Οικονομία

25 Σεπτεμβρίου 2024 22:14

Ακρίβεια: Στα “ύψη” οι τιμές στα οπωροκηπευτικά (εικόνες)

Πόσο έχουν ακριβύνει τα οπωροκηπευτικά. Τι φταίει για την άνοδο στις τιμές. Καταναλωτές μιλούν στον ΑΝΤ1.

Ακρίβεια: Στα “ύψη” οι τιμές στα οπωροκηπευτικά (εικόνες)
-

Της Ηρώς Ράντου από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Νέες ανατιμήσεις έως και 20%, καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα στα οπωροκηπευτικά, με τις τιμές να είναι απλησίαστες για τους καταναλωτές ακόμα και στη λαϊκή αγορά.

Οι παραγωγοί επικαλούνται την ανομβρία, ωστόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, αφήνει υπόνοιες για αισχροκέρδεια.

Δεν έχει τέλος η ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά.

Οι καταναλωτές πάνε ανυποψίαστοι στη λαϊκή νομίζοντας… ότι θα τα βρουν φθηνά…

Όπως λένε οι καταναλωτές στηον ΑΝΤ1, «Περιμένω για καλύτερες τιμές γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Λίγα τα χρήματα, 10 ευρώ. Και τι θα προλάβετε να πάρετε; Ότι προλάβω, 1 κιλό σταφύλια να φάει ο εγγονός μου».

Κύρια αιτίαφαίνεται να είναι η κλιματική κρίση, αφού η ξηρασία και η ανομβρία το καλοκαίρι στέγνωσαν τις σοδειές, έφεραν ελλείψεις και αυτές με τη σειρά τους νέες αυξήσεις, έως και 20%.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κατίκο, πρόεδρο λαϊκής αφορ΄΄ας Ανατολικής Αττικής, «Είναι τα σταφύλια που έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ από την ανομβρία, είναι τα χορταρικά. Το σπανάκι, τα βλήτα, τα κολοκυθάκια όλα αυτά θέλουν νερό. Όταν ένας παραγωγός θέλει 100 ευρώ την ώρα για να ποτίσει τα σταφύλια του, συν τα εργατικά, τα κοψίματα και όλα του. Από εκεί επηρεάζεται η τιμή των προϊόντων του».

Ενδεικτικά σε λαϊκή αγορά που βρέθηκε ο ΑΝΤ1, οι πατάτες Νευροκοπίου πωλούνται προς €1,20 όταν πριν ένα μήνα στον ίδιο πάγκο κόστιζαν €1. Ντομάτες Κορινθίας πωλούνται ακριβότερα κατά 29 λεπτά, ενώ σπανάκια και κολοκύθια είναι απλησίαστα αφού η τιμή τους αγγίζει τα €3,90!

Οικονομία - Κάρτες

Τα πορτοκάλια βαλέντσια κοστίζουν 20 λεπτά ακριβότερα ενώ τα ροδάκινα έφτασαν να πωλούνται προς €2,98 από €2 το καλοκαίρι.

Οικονομία - Κάρτες

1 ευρώ αύξηση στα ροδάκινα όμως… μέσα σε μόλις 1 μήνα… δεν μοιάζει και τόσο δικαιολογημένη.

Όπως αναφέρει ο Αποστολος Ρυτόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης εργαζομένων καταναλωτών, «Δεν δικαιολογείται η αύξηση της τιμής κατά 1 περίπου ευρώ στα ροδάκινα ούτε λόγω της κλιματικής αλλαγής ούτε λόγω της λειψυδρίας όταν αυτή τη στιγμή που μιλάμε το προϊόν αυτό βρίσκεται στο πέρας της παραγωγής. Το ροδάκινο είναι ένα ανοιξιάτικο προϊόν έως καλοκαιρινό και αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι φθηνότερο και όχι ακριβότερο».

Πρωταθλητής ακρίβειας τα σταφύλια που πωλούνται €3,50!

Για αυτό και οι καταναλωτές εφευρίσκουν τρόπους για να κάνουν εξοικονόμηση... Όπως είπε καταναλωτής, «7 ευρώ για το σταφύλι. Παρόλο που είναι ακριβό το σταφυλάκι βάζω τη σύζυγο να κάνει και μαρμελάδα και περνάμε. Να βγει ο μήνας. Το πρωί με το ψωμάκι εκεί που βάζαμε λάδι με ζάχαρη βάζουμε τώρα μαρμελάδα σταφύλι».

Τα μήλα Αγιάς συγκρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν τα πληρώνουν «με καπέλο».

Και αυτό γιατί ενώ η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα €0,45- 0,50 στους πάγκους οι καταναλωτές τα βρίσκουν στα €1,50.

Οικονομία - Κάρτες

Ειδήσεις σήμερα:

Περιστέρι - Παχατουρίδης: Έστειλαν γλάστρα με ύποπτη σκόνη στον Δήμαρχο

Σπείρα διαρρηκτών: Είχαν “απλώσει τα δίχτυα” τους και εκτός Αττικής (βίντεο)

Πέθανε ο Γιάννης Μόρτζος

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)