Πολιτική
Στάινμαγερ στην Κάνδανο: Πανό και συνθήματα για τις πολεμικές επανορθώσεις (βίντεο)
Κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού και των γύρω περιοχών προσπάθησαν να επικοινωνήσουν προς τον Γερμανό πρόεδρο ότι επιμένουν στο αίτημα για τις αποζημιώσεις.
Το χωριό Κάνδανος των Χανίων Κρήτης, τόπο μαρτυρίου του Ολοκαυτώματος, επισκέφτηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Στάινμαγερ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Ο κ. Στάινμαγερ έφτασε στον Κάνδανο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και είχε συνομιλίες με κατοίκους του χωριού επιζήσαντες της ναζιστικής κατοχής.
Παρόν και εμφανές ήταν το αίτημα πολλών κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, για την επίλυση του ζητήματος των επανορθώσεων της Γερμανίας για την νομική ευθύνη της έναντι της Ελλάδας στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στην υποδοχή, ανήρτησαν πανό φώναξαν συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη» και «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε».
Ήρθα να ζητήσω συγγνώμη ςκ μέρους της Γερμανίας
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γερμανός πρόεδρος δεν έκανε κάποια αναφορά στις αποζημιώσεις, ωστόσο τόνισε τις θηριωδίες των Ναζί. Είπε στα ελληνικά τη φράση "Ήρθα σήμερα να ζητήσω συγνώμη στο όνομα της Γερμανίας".
Το ιστορικό του μαρτυρίου της Κανδάνου
Το Μάιο του 1941 οι Κανδανιώτες αποφάσισαν να αντισταθούν στην προέλαση των Γερμανών παρότι οι συσχετισμού δυνάμεων δεν το επέτρεπαν. Η πρώτη μάχη έγινε στα Φλώρια στις 23 Μαΐου όπου οι Κανδανιώτες και κάτοικοι των γειτονικών χωριών εξουδετέρωσαν τη Ναζιστική εμπροσθοφυλακή και πήραν ως λάφυρο ένα οπλοπολυβόλο που φάνηκε χρήσιμο στη συνέχεια. Η επόμενη μάχη έγινε στο φαράγγι της Κανδάνου στις 24 και 25 Μαΐου 1941. Οι κρητικοί με λίγα όπλα και πολεμοφόδια, τα περισσότερα κυνηγετικά, του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και της Τουρκοκρατίας, και με το οπλοπολυβόλο που προαναφέρθηκε, κατάφεραν να κρατήσουν μεγάλη Ναζιστική δύναμη εκτός χωριού προκαλώντας σημαντικές απώλειες (150 στρατιώτες κατά τον Αντισυνταγματάρχη Σειραδάκη). Τελειώνοντας τα πυρομαχικά τους, εγκατέλειψαν το πεδίο μάχης και διασκορπίστηκαν στα γύρω βουνά. Στις 3 Ιουνίου 1941 οι ναζιστές επέστρεψαν, με ειδικό συνεργείο καταστροφών. Δεδομένου ότι οι κάτοικοι δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις τους για να παρουσιαστούν, κατέστρεψαν με φωτιά και δυναμίτες όλο το χωριό «για να μην ξαναχτιστεί ποτέ» όπως αναφέρει και μία από τις τρεις ξύλινες πινακίδες τις οποίες έστησαν. Οι τρεις πινακίδες, εκ των οποίων σώζεται μόνο η μία, αποτέλεσαν αδιάσειστα τεκμήρια των βαρβαροτήτων τους. Δεν έμεινε “πέτρα στην πέτρα”. Κατά τη ναζιστική κατοχή απαγορευόταν να ξαναχτιστεί το κέντρο της Κανδάνου. Μάλιστα οι περισσότεροι κάτοικοι για να αποφύγουν την οργή των ναζιστών, κυκλοφορούσαν με νέες ταυτότητες που εκδόθηκαν από τους κοινοτάρχες των γειτονικών χωριών. Με την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, η Κάνδανος χτίστηκε πάλι στη σημερινή θέση.
Ηλεία: Νεκρή η οδηγός αυτοκινήτου που “καρφώθηκε” σε βυτιοφόρο (εικόνες)
Halloween: Ο Μπάιντεν “δάγκωσε” μωρό που είχε ντυθεί κοτόπουλο (εικόνες)
Χανιά - 75χρονη αγνοούμενη: Οι αντιφάσεις, ο ιερέας και το αίμα (βίντεο)
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!