Πολιτική

25 Σεπτεμβρίου 2024 07:42 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2024 16:11

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για τη συνάντηση με Ερντογάν - Τι είπαν για το μεταναστευτικό

Οι δεσμεύσεις των δύο ηγετών για την αντιμετώπιση των νέων μεθόδων τις οποίες μεταχειρίζονται οι διακινητές. Ποια άλλα θέματα συζήτησαν.

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για τη συνάντηση με Ερντογάν - Τι είπαν για το μεταναστευτικό
-

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε στην κάμερα του ΑΝΤ1 την ικανοποίηση του για την έκβαση του. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία και διεμήνυσε ότι μόνο μέσω του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να επιτευχθεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών-, να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ' όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο».

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 Σπύρος Μουρελάτος, όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξελιγμένες μέθοδοι τις οποίες χρησιμοποιούν οι διακινητές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου.  «Αυτό που θέλουμε είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών αρχών. Θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας, διότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν θέλουμε να αφήσουμε τους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων», τόνισε.

μητσοτάκης - ερντογαν

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Στην Αστόρια ο πρωθυπουργός συνάντησε θερμό κλίμα από τους ομογενείς, τους οποίους χαρακτήρισε ισχυρή γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Έστειλε το μήνυμα, δε, ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει στις επικείμενες Αμερικανικές εκλογές, οι σχέσεις των δύο χωρών θα γίνονται ολοένα και ισχυρότερες. «Όποιος και εάν εκλεγεί, όποιον και εάν επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες να τους εκπροσωπήσει στο ύπατο αξίωμα, αυτή η σχέση θα γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, γιατί αυτό υπαγορεύει το κοινό συμφέρον των δύο χωρών μας. Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας παρά τις δυσκολίες να εξομαλύνει τη σχέση της με την Τουρκία, αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, αποτελώντας έναν έντιμο διαμεσολαβητή και συνομιλώντας με όλες τις εμπολεκόμενες πλευρές ώστε να επιλυθεί αυτή η αναδυόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή», επισήμανε.

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 25 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας: Η ηλεκτρική διασύνδεση στο “τραπέζι” της συνάντησης

Καιρός: τοπικές μπόρες και νέα άνοδος θερμοκρασίας την Τετάρτη

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)