Πολιτισμός
Εορτολόγιο - 29 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Την μνήμη ποιων αγίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Χρόνια Πολλά".
Σήμερα, Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται:
- Ο Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
- Η Αγία Πετρωνία η Μάρτυς
- Ο Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας από τη Ρόδο
- Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Β Λουκά με την επί του όρους ομιλία του Χριστού.
Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 07:19 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 19:11.
Η Σελήνη είναι 26.5 ημερών.
Στο Ευαγγέλιο Κυριακής Β Λουκά, ακούμε για την αγάπη προς τους εχθρούς. Ο Κύριος στο όρος της Γαλιλαίας παραδίδει στους μαθητές του τον τέλειο νόμο της Καινής Διαθήκης με την «επί του όρους ομιλία» του. Και συγκεφαλαιώνει μέσα σε λίγες λέξεις το πνεύμα του νέου νόμου του λέγοντας: «Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι να τους συμπεριφέρεσθε κι εσείς». Και εξηγεί την τόσο περιεκτική αυτή εντολή Του.
Εάν αγαπάτε μόνον εκείνους που σας αγαπούν, ποια αμοιβή σας ανήκει από τον Θεό; Καμία. Διότι και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Και εάν κάνετε το καλό σ’ εκείνους πού σας ευεργετούν, ποια ανταμοιβή μπορεί να έχετε από τον Θεό; Καμία. Διότι και οι αμαρτωλοί έτσι ενεργούν. Και εάν δανείζετε σ’ εκείνους από τους οποίους ελπίζετε να πάρετε πίσω τα δανεικά, ποια ανταπόδοση από τον Θεό σας ανήκει; Καμία. Διότι και οι αμαρτωλοί δανείζουν σε άλλους αμαρτωλούς για να πάρουν πίσω ολόκληρο το ποσό που δάνεισαν ή και σε καιρό ανάγκης να πάρουν κι αυτοί ίσα δάνεια.
Ο Άγιος Μαλαχίας ήταν γιος Ιερέα από τη Ρόδο. Κάποτε πήγε στα Ιεροσόλυμα και συκοφαντήθηκε από τους Τούρκους, ότι έβρισε τον Μωάμεθ. Αμέσως συλλήφθηκε και οδηγήθηκε στις αρχές, που τον εκβίαζαν να εξωμόσει. Ο Μαλαχίας έδειξε μεγάλο θάρρος, με το όποιο εξήγειρε την οργή των Τούρκων, οι όποιοι αφού τον μαστίγωσαν, τρύπησαν τους αστραγάλους του και τον έδεσαν πίσω από ένα άγριο άλογο.
Μετά από μία σειρά φρικτών βασανιστηρίων, οδηγήθηκε ο μάρτυρας έξω από την πόλη, όπου σουβλίστηκε και κάηκε πάνω σε αναμμένη φωτιά. Έτσι παρέδωσε την Αγία του ψυχή στις 29 Σεπτεμβρίου 1500 μ.Χ..
Ο Όσιος Κυριάκος γεννήθηκε στην Κόρινθο το 408 μ.Χ., από Ιερέα πατέρα, τον Ιωάννη. Την μητέρα του την έλεγαν Ευδοξία και είχε αδελφό τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο. Ο τότε επίσκοπος Κορίνθου Πέτρος, που ήταν θείος του Κυριάκου, τον χειροθέτησε αναγνώστη. Ο Όσιος Κυριακός ήταν άνθρωπος που καλλιεργούσε «?πομονήν, πραότητα». Γι’ αυτό και πέτυχε στην ασκητική του ζωή.
Από ιερατικό, λοιπόν, γένος ο Κυριάκος δεν εύρισκε ανάπαυση στην Κόρινθο, γι’ αυτό και σε ηλικία δεκαοκτώ ετών έφυγε για τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τότε υπήρχαν πολλά μοναστήρια και μεγάλοι ασκητές, κοντά στους οποίους επιθυμούσε να ζήσει ο άγιος Κυριάκος. Η ψυχή του έκανε φτερά και πετούσε από θεϊκό έρωτα. Τον γοήτευε και τον τραβούσε η ερημική ζωή. Πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα, ο άγιος Κυριάκος βρήκε τον άγιο Ευθύμιο στη Λαύρα του. Εκείνος τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη.
Καιρός: Νεφώσεις και τοπικές βροχές την Κυριακή
Λίβανος: Ασταμάτητο σφυροκόπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ
Hράκλειο: Κυνήγησε δικαστικό επιμελητή με αλυσοπρίονο