GP Ουγγαρίας: Στο 1-2 η McLaren, με τον Norris στην pole

×

Γιώργος Ανανίδας

Η McLaren επιβεβαίωσε ότι έχει το ταχύτερο μονοθέσιο στο Χανγκαρόρινγκ, με τον Lando Norris να κατακτάει την τρίτη pole position της καριέρας του. Δίπλα του θα εκκινήσει ο Piastri, με τον Verstappen 3ο.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - Κατατακτήριες δοκιμές

Q1

Παρότι η βροχή δεν είχε καταλαγιάσει εντελώς (ακόμα ψιχάλιζε) και με το οδόστρωμα ακόμα ελαφρώς βρεγμένο, όλοι οι οδηγοί ξεκίνησαν τις κατατακτήριες δοκιμές με τη μαλακή γόμα.

Το πρώτο στιγμιότυπο του qualifying ήταν ο Logan Sargeant που έχασε τα φρένα, λόγω χαμηλής πρόσφυσης, στο τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού και έφυγε ευθεία. Ευτυχώς για εκείνον, γλίτωσε από το μπλοκάρισμα χωρίς ζημιές στο μονοθέσιο.

Οι οδηγοί δυσκολεύονταν γενικά με την πρόσφυση, εξαιτίας του βρεγμένου οδοστρώματος. Ο ταχύτερος όλων πάντως μέχρι τότε, ήταν ο Lewis Hamilton.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - Κατατακτήριες δοκιμές

Το χρονόμετρο έπαυσε στα 06:45 λόγω κόκκινης σημαίας, με τον Sergio Perez να καταλήγει στον τοίχο, αφότου είχε χάσει τον έλεγχο της RB20 στη στροφή 8.

Στην επανεκκίνηση της διαδικασίας, η αγωνιστική γραμμή έμοιαζε να έχει αποκτήσει πρόσφυση, διευκολύνοντας τους οδηγούς.

Ελάχιστα πριν τον μηδενισμό του χρόνου, οι δύο Haas, μαζί με τους Zhou, Stroll και Ricciardo κινδύνευαν με αποκλεισμό.

Τελικά, όλοι τους πλην του Zhou προκρίθηκαν, με τις δύο Alpine να τίθενται εκτός. Μεγάλη και αρνητική έκπληξη ήταν ο Russell που είδε τον ανταγωνισμό να καρπώνεται της μεγαλύτερης πρόσφυσης στην πίστα.

Στο Q1, λοιπόν, αποκλείστηκαν οι Gasly, Ocon, Zhou, Russell και Perez.

Q2

Με την ολοκλήρωση των πρώτων ανταγωνιστικών γύρων, ο Max Verstappen ήταν ο ταχύτερος όλων, με τον Piastri να ακολουθεί από κοντά. Εν τέλει, μία McLaren βρέθηκε στην κορυφή του Q2 και αυτή ήταν του Norris.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - Κατατακτήριες δοκιμές

Ο Hamilton κινδύνεψε προς το τέλος του δεύτερου μέρους των κατατακτήριων δοκιμών να μείνει εκτός, αλλά ο Bottas δεν μπόρεσε να βρει τα 8 χιλιοστά που χρειαζόταν.

Οι δύο RB εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους και κατόρθωσαν να προκριθούν στην τελική 10άδα, εν αντιθέσει με τις Williams και τις Haas.

Συνεπώς, εκτός συνέχειας τέθηκαν οι Magnussen, Sargeant, Albon, Bottas και Hulkenberg.

Q3

Στο ξεκίνημα του τελικού μέρους της διαδικασίας, υπήρξε ενημέρωση για βροχή στα τελευταία λεπτά, οπότε οι οδηγοί ενημερώθηκαν ότι ίσως ο πρώτος να μετρήσει ουσιαστικά.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - Κατατακτήριες δοκιμές

Στην πρώτη του, λοιπόν, προσπάθεια ο Verstappen έγραψε 1:15,555 και ο Piastri δεν είχε απάντηση, καθώς είχε κάνει λάθος.

Αντίθετα, ο teammate του, Lando Norris απάντησε εμφατικά, όντας πάνω από 3 δέκατα ταχύτερος του Ολλανδού.

Ο Piastri σημείωσε πρώτος χρόνο στις δεύτερες και πιθανότατα τελευταίες προσπάθειες, με τους Sainz και Verstappen να ακολουθούν. Ο Αυστραλός βρέθηκε για χιλιοστά πίσω από τον teammate του, ενώ ο Ολλανδός πρωταθλητής αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την 3η θέση.

Μία μικρή ανατροπή ήρθε, όταν ο Tsunoda έχασε τον έλεγχο στη στροφή 5 και κατέληξε βίαια στον τοίχο, φέρνοντας τη διακοπή της διαδικασίας με 02:13 να απομένουν.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - Κατατακτήριες δοκιμές

Ο Verstappen δεν βγήκε για έναν τελευταίο γύρο, διότι δεν είχε άλλο φρέσκο σετ μαλακής γόμας. Αντίθετα, οι υπόλοιποι έκαναν ακόμα μία προσπάθεια χωρίς να αλλάξει κάτι.

Έτσι, ο Norris έμεινε στην pole, με τον Piastri να συμπληρώνει το 1-2, ενώ ο Verstappen δεν έχασε την 3η θέση, παρότι δεν βγήκε στο τέλος.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών του Grand Prix Ουγγαρίας:

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - Κατατακτήριες δοκιμές