GP Μ. Βρετανίας: Αμιγώς βρετανική τριάδα με τον Russell στην κορυφή των κατατακτήριων!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Αμιγώς βρετανική κορυφαία τριάδα «έστεψαν» οι κατατακτήριες δοκιμές στην Αγγλία, με τον George Russell και τον Lewis Hamilton να εξασφαλίζουν το 1-2 για τη Mercedes και τον Lando Norris να συμπληρώνει τον σχηματισμό.

GB Μ.Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Οι κατατακτήριες δοκιμές ξεκίνησαν με νωπό οδόστρωμα από τη βροχή νωρίτερα, όμως ο ήλιος έκανε δειλά-δειλά την εμφάνισή του. Ο κίνδυνος μίας επικείμενης καταιγίδας ήταν πάντα ανοιχτός.

Για αυτό, οι οδηγοί έκαναν τα πρώτα τους περάσματα στο Q1 με την ενδιάμεση γόμα. Όσοι ρίσκαραν επιλέγοντας ένα σετ μαλακής γόμας, συνάντησαν μία βρεγμένη πίστα και ελάχιστη πρόσφυση.

Sergio Perez

Θύμα αυτής της έλλειψης πρόσφυσης και μίας υπερστροφής «έπεσε» ο Sergio Perez, ο οποίος κατέληξε σχεδόν αμέσως στην αμμοπαγίδα, στην έξοδο της πρώτης στροφής. Ο Μεξικανός τέθηκε εκτός συνέχειας, εν μέσω συνεχόμενων κακών επιδόσεων, και μία κόκκινη σημαία διέκοψε τη διαδικασία.

Με το «πράσινο φως», όλοι οι οδηγοί επέλεξαν τη μαλακή γόμα, υπό την προειδοποίηση ότι η βροχή θα ερχόταν σε λίγα λεπτά -όπως κι έγινε. Όλοι πρόλαβαν να κάνουν έστω ένα πέρασμα με ήλιο, ώσπου οι πρώτες ψιχάλες να πέσουν στο οδόστρωμα.

GB Μ.Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Τότε οι αλλαγές στην κατάταξη ήταν καταιγιστικές. Οι δύο Mercedes ανέβηκαν στην κορυφή, με τον Lewis Hamilton να προηγείται του teammate του. Πίσω τους παρατάχθηκαν οριακά οι δύο Ferrari, με τον Carlos Sainz να «χάνει» αρχικά το πρώτο του γρήγορο πέρασμα για υπέρβαση των ορίων της πίστας, όμως ο Ισπανός κατάφερε να επανέλθει.

Max Verstappen

Ο Max Verstappen επίσης έκανε ένα λάθος βγαίνοντας εκτός πίστας και χάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα, αλλά ο Ολλανδός πρωταθλητής κατάφερε να επιστρέψει και να προλάβει να σημειώσει έναν γύρο που ήταν αρκετός για την πρόκριση στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας.

Έκπληξη για τον Logan Sargeant που προκρίθηκε στο Q2, ενώ απογοήτευση για τον Esteban Ocon που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο κι έμεινε εκτός συνέχειας.

Στο τέλος του Q1 αποκλείστηκαν οι Bottas, Magnussen, Ocon, Perez και Gasly. Ο τελευταίος θα εκκινούσε ούτως ή άλλως από το τέλος, λόγω ποινής για αλλαγή στην υβριδική μηχανή.

Μέχρι να ξεκινήσει το Q2, η βροχή είχε σταματήσει εκ νέου. Με τον ήλιο να στεγνώνει σταδιακά το οδόστρωμα του Silverstone, ο Oscar Piastri έδειξε ότι έχει τον ρυθμό για να κυνηγήσει ένα καλό αποτέλεσμα, ανεβαίνοντας προς ώρας στην κορυφή με χρόνο 1:26.945.

Τρία λεπτά πριν το τέλος, ξεκίνησαν τα πιο γρήγορα περάσματα με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη Mercedes και τη McLaren. Η πίστα στέγνωνε με ταχείς ρυθμούς κι έδινε την ευκαιρία για γρήγορους γύρους σε όσους τόλμησαν.

Ο Lando Norris ανέβηκε στην κορυφή με χρόνο 1:26.559 και τον George Russell να ακολουθεί στο 1,5 δέκατο. Έναν εξαιρετικό γύρο έκανε ο Fernando Alonso που πήρε την 3η θέση στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος που έδωσε πέρσι την pole position στον Max Verstappen επί βρετανικού εδάφους ήταν 1:26.720.

GB Μ.Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Ο Charles Leclerc δεν μπόρεσε να τελειοποιήσει τον γύρο του κι έμεινε εκτός δεκάδας την ύστατη στιγμή, την ώρα που προκρίθηκε στο Q3 ο Lance Stroll. Ο Μονεγάσκος αποχώρησε από το γκαράζ σαφώς απογοητευμένος ενόψει ενός αγώνα που ξεκινάει με το… αριστερό.

Με το τέλος του Q2 αποκλείστηκαν οι Leclerc, Sargeant, Tsunoda, Zhou και Ricciardo.

George Russell

Το Q3 ξεκίνησε με τις μάχες να είναι οριακές. Τα πρώτα γρήγορα περάσματα έκριναν ταχύτερο τον George Russell, που ανέβηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης κατά 6 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον δεύτερο Lando Norris. Lewis Hamilton και Oscar Piastri ακολουθούσαν, ενώ ο Max Verstappen περιορίστηκε στην 5η θέση λόγω διόρθωσης στον γύρο του. Γενικά, πάντως, ο Ολλανδός δεν είχε δώσει δείγματα ότι μπορούσε να κυνηγήσει την κορυφή.

George Russell

Όλα κρίθηκαν στα δεύτερα και τελευταία περάσματα. Ο George Russell βελτίωσε τον χρόνο του «σπάζοντας» το 1:26.000 και διατήρησε την 1η θέση, με τον teammate του να «κλειδώνει» την πρώτη σειρά της εκκίνησης ενόψει του αγώνα. Την τριάδα ήρθε να ολοκληρώσει ο Lando Norris, μπροστά σε ένα Silverstone που πανηγύρισε για τον θρίαμβο και των τριών Βρετανών οδηγών στο grid.

Ο Verstappen κατάφερε να βελτιώσει ελαφρώς τον χρόνο του και να «κλέψει» την 4η θέση από τον Piastri.

George Russell

Η κορυφαία δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής: Russell, Hamilton, Norris, Verstappen, Piastri, Hulkenberg, Sainz, Stroll, Albon και Alonso. Οι δύο οδηγοί της Aston Martin, ωστόσο, τέθηκαν υπό διερεύνηση για συμβάν στην pit lane.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GB Μ.Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές