Πολιτική

10 Δεκεμβρίου 2024 12:51 Τελευταία ενημέρωση : 10 Δεκεμβρίου 2024 13:50

Σύροι - Αιτήματα ασύλου: Το ΚΥΣΕΑ φέρνει αλλαγές μετά την πτώση Άσαντ

Ποια στάση αναμένεται να κρατήσει η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου μετά από την πτώση του Άσαντ και τις εξελίξεις στην Συρία. Τι έκαναν οι άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύροι - Αιτήματα ασύλου: Το ΚΥΣΕΑ φέρνει αλλαγές μετά την πτώση Άσαντ

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την άφιξη και υποδοχή Σύρων, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Συρία και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό. Σε δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει ότι οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων πρόκειται να «παγώσουν» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, από αυτήν την εξέλιξη θα επηρεαστούν περίπου 9.000 Σύροι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ετοιμάζει τις σχετικές εισηγήσεις του για την συνεδρίαση και παρακολουθεί σχολαστικά όλες τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στη Συρία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 9.450 Σύροι πρόσφυγες, δηλαδή το 35% των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές αιτούντων άσυλο.

Η αρχή έγινε από την Γερμανία

Προηγήθηκαν αρκετές άλλες χώρες οι οποίες αναθεωρούν τις πολιτικές τους για τα αιτήματα ασύλου Σύρων. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου της Γερμανίας (BAMF) με απόφασή της ανέστειλε την λήψη αποφάσεων σχετικά με αιτήματα ασύλου και ακολούθησε ένα μπαράζ ευρωπαϊκών χωρών, που αναζητώντας κοινό βηματισμό, προχωρούν επίσης στην αναστολή της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου αναφέροντας ότι στην Συρία επικρατεί ασαφής κατάσταση.

Χθες Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγραψε στο Χ: «Το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ στη Συρία είναι καλά νέα. Αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι ο νόμος και η τάξη να αποκατασταθούν γρήγορα στη Συρία. Όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασίας τώρα και στο μέλλον».

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε μήνυμά της μέσω της ίδιας πλατφόρμας, έκανε λόγο για μια «πρώτη μεγάλη ανάσα ανακούφισης» για εκατομμύρια ανθρώπους από τη Συρία. Συγχρόνως όμως τονίζει ότι η χώρα δεν θα πρέπει να πέσει εκ νέου «στα χέρια άλλων εξτρεμιστών, ανεξάρτητα από το προσωπείο που φέρουν», θεωρώντας επιτακτική πια, την προστασία των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων Κούρδων, Μουσουλμάνων Αλεβιτών, και Χριστιανών.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μίχαελ Ροτ έκανε λόγο για τέλος της «αιμοσταγούς κοσμικής δικτατορίας» του Άσαντ προειδοποιώντας όμως ότι η συνέχεια δεν μπορεί να είναι μια «θρησκευτική φονταμενταλιστική δικτατορία». Όπως ανέφερε, η Συρία «αξίζει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη, συμφιλίωση και σταθερότητα».

Ανάλογες εξελίξεις Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία και Βέλγιο

Και στην Αυστρία ο καγκελάριος της χώρας Καρλ Νεχάμερ από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, έδωσε επίσης εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις χορηγήσεις ασύλου. Ανάλογες αποφάσεις λήφθηκαν και σε Δανία, Σουηδία και Νορβηγία ενώ και η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου προσφύγων από τη Συρία.

Επίσης και το Bέλγιο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύρων, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη χώρα, όπως αναφέρει σήμερα ο βελγικός Τύπος. Την είδηση αυτή ανακοίνωσε το Γραφείο του Γενικού Επιτρόπου για τους Πρόσφυγες του Βελγίου (CGRS), σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Συρία είναι επί του παρόντος πολύ ασαφής για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πιθανής επιστροφής. Οι αιτήσεις Σύρων προσφύγων τίθενται σε «αναμονή» μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BELGA, περίπου 35.000 Σύροι έχουν λάβει προστασία στο Βέλγιο την τελευταία δεκαετία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Σύροι είναι η πρώτη ιθαγένεια όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου στο Βέλγιο, με 4.725 αιτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το υπουργείο ασύλου και μετανάστευσης παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με την απερχόμενη υπουργό Νικόλ ντε Μουρ, να επισημαίνει ότι «το καθεστώς του πρόσφυγα δεν είναι απαραίτητο για πάντα». Η ίδια ανέφερε ότι «αν η κατάσταση στη Συρία βελτιωθεί βιώσιμα», θα ζητήσει από το CGRS να επανεξετάσει το καθεστώς του πρόσφυγα των Σύρων που έφτασαν εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή». Η απερχόμενη υπουργός ασύλου ξεκαθάρισε ότι το Βέλγιο δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη διαμονή των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στη χώρα σε βιώσιμη βάση.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ράνια Θρασκιά ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση της

ΠΣΑΠΠ: Τα βραβεία, οι αναφορές στον Μπάλντοκ και ο Γιάννης Παπαστεφανάκης

Μαξίμου - Μιχάλης Αργυρού: Ποιος είναι ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, που διαδέχεται τον Αλέξη Πατέλη

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)