Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: “Μπλόκο” της ΚΕ στην υποψηφιότητα του
Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα διεξάγεται η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία, να μην είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές ο Κασσελάκης.
Με 138 ψήφους υπέρ, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να μην είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, υποψήφιος Πρόεδρος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πάει στο Συνέδριο του κόμματος, όπου θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση.
Όσον αφορά στην πρόταση για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, δεν φαίνεται να προκρίνεται.
Σκηνές "πολεμικές" με εντάσεις και αντεγκλήσεις
Νωρίτερα, εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, καθώς οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν και δεν νομιμοποιούν τη διαδικασία. Τελικά, η απαρτία των 148 μελών επιτεύχθηκε, 2,5 ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα, και η συνεδρίαση της ΚΕ θα διεξαχθεί κανονικά.
Φάμελλος: «Θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ για μία προσωπική επιδίωξη»
«Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ».
«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».
Έκανε λόγο, επίσης, για «σοβαρά λάθη» που οδήγησαν «στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ», μεταξύ των οποίων, είπε « η δημιουργία εσωτερικών εχθρών» που «κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο». Κατήγγειλε επίσης ως «αντικαταστατική» την αλλαγή προέδρου ΚΟ « χωρίς απόφαση οργάνων », όπως και τη « συζήτηση για τον Πολάκη », για « την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου », και «το θέμα της Αθηνάς Λινού».
«Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη ΚΕ που υπήρξε πρόκληση να πάνε σε «μομφή», όταν η πρόθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάνε στη «βάση».
«Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε “πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή”», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκει αποκλεισμούς, όποιος επιτίθεται στο κόμμα». «Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος;», διερωτήθηκε.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι, επιβεβαιώνεται και σήμερα οτι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή της κομματικής μας ζωής. Με όλα αυτά που έχουν συμβεί σήμερα, οφείλω να θυμίσω ότι η δημοκρατία δεν είναι αλά καρτ, ούτε στην κοινωνία, ούτε μέσα στο κόμμα. Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ. Και ότι είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι…
Και μαλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική σταση και το λέω ξεκάθαρα. Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και διαψεύδεται η υποκριτική ανάρτηση του προηγουμενου προέδρου ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα, διότι δηλώθηκαν στις κάμερες πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Δυστυχώς λοιπόν για μία προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος. Και γι’ αυτό λέω ότι είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση, γιατί όλα συνηγορούν τελικά ότι το διακύβευμα είναι ο ιδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και οτι ο στόχος κάποιων είναι η ύπαρξη και η πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία. Και την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία θα δεσμευθούμε όλοι και όλες σήμερα ότι θα τη διασφαλίσουμε εμείς και τα μέλη του κόμματος. Αυτό είναι το συμφέρον του κόμματος. Και αυτό είναι το συμφέρον των μελών του κόμματος και όχι να τα χαϊδεύουν υποκριτικά κάποιοι μόνο για να τους εκλέγουν και να παραμένουν οπαδοι. Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για αλλαγή σελίδας. Και η σημερινή μέρα αυτό επιβεβαιώνει. Και αυτό θα γίνει όταν αρχίσουν πάλι οι Οργανώσεις μας να δουλεύουν και όχι να κλείνουν γραφεία… Στόχος μας ήταν και είναι να καλέσουμε αποστρατευμένους, απογοητευμένους αλλά και νέα μέλη στο κόμμα για να δυναμώσει. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν υπήρχε μία δημιουργική πολιτική διεργασία που θα την ξεκινούσε το Συνέδριο. Θέλαμε να δώσουμε απάντηση στην κρίση πολιτικής που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Απάντηση δημιουργική και παραγωγική.
Να αναδείξουμε τις Οργανώσεις, να κάνουμε προσυνεδριακό διάλογο, να έχουμε πολιτικό διακύβευμα, να έχουμε πολιτικό σχέδιο και να έχουμε και πρόεδρο που να το υπηρετεί. Γιατί μάθαμε κι από τα λάθη μας. Αν δεν είμαστε εμείς μία δημιουργική πολιτική οικογένεια που έχει ιδέες, αξίες, αλληλεγγύη, συντροφικότητα, που εκπέμπει πολιτισμό, που εκπέμπει πρόοδο, πώς θα έρθουν οι πολίτες να συζητήσουν με εμάς; Αλλά συντρόφισσες και σύντροφοι δεν ξεκινήσαμε καλά. Παράλληλα με αυτή τη δηλωμένη απόφαση μας να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άρα ένα σχέδιο υπονόμευσης των συμφερόντων της κοινωνίας. Πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια για το πως φτασαμε εδώ. Υπήρχαν σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος πριν και κοντά στο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από πολιτικά λάθη. Η πλειοψηφική απόφαση του Συνεδρίου για να διορθώσουμε τα λαθη απαξιώθηκε και μπήκε στο ψυγείο. Δεν εφαρμόστηκε ούτε το πολιτικό σχέδιο, ούτε το οργανωτικό σχέδιο του Συνεδρίου. Ξεκάθαρα. Η δημιουργία εσωτερικών εχθρών κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο. Στους διαδρόμους διάφοροι παρατρεχάμενοι γύρω από το γραφείο του προηγούμενου προέδρου δημιουργούσαν εχθρούς. Κατηγορίες «λευκής απεργίας» απευθυνόταν σε στελέχη που γύριζαν 20 και 30 πόλεις την προεκλογική περίοδο.
Ο πολλαπλασιασμός αντιθέσεων εντάθηκε και απο δημόσιες τοποθετήσεις επειδή δεν συνεδρίαζαν τα Όργανα. Όλα είναι συμπτώματα και αποτελέσματα της κρίσης. Και τελικά το έργο των συντρόφων μελών στις ευρωεκλογές πήγε χαμένο από λανθασμένες επιλογές. Γιατί το κόμμα δεν ειχε πολιτικό σχεδιασμό και δημοκρατική λειτουργία. Το αρνήθηκε η ηγεσία. Οι λανθασμένες επιλογές γίνονταν χωρίς σχέδιο και εκτός Οργάνων. Όλα αυτά μας οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα εις βάρος της κοινωνίας στις ευρωεκλογές. Μετά όμως από τις ευρωεκλογές: Μαύρα ταμεία, SMS από την Αμερική, επίθεση στον προηγούμενο πρωθυπουργό, μία αντιπολιτική στάση, οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Όλα τα ζήσατε όλοι. Το βασικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου, η αλλαγή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε χωρίς απόφαση οργάνων, αντικαταστατικά. Η συζήτηση για τον Πολάκη και το μέσα – έξω έγινε χωρίς απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η συζήτηση για την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου έγινε χωρίς τη συζήτηση στα Όργανα που θα μπορούσε να ‘χει λύσει το πρόβλημα. Όπως και το θέμα της Αθήνας Λινού. Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα. Και τελικά φτάσαμε μέσα στην Κεντρική Επιτροπή να συζητάμε για ένα καταστατικό που καταργούνταν οι Οργανώσεις Μελών και η εσωτερική δημοκρατία.
Σε εκείνη την ΚΕ υπηρξε πρόκληση να παμε στη μομφή, όταν η πρόθεση των μελων της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάμε στη βάση. Αυτό είναι απόδειξη ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής δεν ήθελε στίγμα στο κόμμα, δεν ήθελε στίγμα ουτε στα πρόσωπα. Θελαμε να προσφύγουμε στη βάση χωρίς προβλήματα, διχασμούς και τοξικότητα. Ακόμα και προχθές άκουσα στη συνέντευξη στο Ενωπιος Ενωπιω, ότι δήθεν όλοι οι υποψήφιοι θα έβγαιναν με εσωκομματικές διαδικασίες. Ενώ υπήρχε ένα σχέδιο καταστατικού που διόριζε ο πρόεδρος το 1/3 των ψηφοδελτίων. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με πολιτικούς όρους μέχρι τη συζήτηση της μομφής. Από κει και μετά βλέπω να εκφράζεται μία λειτουργία εις βάρος του κόμματος. Μια αντικομματική στάση η οποία ξεπερνάει τα όρια και τις πολιτικές συζητήσεις. Και δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε ως κόμμα. Ένα σχέδιο που στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί τελικά ο μόνος που εξυπηρετείται από αυτή την αντικομματική στάση είναι ο κύριος Μητσοτάκης και πιθανά κάποιοι που χαίρονται στο ΠΑΣΟΚ. Οφείλω λοιπόν να θέσω ξεκάθαρα ότι το σχέδιο του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δυστυχώς εκφράζεται με λειτουργίες και συντρόφων και συντροφισσών.
Αρχίζει μία σπέκουλα για το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο το βλέπαμε μόνο να εκπέμπεται από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Κυριαρχεί στην εσωκομματικη αντίθεση μια πρακτική να κερδίσουμε οτιδήποτε, φθείροντας τους πάντες. Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι αριστερά και σίγουρα δεν είναι δημοκρατική πολιτική. Και είναι πολύ περίεργο ότι διαφορά δεξιά εξαπτέρυγα στέκονται γύρω από αυτό το σχέδιο φθοράς της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς. Οι κατηγορίες περί «εκτροπής», περί «πραξικοπήματος», οι κουκούλες, για «διαπλοκή» μέσα στο κόμμα, η αμφισβήτηση του Συνεδρίου και της αξιοπιστίας του Συνεδρίου (λέγοντας ότι στο Συνέδριο θα αμφισβητηθούν προηγούμενες αποφάσεις) φθείρουν κι άλλο την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Το εξώδικο, δεν ηταν μονο κατά του κόμματος. Ειχε και απειλή εισαγγελέα κατά των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στην κατάληξη του (και ως τέτοιο συγγράφηκε). Και προφανώς τη χρήση του όρου «πρόεδρος» καταπατωντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων Ολα αυτα δεν μπορούμε να τα σχολιάσουμε μονο με την πολιτική κριτική. Καταλαβαίνω τις ερωτήσεις που δημιουργούνται. Ας δώσουμε απαντήσεις. Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό. Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε «πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή»; Ποιος επιδιώκει αποκλεισμούς; Όποιος επιτίθεται στο κόμμα, συντρόφισσες και σύντροφοι, γιατί επιδιώκει να αποκλείσει το κόμμα από την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας και από την προοπτική της αριστεράς. Για να μιλάμε πολιτικά, η προσφυγή στη βάση θα ήταν λύτρωση. Υπήρξε άρνηση…
Άλλη ερώτηση: Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος; Μπορεί κάποιο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί ότι ένας σύντροφος μας σε ένα συντονιστικό οργάνωσης θα έκανε εξώδικο κατά της οργάνωσης και θα παρέμενε σε εκείνο το συντονιστικό; Θα μπορούσε να το δεχθεί αυτό κάποιος σε οποιοδήποτε κόμμα; Και όχι μόνο της αριστεράς… Άλλη ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτή η απαξίωση; Μπορεί να κάνουμε μια υποχώρηση για να σταματήσουμε την απαξίωση;» Πως να γίνει κάτι τετοιο οταν υπάρχει ήδη εξαγγελία ότι η απαξίωση θα υπάρχει στο Συνέδριο και μάλιστα θα έχουμε μείζον περιστατικό απαξίωσης στο Συνέδριο. Και έχουμε ήδη μηνύματα για αντισυγκεντρώσεις έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που στις κάμερες δηλώνουν ότι δεν είναι εδώ, ενω είναι εδω, και μαλιστα επιχαίρουν ότι δεν υπάρχει απαρτία, ενώ είναι παρόντα αλλα δεν υπογράφουν. Συντρόφισσες και σύντροφοι δυστυχώς αυτή η κατάσταση οδηγεί στο να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το κύρος του. Και όσα περιθώρια και αν έχουμε δώσει οδήγησαν σε νέα λάθη και προκλήσεις.
Τωρα σε εμάς υπάρχει η ευθύνη. Να προστατεύσουμε το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας την επόμενη μέρα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε λάθη πάνω σε λάθη και αντικομματική συμπεριφορά. Υποχρέωση μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παράγει πολιτική για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Όποιοι δεν μπορούν να παράγουν πολιτική, παράγουν αντιπολιτική, τοξικότητα, αντιθέσεις. Ακόμα και δηλώσεις στις κάμερες εις βάρος των Οργάνων του κόμματος. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και πρέπει να αποφασίσουμε: Θα παράγουμε πολιτική μέσα στα Όργανα; Θα παράγουμε πολιτική μέσα στην κοινωνία; Ή θα παράγουμε μόνο τοξικότητα; Γιατί το διακύβευμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα δυστυχώς. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για την εβδομάδα που πέρασε και κλείνω με αυτό. Επιχειρήθηκε να γίνει μία συνάντηση -ας την πω- υποψηφίων πρόεδρων. Η δική μου η δήλωση πολύ πριν προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη δήλωση, μετα την πρόσκληση του Παύλου Πολάκη, ήταν ότι δέχομαι η συνάντηση αυτή να γίνει με τη συνεννόηση των οργάνων. Θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί υπάρχει μία παρανόηση, ότι από την πλευρά μου ρώτησα και τη Ράνια Σβίγκου και τον Νίκο Παππά αν υπήρχε συνεννόηση και η έγκριση των Οργάνων της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και είχα επικοινωνία και με τον Νίκο Φαραντούρη στη συνέχεια και με τον Απόστολο Γκλέτσο. Και ενημερώθηκα ότι από πουθενά δεν υπήρχε έγκριση και συμφωνία, άρα δεν υπήρχε συνεννόηση. Δεν υπήρξε λοιπόν καμία ναρκοθέτηση αυτής της συνάντησης. Μόνο που αυτή η συνάντηση ναρκοθετούσε τα Όργανα. Για εμένα αυτό είναι πιο σημαντικό. Η υποψηφιότητα μου δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζω τα Όργανα και τη λειτουργία του κόμματος. Ούτε προχωρώ μόνος μου ως πρόσωπο σε αυτή τη διαδρομή. Το αντίθετο. Αυτό που μας ενώνει, είναι το «Εμείς». Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν πέντε «εγώ» υποψηφίων έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ; Και να βρεθούν όταν υπάρχει ενα εξώδικο κατά των υπολοίπων μελων της ΚΕ και να βρεθούν εντός των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ; Γι’ αυτό και θεωρώ ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε με τη λεγόμενη συνάντηση ως πολιτικό αποτύπωμα. Πρέπει να το διορθώσουμε, σε μια κοινή πορεία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για το κράτος δικαίου στην κοινωνία, για τους θεσμούς και να μη σεβόμαστε ότι έχουμε Όργανα και διαδικασίες. Γιατί η κοινωνία θα λέει «τα δικά σας δεν μπορείτε να λύσετε, σε εμάς θα’ ρθείτε να βρείτε λύσεις;» Καταρρακώνεται η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή κατεδαφίζεται δυστυχώς το κόμμα για να φτιαχτεί ένα κόμμα Ι.Χ., ένα κόμμα μονοπρόσωπη εταιρεία. Και επειδή έχουμε να απολογηθούμε στα μέλη μας, στα παιδιά μας, στους αγωνιστές της ιστορίας της Αριστεράς, αλλά και στην κοινωνία συνολικά, δεν θα απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πολλαπλά λάθη και την αντικομματική στάση του προηγούμενου προέδρου και δυστυχώς κάποιων συντρόφων που είναι κοντά του. Να το ξεκαθαρίσουμε! Δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δουλειά μας να απολογούμαστε για τα λάθη άλλων, εμείς απολογούμαστε στην κοινωνία για το τι κάνουμε γι’ αυτήν. Πρέπει λοιπόν το συντονιστικό να αλλάξουμε σελίδα. Με πολιτικούς όρους και με τους δημοκρατικούς όρους της δικής μας ύπαρξης. Αυτός ήταν ο λόγος που κατέθεσα υποψηφιότητα. Επιστρέφουμε στην πολιτική για την κοινωνία και τη χώρα. Αλλάζουμε σελίδα για ένα μαζικό λαϊκό κόμμα, το οποίο έχει προγραμματική συμφωνία, αλλά έχει τις αξίες της Αριστεράς και της Προόδου.
Περιφρουρούμε το κόμμα μας και ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε σε ένα δημοκρατικό Συνέδριο για να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όσοι δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν τη δική τους επιλογή. Εμείς θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Με τη νίκη!»
«Πυρ» κατά πάντων από τη Θεοδώρα Τζάκρη: Τιμή μου η καθαίρεσή μου από τη Γραμματεία της Κ.Ο.
Βολές κατά πάντων εξαπέλυσε κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη.
Η κα Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης στη διαρροή του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη επιρρίπτοντας ευθύνες στα στελέχη της Κουμουνδούρου. Κατηγόρησε, ακόμη, την πλειοψηφία της ΚΕ για την έλλειψη απαρτίας στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου κάνοντας μάλιστα λόγο για «διπλή μομφή σε λιγότερο από έναν μήνα».
«Επίσης διαδίδετε ότι θα θέσετε θέμα καθαίρεσής μου από την Γραμματεία της ΚΟ. Τιμή μου η δυσανεξία της νομενκλατούρας στο πρόσωπό μου. Τα έχει πει αυτά ο Μαγιακόφσκι πριν 100 χρόνια και τα έχει μελοποιήσει και ο Θάνος Μικρούτσικος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η ομιλία της:
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Η Κεντρική Επιτροπή μας πρωτοτυπεί και πάλι.
Γίνεται χωρίς να υπάρχει θέμα ή με θέμα την μη υπάρχουσα πλέον ούτε καν ως πρόσχημα, ανάγκη απάντησης σε μια εξώδικη διαμαρτυρία. Εμείς όμως ετοιμαζόμαστε για ακραία διοικητικά μέτρα γιατί δεν τα σηκώνουμε κάτι τέτοια… και αναζητούμε την δική μας περίοπτη θέση στην τρικυμιώδη εσωτερική ζωή της ελληνικής Αριστεράς.
Ως γνωστόν, η τρέχουσα συνεδρίαση συγκλήθηκε με μόλις 12 ψήφους υπέρ στην ΠΓ των 22, δηλαδή με οριακή πλειοψηφία. Άραγε οι 3 που με την μετακίνηση τους προσχώρησαν στην λογική αποκλεισμού ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου έχουν το ανάστημα να υποστηρίξουν τα όσα δρομολογούν;
Είναι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που θα ρυθμίσουν τον ρου της ιστορίας; Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων – ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη! Όπερ και εγένετο. Τώρα πιστεύω Νίκο μου την Δευτέρα, όπως με διαβεβαίωσες αν έπαιρνε πίσω το εξώδικο, να προεδρεύσεις σε αυτή την σύσκεψη με όλους τους υποψηφίους προέδρους, μεταξύ των οποίων και του Στέφανου Κασσελάκη, για να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες για τις εσωκομματικές εκλογές. Και να μην χρειαστεί να την ακυρώσεις και πάλι αν έρθει ο Κασσελάκης.
Κι από πίσω φυσικά διακρίνουμε άλλα πρόσωπα ήπια, μειλίχια και χαμογελαστά και πάνω από όλα ενωτικά σαν του Σωκράτη … Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Κι όποιος κατέχει τις καρέκλες, όπως κι αν παρέμεινε σε αυτές, έχει και την ευθύνη. Είναι λοιπόν θέμα αυτών που έχουν τα κλειδιά της Κουμουνδούρου να βρουν ποιο χέρι τα έδωσε στην Εφ Συν. Διότι το δικό μου χέρι που τα κατέθεσε, τα έδωσε σε έντυπη μορφή. Άρα αποκλείονται οι χάκερς. Διάρρηξη στην Κουμουνδούρου στο αστυνομικό δελτίο δεν αναφέρθηκε, άρα τα έδωσε κάποιος που διέθετε νομότυπα πρόσβαση σε αυτά. Όπερ έδη δείξαι!
Σας λένε ψέματα ότι τάχα πήγε δικαστικός επιμελητής στο κόμμα. Πήγε απλώς ένα mail και εμείς σήμερα μαζευτήκαμε εδώ από όλη την Ελλάδα να για να συζητήσουμε ένα mail !!! Ακόμη μάλιστα κι όταν η προσχηματική απαίτηση ανάσυρσής του είχε ήδη ικανοποιηθεί από τον θιγόμενο. Για να ανατινάξετε φυσικά πίσω σας όλες τις γέφυρες και ό,τι δόξασε τους αγώνες μας στα πολλά δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν.
Αναρωτιέμαι όμως. Αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι και κατέθετε, τυχαίο το όνομα, ένας άλλος υποψήφιος πχ ο Σωκράτης Φάμελλος τα προσωπικά του δεδομένα και έβγαινε μία εφημερίδα φίλα προσκείμενη στον Στέφανο Κασσελάκη και έγραφε ό,τι ήθελε για το πόθεν έσχες του Σωκράτη Φάμελλου νομίζω ότι το λιγότερο που θα είχε συμβεί θα ήταν σεισμός 8 Ρίχτερ! Σε όλα τα επίπεδα.
Όταν λεηλατήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν απλά μια Τρίτη! Και ξεσηκώθηκαν θεοί και δαίμονες: Γιατί μην ξεχνάμε τι ακολούθησε όλα αυτά; Χτες το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το μη εξώδικο με δημόσια δήλωσή του. Και σας άφησε μόνους σας να αποφασίζετε τον εξοβελισμό επειδή σας ενόχλησε που όταν τον κρεμάσατε στα μανταλάκια δεν γύρισε και το άλλο μάγουλο. Μα δεν τον εξέλεξαν γι’ αυτό οι Συριζαίοι …
Ένας άνθρωπος εμπιστεύθηκε τα προσωπικά του δεδομένα στο κόμμα του που επηρεασμένο από όσα έλεγε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα «πόθεν έσχες» προεκλογικά του τα ζήτησε ως τάχα πρόσθετη εγγύηση κι εξασφάλιση.
Λέω τάχα διότι εκ των γεγονότων αποδείχθηκε ότι ο στόχος όσων έσπευσαν να θεσμοθετήσουν προσφάτως τον όρο αυτό δεν ήταν άλλος εξ αρχής παρά μόνο ο διασυρμός. Και το έκαναν με κυνισμό που θα τον ζήλευαν και πολλοί εκ των πολιτικών μας αντιπάλων του Μητσοτάκειου «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε…»
Δεν στέκομαι λοιπόν στο γιατί ξεσηκώθηκε όλος αυτός ο θόρυβος για ένα mail χωρίς νομική ισχύ ούτε και κανείς άλλος θα σταθεί. Ούτε κι εσείς συντρόφισσες και σύντροφοι όταν γυρίσετε στους συντρόφους σας, στους φίλους σας, στην οικογένεια σας θα ισχυριστείτε ό τι τα κάνατε όλα αυτά για ένα mail. Θα πείτε χαμηλόφωνα πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Και καλά θα κάνετε γιατί το ότι είστε εδώ και αθροίζετε το καρτελάκι σας στην απαρτία των 148 δεν έγινε κατά λάθος ούτε αγνοείται τι κάνετε. Συμμετέχετε σε κάτι θεάρεστο και θεσπέσιο. Ρυθμίζετε τον ρου της ιστορίας και εσείς Και μπράβο σας! Όπως οι τρείς της ΠΓ έκαναν τους εννέα πλειοψηφία έτσι κι οι τελευταίοι γενναίοι από σας έκαναν το 147 απαρτία κι υπήρξαν η σταγόνα που μετέτρεψε την ποσότητα σε ποιότητα.
Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ –ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΑΡΤΙΑ ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ- είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτή την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη. Που για να μην βρείτε και κανένα πρόσχημα να τον αποκλείσετε και για αυτό σας καταθέτω σήμερα σε hard copy και τις 87 υπογραφές που υπήρχαν βέβαια και πριν από μία εβδομάδα, αλλά δεν περίμενα ποτέ να αμφισβητηθούν κι αυτές από συντρόφους. Ελπίζω να μην τις δούμε κι αυτές στα μανταλάκια.
Επίσης διαδίδετε ότι θα θέσετε θέμα καθαίρεσής μου από την Γραμματεία της ΚΟ. Τιμή μου η δυσανεξία της νομενκλατούρας στο πρόσωπό μου. Τα έχει πει αυτά ο Μαγιακόφσκι πριν 100 χρόνια και τα έχει μελοποιήσει και ο Θάνος Μικρούτσικος.
Αλλά αν εγώ δεν μπορώ να παραμείνω πρόεδρος της ΚΟ επειδή στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, αλήθεια μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου;
Εφόσον όμως το καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας.
Άρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ. Ούτε μια ψήφος λιγότερη. Εύγε σας λοιπόν συντρόφισσες και σύντροφοι που μέσα σε ένα μόλις μήνα φέρνετε την δεύτερη πρόταση μομφής κατά του ίδιου προσώπου. Άραγε υπάρχει η δυνατότητα απόσπασης οιασδήποτε πλειοψηφίας έστω τεχνητής, ετερόκλητης, προσχηματικής κι έξω από την αίθουσα ή όλα τελειώνουν εδώ στο δοξασμένο ξενοδοχείο Wyndham.
Μετά θέλω να σας ενημερώσω ότι αρχίζει η δοκιμασία του περίπτερου. Γιατί όπως λέει ο Σπίρτζης ότι ο Κασελάκης υπόκειται στην δοκιμασία της ψαροταβέρνας έτσι θα έρθει κι η δοκιμασία του περίπτερου. Αν θα μπορεί δηλαδή να μαζέψει κόσμο σε περίπτερο ανάμεσα στις τόσες ενθουσιώδεις εκδηλώσεις αγάπης του λαού …
Πάντως να είστε βέβαιοι ότι όλοι μας βλέπουν και όλοι καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν και την αντιφατικότητα να απέχει τάχα ο Πολάκης αλλά να παρευρίσκεται και να δίνει την καθοριστική απαρτία ο Σμπώκος κι άλλοι δέκα, που δεν αναφέρω τα ονόματα τους, παρά μόνο του Βασίλη που είναι φίλος μου και φαντάζομαι ότι μου το επιτρέπει.
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των μελών που είναι τάχα κατευθυνόμενες, ότι όποιος μαζεύει χίλιους σε ταβέρνα όπου πληρώνει κανείς, θα μάζευε πολύ περισσότερους, αν ήθελε, στην πλατεία Καραϊσκάκη και μάλιστα δωρεάν. Όπως καταλαβαίνει επίσης και τις οιμωγές διαφόρων ερασιτεχνών συνταγματολόγων για την πολιτειακή απειλή της άμεσης δημοκρατίας. Στο κόμμα του Μανόλη Γλέζου λέγονται αυτά που παρομοιάζουν την άμεση δημοκρατία με τον Χϊτλερ; Προσέξτε γιατί σας ακούνε και στ’ Απεράθου…
Ας προσέχει επίσης την κατηγορία της πολιτειακής εκτροπής κι όποιος πιστεύει στην δικτατορία του προλεταριάτου γιατί η νομενκατούρα που πνέει τα λοίσθια, ακόμη κι αν κάποτε όμνυε σε αυτό, τώρα έχει πάρει πλέον το αυστηρό της … Όπως καταλαβαίνει ο καθένας πόσο έωλο ακούγεται πια στα χείλη σας το σύνθημα «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ!»
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας όταν αρχίζετε τον εξάψαλμό ότι το mail εξώδικο που ανακλήθηκε με ρητή δήλωση σας έθιξε τον αξιακό κώδικα, του αξιακού κώδικος, ώ αξιακέ κώδικα πόσο είστε υποκριτές που ο εν λόγω κώδιξ σας οδηγεί μεν στον διοικητικό αποκλεισμό Προέδρου. Ουδόλως όμως θίχθηκε ο ίδιος αξιακός κώδιξ από δηλώσεις για την οσμή που έχουν οι μετανάστες και την χρεία ειδικών πορνείων … Ουαί υμίν.
Τέλος, έχετε άραγε κάποια αρμοδιότητα αποκλεισμού ή έγκρισης αν η αξιολογική σας κρίση για κάποιον είναι δυσμενής; Αν πιστεύετε ας πούμε ότι είναι παλιοχαρακτήρας; Η ανακήρυξή του ως υποψήφιος τελεί υπό την κρίση αποκλειστικά και μόνο των συνέδρων. Δυστυχώς συνεχίζετε να υποτιμάτε την νοημοσύνη της κοινωνίας δικαιώνοντας πλήρως τον χαρακτηρισμό της νομενκλατούρας.
Έτσι σήμερα μετέχετε στην 5η σε ενάμισι μήνα σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, αδιαφορώντας για την άδεια αίθουσα. Ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών. Κι από τις τακτικισμούς της νομενκλατούρας να περάσουμε επιτέλους στην εκπόνηση στρατηγικής ηγεμονίας του ακηδεμόνευτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι πολύ μεγάλη η παράταξη για να καταντήσει θλιβερή ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος.
Δεν θα το επιτρέψουν τα μυριάδες απλά μέλη.
Επεισόδιο Τζάκρη-Γεροβασίλη
Οταν πλέον ξεκίνησε η συνεδρίαση, οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο όταν η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη.
Η κυρία Τζάκρη θέλησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί και ζήτησε λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου, κάτι που αρνήθηκε η ΚΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει. Αν το πάρει θα θεωρηθεί παρούσα και θα υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Πρόταση για διαγραφή Κασσελάκη από τον Γεωργόπουλο
Την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα της διαγραφής ζήτησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος.
Ανέφερε τρεις λόγους: Το εξώδικο, τη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και την προσπάθεια από αντιπροσώπους του έκπτωτου προέδρου να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου
Θεοχαρόπουλος: Να σταματήσει εδώ ο κατήφορος
Στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε:
«Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε! Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος.
Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι.
Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπομόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό.
Τις προηγούμενες μέρες δε είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά. Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρό. Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ».
Γιώτα Πούλου: Παραιτήθηκε από μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Την παραίτησή της από μέλος της Κ.Ε. υπέβαλε πριν από λίγη ώρα η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Γιώτα Πούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γιώτα Πούλου επέδωσε επιστολή προς το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία ενημερώνει ότι παραιτείται από μέλος του οργάνου, ενώ ανοιχτό αφήνει το τι θα πράξει με τη βουλευτική της έδρα.
Σπίρτζης μετά την ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαησ έσωσε την αξιοπρέπεια του κόμματος
Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και την απόφαση για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε μετά την ολοκλήρωση της Κεντρικής Επιτροπής ο Χρήστος Σπίρτζης.
«Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει συντροφικότητα, πορεία προς τα εμπρός. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο. Να πάρουμε πρωτοβουλία για έναν κυβερνητικό πόλο. Η απόφαση έσωσε την αξιοπρέπεια του κόμματος», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Όχι».
Σε ερώτηση για το αν μπορεί το Συνέδριο να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, είπε: «Όχι γιατί οι υποψηφιότητες έως 24 Οκτωβρίου».
ΟΤΑ - Ρύθμιση χρεών: Ξεκινούν οι ατήσεις
Καλαμάτα: Περαστικός άρπαξε τη λεία ληστή και οδήγησε στη σύλληψή του
Τροχαίο - Θάνατος πυροσβέστη: Θρήνος και ΕΔΕ για το δυστύχημα στον Ασπρόπυργο
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!