Πολιτική

24 Σεπτεμβρίου 2024 19:05 Τελευταία ενημέρωση : 24 Σεπτεμβρίου 2024 21:22

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μεταναστευτικό, Κυπριακό και θαλάσσιες ζώνες στην ατζέντα

Τι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των δύο ανδρών που έχει ξεκινήσει. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το "ψευδοκράτος".

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μεταναστευτικό, Κυπριακό και θαλάσσιες ζώνες στην ατζέντα
-

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα γίνει μια γενικότερη επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και θα δοθεί έμφαση στο μεταναστευτικό. Όσον αφορά το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών θα γίνει αξιολόγηση επί του θέματος μετά τη συνάντηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο» ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της συνάντησης το Κυπριακό, όπως κάθε φορά. Η Αθήνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες.

Προκλητική ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Μιλώντας κατά την 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικεντρώθηκε σε όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ και προσωπικά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ δεν έλειψε και η αναφορά στα Κατεχόμενα.

«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο (σ.σ. όπως παγίως αποκαλεί τον Αττίλα) και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, που είναι κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να αποδοθούν εκ νέου και να σταματήσει η απομόνωση. Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.……Με τις συνεισφορές των παρατηρητών μελών της Ουγγαρίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ο οργανισμός γίνεται ένα υποδειγματικό μοντέλο συνεργασίας. Ως τουρκικός κόσμος, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη μας….", είπε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.


Ειδήσεις σήμερα:

Αχαΐα - Καταγγελία: 65χρονος γυμνασιάρχης παρενόχλησε μαθήτρια

Ιερέας και πιστοί ξεκίνησαν για το μοναστήρι και κατέληξαν στα… μπουζούκια

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)