Υγεία

24 Οκτωβρίου 2024 07:42

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ο αντίκτυπος στον άνθρωπο και οι τρόποι μετάδοσης (βίντεο)

Ο καθηγητής παθολογίας των μηρυκαστικών μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την ασθένεια που πλήττει την κτηνοτροφία.

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ο αντίκτυπος στον άνθρωπο και οι τρόποι μετάδοσης (βίντεο)
-

Διευκρινήσεις για την ευλογιά των μηρυκαστικών έδωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σαφώς ρητά και κατηγορηματικά ότι: «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Δεν έχει αναφερθεί ποτέ και πουθενά να πάθετε κάτι. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικό, για την ελληνική κτηνοτροφία».

Και συμπλήρωσε πως, «δεν πρόκειται ένα άρρωστο ζώο να φτάσει στο σφαγείο πόσω μάλλον στον καταναλωτή».

«Η ευλογιά πάει μόνο στα αιγοπρόβατα, ούτε καν στα βοειδή», τόνισε.

Σχετικά με το διάστημα νόσησης των ζώων, είπε πως «εξαρτάται από τη στελέχωση του ιού, το κακό είναι ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί στο περιβάλλον και για πάνω από έξι μήνες. Τα ζώα μπορεί να νοσήσουν για λιγότερο, αλλά ο ιός μένει στο περιβάλλον».

Για τα μέτρα που ισχύουν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, ο καθηγητής είπε ότι, «είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, που σημαίνει ότι, οι κρατικές Αρχές έχουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν. Αν λοιπόν εντοπιστεί σε μία εκτροφή πρέπει να γίνουν δύο ζώνες, μία 3χλμ και μία 10χλμ όπου θα γίνονται έλεγχοι, τα ζώα πρέπει να σφάζονται, για να εκριζωθεί το νόσημα.

Αυτά είναι τα μέτρα, είναι αυστηρή η νομοθεσία και εφαρμόζεται».

Αναφερόμενος ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές του Έβρου και της Λέσβου, είπε πως εκεί εμφανίζεται κάθε χρόνο η νόσος, λόγω ότι οι περιοχές συνορεύουν με την Τουρκία, όπου τα ζώα εμβολιάζονται και η νόσος θεωρείται ενδημική. «Η οδηγία της ΕΕ είναι να μην υπάρχει η νόσος, αν μπούμε σε διαδικασία εμβολιασμού, μπορεί να έχουν άλλα προβλήματα, με τις εξαγωγές», απάντησε ερωτηθείς γιατί δεν εμβολιάζονται και τα ζώα στη χώρα μας.

Όσο αφορά στους τρόπους μετάδοσης της νόσου, είπε ότι πρόκειται για πολύπλοκο και πολυεπίπεδο θέμα, «τα πουλιά, τις τροφές, τα έντομα, αλλά ο κυριότερος τρόπος είναι οι τροχοί των αυτοκίνητων και ένας άλλος είναι η μετακίνηση των ζώων προς τα σφαγεία, παρά το ότι γίνεται με νόμιμους τρόπους», είπε σχετικά και για την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων και κλείσιμο των σφαγείων, πρότεινε πως, πρέπει να γίνουν ψεκασμοί στα σημεία διόδου των ζώων.

Για τα προληπτικά μέτρα, τέλος, είπε πως, «ο Έβρος είναι μεγάλος νομός με γειτνίαση με την Τουρκία, εκεί χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των κρατικών υπηρεσιών. Κάθε χρόνο, εδώ και 20 χρόνια, συμβαίνει αυτό».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης σε Βούτσιτς: Στηρίζουμε την ένταξη της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων

Λίβανος - Συρία: Κτήρια έγιναν στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών (βίντεο)

Τουρκία: Με βομβαρδισμούς σε θέσεις του PKK “απάντησε” στο τρομοκρατικό χτύπημα


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)