Πολιτική

17 Νοεμβρίου 2024 11:19 Τελευταία ενημέρωση : 17 Νοεμβρίου 2024 21:36

Πολυτεχνείο - Επέτειος: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Τι δηλώνουν για την τιμή της 51ης επετείου της Εξέγερσης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα.

Πολυτεχνείο - Επέτειος: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Πολιτικά μηνύματα τιμής των νεκρών αλλά και επισήμανσης της επικαιρότητας των αιτημάτων και της εξέγερσης, απηύθυναν τα ηγετικά πολιτικά πρόσωπα με αφορμή την συμπλήρωση 51 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ως κορυφαία στιγμή για την Δημοκρατία χαρακτήρισε την επέτειο στο πλαίσιο σχετικής δήλωσής της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης των αγωνιστών και των θυμάτων.

«Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία δεν κατέθεσε φέτος στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου λόγω αδιαθεσίας, και την εκπροσώπησε η γενική γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αλίκη Χατζή.

Αναλυτικά η δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια κορυφαία στιγμή για τη δημοκρατία μας. Ημέρα τιμής και μνήμης των αγωνιστών και των θυμάτων που είχαν το σθένος να αντιπαρατεθούν, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, στην δικτατορία των συνταγματαρχών. Η ηρωική τους πράξη υπήρξε η αρχή του τέλους του καθεστώτος και το θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Στη νεανική ορμή και το πάθος τους για την ελευθερία ρίζωσε η πιο προοδευτική και ειρηνική περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας. Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική. Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης».

Μητσοτάκης: Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να ακτινοβολεί

Το μήνυμα ότι η εξέγερση εξακολουθεί να ακτινοβολεί ως σύμβολο προόδου, δημοκρατίας, ενότητας και ευημερίας εξέπεμψε σε δικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά ανέφερε:

«Το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση. Γι’ αυτό και, 51 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα. Και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής.

Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε. Υποδέχεται, επίσης, την ιστορική μας επέτειο, μεταφράζοντας τα τότε αιτήματα λαού και φοιτητών σε σημερινές χειροπιαστές πολιτικές. Για περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και βελτιωμένες αποδοχές.

Τέλος, το γεγονός ότι ταυτόχρονα συμπληρώνονται και 50 χρόνια από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μεταπολίτευσης έρχεται να υπογραμμίσει πόσο πολύτιμα αγαθά είναι ο κοινοβουλευτισμός της ελευθερίας και η πολιτική σταθερότητα της σιγουριάς και της ευημερίας. Δεδομένα που εδραιώνονται και απλώνονται. Σε μία ισχυρή πατρίδα όπου τα διδάγματα του χθες δυναμώνουν το βλέμμα προς το αύριο».

Ανδρουλάκης: Αυθόρμητο ξέσπασμα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης

Στο δικό του μήνυμα απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζοντας την Εξέγερση θεμέλια λίθο της δημοκρατικής επανόδου και τονίζοντας ότι οι συμμετέχοντες αψήφησαν τον γύψο του φασισμού. Αναλυτικά δήλωσε:

«Τον περασμένο Ιούλιο γιορτάσαμε πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Ήταν, όμως, εκείνες οι τρεις μέρες του Νοέμβρη του '73 που αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της δημοκρατικής επανόδου, την αρχή του τέλους της χούντας.

Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, τιμούμε όσες και όσους, με γενναιότητα και αυτοθυσία αψήφησαν τον γύψο του φασισμού σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Όσες και όσους ήταν εκεί για την πατρίδα μας, ήταν εκεί για όλους εμάς, τις νεότερες γενιές και "για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας τον δικό τους ήλιο", όπως είχε γράψει η Λένα Παππά.

Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και για όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού».

Κουτσούμπας: Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωση του στην πορεία για τα 51 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αναφέρει τα εξής: Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για "ψωμί, παιδεία, ελευθερία", "έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ" είναι επίκαιρα. Σήμερα μεταφράζονται στους καθημερινούς δρόμους του αγώνα του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας για αυξήσεις σε μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενάντια στη μεγάλη ακρίβεια.

Ενάντια στην κρατική καταστολή και τη βία της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Βρίσκονται στον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, για κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων. Μεταφράζονται στα μηνύματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη συμμαχία ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, για λευτεριά στην Παλαιστίνη. Πενήντα ένα χρόνια μετά είμαστε εδώ και συνεχίζουμε!.

Κωνσταντοπούλου: Κορυφαία πράξη αντίστασης – Να κηρυχθεί Εθνική Επέτειος

Να κηρυχθεί η 17η Νοεμβρίου Εθνική Επέτειος, ζήτησαν εκ νέου με ψήφισμα και δήλωσή τους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Η ανακοίνωση ανέφερε:

«Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, αποτέλεσε κορυφαία  πράξη αντίστασης των φοιτητών, των νέων, των εργαζομένων, απέναντι στη  Χούντα των Συνταγματαρχών.

Οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι όρθωσαν το πνεύμα, το ανάστημα, αλλά και  την ύπαρξή τους απέναντι στη Δικτατορία, που δεν δίστασε να αιματοκυλήσει τον αγώνα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με τανκς που εισέβαλαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας, τραυματίζοντας τους αγωνιζόμενους νέους, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοτώσουν, να  ακρωτηριάσουν, να τραυματίσουν το πάθος για Ελευθερία και τον αγώνα για  Δημοκρατία.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτέλεσε εμβληματικό ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα, που μέχρι σήμερα εμπνέει το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων και αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Η ηρωική στάση των νέων, φοιτητών, αγωνιστών του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αρχή του τέλους της 7χρονης Δικτατορίας και ταυτόχρονα αποτέλεσε και  αποτελεί σύμβολο των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού.

Ανέδειξε διεθνώς τον λαό και τη νέα γενιά που μάχεται απέναντι στην απολυταρχία, υπό συνθήκες άνισες, που δεν συμβιβάζεται, δεν υποκύπτει, δεν  εγκαταλείπει, ακόμη και την πιο σκοτεινή ώρα, και με το παράδειγμα της  Αντίστασης εμπνέει κι άλλους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία. […]

[σ.σ. Η θεσμοθέτηση της ημερομηνίας ως Εθνικής Επετείου] Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους, την ελευθερία τους, έχασαν την υγεία τους, για την  αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Ιράν - Αλί Χαμενεΐ: Πληροφορίες ότι βρίσκεται σε κώμα

Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)

17η Νοέμβρη: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)