FLife

27 Σεπτεμβρίου 2024 16:44

"Τίποτα δεν πάει χαμένο": 50 χρόνια τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο | Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

"Τίποτα δεν πάει χαμένο": 50 χρόνια τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο | Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

-

Λίγες μέρες έμειναν για τη μεγάλη συναυλία «Τίποτα δεν πάει χαμένο: 50 χρόνια τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Στη σκηνή του αγαπημένου θεάτρου θα ανέβουν εκπρόσωποι τριών γενιών ερμηνευτών, όπως είναι οι Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη, για να ερμηνεύσουν εμβληματικά τραγούδια που συνδέθηκαν με τη Μεταπολίτευση. Πρόκειται για όλα εκείνα τα κοινωνικοπολιτικά τραγούδια που γράφτηκαν για να εκφράσουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και τη λαχτάρα για δημοκρατία και ελευθερία αλλά και για άλλα που, αν και δε γράφτηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, λειτούργησαν συσπειρωτικά εκφράζοντας ένα από τα βασικά γνωρίσματα των πολιτικών τραγουδιών: τη συλλογικότητα.

Μαλαματένια λόγια, Φίλοι κι αδέρφια, Αυτούς τους έχω βαρεθεί, Ποιος τη ζωή μου, Τούτο το βράδυ, Πρώτη Μαΐου, Μάνα μου Ελλάς, Ανακωχή είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή της Μεταπολίτευσης, τη γενιά της κι εκείνες που ακολούθησαν, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου. Μάλιστα, στη συναυλία του Λυκαβηττού, πολλά από αυτά τα τραγούδια, που σήμερα μετρούν δεκαετίες ζωής, θα ακουστούν από εκείνους που τα ερμήνευσαν πρώτοι.

Παράλληλα, ενώνοντας το χθες με το σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου ο λόγος σπουδαίων ποιητών και στιχουργών, από τον Ρίτσο, τον Βάρναλη και τον Ελύτη, μέχρι Καμπανέλλη, τον Γκάτσο και τον Ελευθερίου, αλλά και τραγούδια κορυφαίων συνθετών, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, ο Μικρούτσικος, ο Λοΐζος, ο Σαββόπουλος και ο Μούτσης, θα συναντήσουν τους στίχους και τις σκέψεις νεότερων δημιουργών όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Σπύρος Γραμμένος, κ.ά., σε μια μεγάλη συναυλία που θα αντηχήσει το όραμα της Μεταπολίτευσης για ελευθερία, ένα όραμα που σήμερα παραμένει επίκαιρο.

Η συναυλία, σε διοργάνωση Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και με την καλλιτεχνική υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου, αποτελεί την κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» που συνεχίζουν ως τον Νοέμβριο τιμώντας την ιστορική μνήμη της πόλης. Παράλληλα, με το μεγάλο αυτό μουσικό αφιέρωμα, το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού ολοκληρώνει την πρώτη πλήρη καλλιτεχνική σεζόν του, έπειτα από 15 χρόνια απουσίας από τον αθηναϊκό πολιτιστικό χάρτη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)