Κόσμος

25 Σεπτεμβρίου 2024 06:48 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2024 07:11

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε προάστιο της Βηρυτού

Ποια ακριβώς περιοχή φέρονται να βομβάρδισαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Ποια είναι τα σχέδια της Βρετανίας για όσους πολίτες της βρίσκονται στον Λίβανο.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε προάστιο της Βηρυτού
-

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στα λιβανικά σώματα ασφαλείας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν βομβαρδισμό στην περιοχή Σααντίγιατ, κοντά στη Βηρυτό, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μερικές ώρες έπειτα από φονικό πλήγμα σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

«Ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε τη Σααντίγιατ, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, κι είχε στόχο αποθήκη», τόνισε η πηγή αυτή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς δεν έχει λάβει έγκριση της ιεραρχίας της για να μιλά σε ΜΜΕ.

Δημοσιογράφοι του AFP στη λιβανική πρωτεύουσα μεταδίδουν πως άκουσαν ισχυρή έκρηξη.

Βυρηττός - Βόμβες - Ισραήλ

Παράλληλα, δημοσίευμα των Times του Λονδίνου το βράδυ της Τρίτης αναφέρεται σε εντατικοποίηση των σχεδίων του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για μία τεράστια επιχείρηση εκκένωσης του Λιβάνου μέσω Κύπρου.

Εν μέσω φόβων για γενίκευση του πολέμου με το Ισραήλ, γράφει η αρχισυντάκτρια αμυντικών θεμάτων της εφημερίδας, επίκειται η ανάπτυξη περίπου 700 Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο. Θα συνδράμουν, εφόσον χρειαστεί, τους ακόμα εκατοντάδες στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται ήδη εκεί, έτοιμοι να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους οι οποίοι βρίσκονται στον Λίβανο.

Εντός του λιβανέζικου εδάφους, εξάλλου, υπάρχει ένας πρόσθετος «μικρός» αριθμός Βρετανών στρατιωτών.

Βυρηττός - Βόμβες - Ισραήλ

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ίσως και περισσότεροι από 10.000 Βρετανοί πολίτες παραμένουν στον Λίβανο, παρά την εδώ και δύο μήνες έκκληση του υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο υπάρχουν εμπορικές πτήσεις.

Βρετανοί αξιωματούχοι φέρονται να φοβούνται πως το Ισραήλ θα βομβαρδίσει το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπως είχε κάνει το 2006 ή τους δρόμους οι οποίοι οδηγούν εκεί, με αποτέλεσμα Βρετανοί πολίτες να μείνουν παγιδευμένοι. Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει προσπάθεια εκκένωσης με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, αλλά ίσως χρειαστεί η αξιοποίηση των πολεμικών πλοίων HMS Duncan και RFA Mounts Bay τα οποία βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και κάποιους μήνες.

Βυρηττός - Βόμβες - Ισραήλ

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 25 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας: Η ηλεκτρική διασύνδεση στο “τραπέζι” της συνάντησης

 Θεσσαλονίκη: Εκκένωση της κατάληψης Libertatia

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)