Πολιτική
ΚΥΣΕΑ: Τα αιτήματα ασύλου των Σύρων, η απόφαση και η στάση της ΕΕ
Τι ειπώθηκε και ποια απόφαση λήφθηκε κατά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας και Εξωτερικών. Τι θα γίνει με τα αιτήματα ασύλου των Σύρων.
Άκουσε το άρθρο
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η οποία περιλάμβανε στην ημερήσια διάταξή της, την συζήτηση για το θέμα της μεταχείρισης, εκ μέρους της αρμόδιας Υπηρεσίας Ασύλου, των αιτημάτων Σύρων πολιτών ενώπιόν της για άσυλο και διεθνή προστασία, μετά από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και τις ραγδαίες εξελίξεις στην μεσανατολική χώρα.
Δεν λήφθηκε επίσημη απόφαση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο στο εγγύς μέλλον αναμένεται το Συμβούλιο να ανακοινώσει τις εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά πάσα πιθανότητα το “πάγωμα” της εξέτασης των αιτημάτων της συγκεκριμένης ιθαγένειας.
Σύμφωνα με την άποψη η οποία υπήρξε κυρίαρχη στην συνεδρίαση, η πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν δικαιολογεί την υποβολή, πολλώ δε μάλλον την αποδοχή, αιτημάτων ασύλου με την αιτιολογία της δίωξης των αιτούντων από το καθεστώς αυτό.
Μαρινάκης: Η επιστροφή στην ομαλότητα να φέρει και επιστροφές των προσφύγων στα σπίτια τους
Μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε σχετικά: «Συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.
Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».
Στην Ελλάδα υπάρχουν 9.450 Σύροι πρόσφυγες, δηλαδή το 35% των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές αιτούντων άσυλο.
Η στάση ΕΕ και άλλων χωρών
Μετά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών χθες, ο ευρωπαίος επίτροπος Μπρούνερ —πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας (2021-2024)— κάλεσε να ενθαρρυνθούν «οι οικειοθελείς επιστροφές» Σύρων στην πατρίδα τους με οικονομικά κίνητρα. Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις χαράς της συριακής διασποράς στην Ευρώπη μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, που οι αντίπαλοί του και δυτικές χώρες χαρακτήριζαν δικτάτορα. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι απελάσεις Σύρων τον βρίσκουν αντίθετο σε αυτό το στάδιο. «Προς το παρόν, θα έλεγα ότι οι εξαναγκαστικές επιστροφές δεν είναι εφικτές», ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας πόσο ρευστή είναι η «κατάσταση» στη Συρία.
Προηγήθηκαν αρκετές άλλες χώρες οι οποίες αναθεωρούν τις πολιτικές τους για τα αιτήματα ασύλου Σύρων. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου της Γερμανίας (BAMF) με απόφασή της ανέστειλε την λήψη αποφάσεων σχετικά με αιτήματα ασύλου και ακολούθησε ένα μπαράζ ευρωπαϊκών χωρών, που αναζητώντας κοινό βηματισμό, προχωρούν επίσης στην αναστολή της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου αναφέροντας ότι στην Συρία επικρατεί ασαφής κατάσταση.
Και στην Αυστρία ο καγκελάριος της χώρας Καρλ Νεχάμερ από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, έδωσε επίσης εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις χορηγήσεις ασύλου. Ανάλογες αποφάσεις λήφθηκαν και σε Δανία, Σουηδία και Νορβηγία ενώ και η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου προσφύγων από τη Συρία.
Επίσης και το Bέλγιο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύρων, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη χώρα, όπως αναφέρει σήμερα ο βελγικός Τύπος. Την είδηση αυτή ανακοίνωσε το Γραφείο του Γενικού Επιτρόπου για τους Πρόσφυγες του Βελγίου (CGRS), σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Συρία είναι επί του παρόντος πολύ ασαφής για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πιθανής επιστροφής. Οι αιτήσεις Σύρων προσφύγων τίθενται σε «αναμονή» μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BELGA, περίπου 35.000 Σύροι έχουν λάβει προστασία στο Βέλγιο την τελευταία δεκαετία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Σύροι είναι η πρώτη ιθαγένεια όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου στο Βέλγιο, με 4.725 αιτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το υπουργείο ασύλου και μετανάστευσης παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με την απερχόμενη υπουργό Νικόλ ντε Μουρ, να επισημαίνει ότι «το καθεστώς του πρόσφυγα δεν είναι απαραίτητο για πάντα». Η ίδια ανέφερε ότι «αν η κατάσταση στη Συρία βελτιωθεί βιώσιμα», θα ζητήσει από το CGRS να επανεξετάσει το καθεστώς του πρόσφυγα των Σύρων που έφτασαν εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή». Η απερχόμενη υπουργός ασύλου ξεκαθάρισε ότι το Βέλγιο δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη διαμονή των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στη χώρα σε βιώσιμη βάση.
Καλλιθέα: Εμπρησμοί σε βανάκια εταιρείας ταχυμεταφορών (εικόνες)
Θεσσαλονίκη: Κλήσεις με... λάθος IBAN μοίρασε η Δημοτική Αστυνομία
Βριλήσσια - Τροχαίο: Νεκρός πεζός που παρασύρθηκε από μπετονιέρα
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!