GP Μ. Βρετανίας: Κορυφή για Norris, σε ένα αναγνωριστικό FP1

×

Μαρία Ανδρεάδη

Ταχύτερος όλων ο Lando Norris στο FP1 του συννεφιασμένου Silverstone, με τους Lance Stroll και Oscar Piastri να συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα.

Lando Norris

Η πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών στη θρυλική πίστα του Silverstone ξεκίνησε με συννεφιά, με μερικές ψιχάλες να πέφτουν στο οδόστρωμα, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη διαδικασία.

Τέσσερις νέοι οδηγοί έκαναν την εμφάνισή τους για αυτήν τη μία ώρα: ο Oliver Bearman αντικατέστησε τον Kevin Magnussen στη Haas, ο Jack Doohan αντικατέστησε τον Pierre Gasly στην Alpine, ο Franco Colapinto αντικατέστησε τον Logan Sargeant στη Williams και ο Isack Hadjar τον Sergio Perez στη Red Bull Racing.

Έτσι η διαδικασία ξεκίνησε με τους οδηγούς να επιλέγουν τη σκληρή και τη μέση γόμα, με τις McLaren και τις Mercedes να θέτουν ρυθμό. Στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Yuki Tsunoda έχασε το πίσω μέρος του μονοθεσίου του και «κόλλησε» στην αμμοπαγίδα της στροφής 7. Μία κόκκινη σημαία διέκοψε προσωρινά τη δράση.

Με το «πράσινο φως», η Mercedes έκανε το 1-2 με τον George Russell να ανεβαίνει προς ώρας στην κορυφή. Γρήγορα ο Max Verstappen «χώρισε» τα δύο «μαύρα βέλη», όντας δύο δέκατα πιο αργός από τον πρωτοπόρο.

Ωστόσο, με την ολοκλήρωση του πρώτου μισάωρου, ο Carlos Sainz κατάφερε να πάρει το ταχύτερο πέρασμα, ενώ οι Mercedes συμπλήρωσε την τριάδα. Στο τέλος του πρώτου 30λεπτου, η κορυφαία δεκάδα αποτελούταν από τους Sainz, Hamilton, Russell, Piastri, Alonso, Leclerc, Bearman, Stroll και Norris.

Τότε έκαναν και την εμφάνισή τους στην πίστα τα μαλακά ελαστικά. Οι Red Bull, Ferrari και Mercedes διατήρησαν τις υπόλοιπες γόμες, με τον Verstappen να βελτιώνει τον χρόνο του προσωρινά και να παίρνει το προβάδισμα.

Ο Oscar Piastri πλησίασε γρήγορα με τη μαλακή γόμα και ανέβηκε στην κορυφή, με χρόνο 1:27.631. Ακόμα πιο γρήγορα κινήθηκαν οι Lando Norris και Lance Stroll που «κλείδωσαν» το 1-2, ενώ ο Βρετανός σημείωσε γύρο με 1:27.420.

Η κατάταξη πίσω τους δεν άλλαξε σημαντικά, αφού η κίνηση στην πίστα προκάλεσε προβλήματα σε πολλούς οδηγούς. Παρ’ ολίγον σφοδρή σύγκρουση είχαμε μεταξύ Norris και Hadjar, όταν ο οδηγός στο μονοθέσιο της Red Bull Racing δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα για την ταχύτατη έλευση του Βρετανού, όμως αποφεύχθηκαν οριακά τα χειρότερα.

Προβλήματα και για τον Piastri στο τελευταίο πεντάλεπτο της διαδικασίας, ύστερα από πρόβλημα στα υδραυλικά, κατάφερε όμως να επιστρέψει στο γκαράζ της ομάδας του. Οι μηχανικοί έπιασαν αμέσως δουλειά, ώστε να επιδιορθώσουν τη βλάβη πριν τη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών.

Συνολικά, η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Norris, Stroll, Piastri, Verstappen, Russell, Alonso, Hamilton, Leclerc, Sainz, Ocon, Hulkenberg, Bottas, Ricciardo, Bearman, Zhou, Albon, Doohan, Colapinto, Hadjar και Tsunoda.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

FP1 - GP Μ.Βρετανίας