάδα να δίνει συνεχώς εντολές στον Norris να διαφυλάξει τα ελαστικά του και να δώσει σταδιακά τη θέση του στον teammate του. Η απαντήσεις ήταν είτε λιτές, είτε… σιωπηλές. Η διαφορά έφτασε τα 5 δευτερόλεπτα, 9 γύρους πριν το τέλος.

Την ίδια ώρα, η μάχη μεταξύ Hamilton και Verstappen μετατράπηκε σε… πόλεμο. Επτά γύρους πριν το τέλος, ένας φανερά εκνευρισμένος Verstappen έκανε μία παράτολμη προσπάθεια για προσπέρασμα από την εσωτερική της πρώτης στροφής. Ένα μπλοκάρισμα από την πλευρά του Ολλανδού, τον «εκτόξευσε», βγαίνοντας εκτός πίστας και πέφτοντας μέχρι την 5η θέση.

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις στον ασύρματο, με τον μηχανικό του Ολλανδού, Gianpiero Lambiase, να χαρακτηρίζει ως «παιδιάστικη» την κίνηση του οδηγού του.

Στο γκαράζ της McLaren, όλοι πίεζαν τον Norris να μειώσει ταχύτητα και να δώσει τη νίκη στον Piastri, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται τον teammate του για να παλέψουν μαζί στο πρωτάθλημα. Έτσι, ο Βρετανός επέτρεψε στον Αυστραλό να περάσει, σε μία απόφαση που θα «σηκώσει» πολλή κουβέντα τις επόμενες μέρες…

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Την καρό σημαία πήρε o Oscar Piastri για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Formula 1, με τη McLaren να πετυχαίνει τον στόχο της κρατώντας το 1-2. Πίσω τους, τερμάτισε ο Lewis Hamilton, ο οποίος πέτυχε το 200ο βάθρο της καριέρας του, συνεχίζοντας σταθερά την κατάρριψη όλων των ρεκόρ.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Συνολικά, η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Piastri, Norris, Hamilton, Leclerc, Verstappen, Sainz, Perez, Russell, Tsunoda, Stroll, Alonso, Ricciardo, Hulkenberg, Albon, Magnussen, Bottas, Sargeant, Ocon, Zhou. Ο Gasly εγκατέλειψε από τον αγώνα στον 37ο γύρο λόγω προβλήματος στα υδραυλικά.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ