Κόσμος
Τουρκία - Μπαϊρακτάρ: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το πιο σημαντικό τμήμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”
Ο Τούεκος Υπουργός Ενέργειας μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα επανέλθει η Τουρκία με γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Τι είπε για τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου.
"Οι τρέχουσες εργασίες μας (γεωτρήσεις) είναι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα επανέλθουμε στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, λέγοντας ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι το πιο σημαντικό τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρτουρκ, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είπε ότι «τώρα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Στη στρατηγική μας του 2016, η Μεσόγειος βρισκόταν στην πραγματικότητα στο επίκεντρο του στόχου της διεξαγωγής αυτών των επιχειρήσεων με δικά μας πλοία και δικούς μας μηχανικούς, διότι εμείς γνωρίζαμε ότι αν δεν είχαμε έναν τέτοιο στόλο, αν δεν το κάναμε με δικούς μας μηχανικούς, με τους δικούς μας τεχνικούς και τους δικούς μας γεωλόγους και ενοικιάζαμε πλοία και τα λοιπά δεν θα πραγματοποιούνταν αυτές οι επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε αυτές τις δραστηριότητες στη Μεσόγειο με έναν πολύ ισχυρό τρόπο».
«Γιατί η Μεσόγειος ήταν πιο υποσχόμενη; Επειδή τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος είχαν κάνει πολύ μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο εκείνη την εποχή. Επομένως, όλοι δήλωναν ότι η Μεσόγειος ήταν πολύ πλούσια σε υδρογονάνθρακες όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εμείς εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό. Δεν ξέρω αν μπορούμε να το φέρουμε στην οθόνη, αλλά έχουμε 9 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο. Μπορείτε να δείτε τα σημεία, οι πολίτες μας θα τα δουν σε λίγο. Έχουμε κάνει γεωτρήσεις ακόμη και στα νότια της Κύπρου, δηλαδή ακόμη και σε μια τοποθεσία που είναι αδιανόητο να πάει κανείς, εμείς κάναμε γεωτρήσεις», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο.
«Όπως σε κάθε επιχείρηση, όπως όταν πήγαμε για την δεύτερη και τη τρίτη γεώτρηση στη Μεσόγειο, πολλές ξένες εταιρείες μας άφησαν μόνους στις επιχειρήσεις μας εκεί, λέγοντας ότι πρόκειται για τις αντιμαχόμενες ζώνες ή για αμφισβητούμενες περιοχές όπου υπάρχει διαμάχη, όπου υπάρχουν κάποιες διεκδικήσεις της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου” και ούτω καθεξής. Έχοντας έτσι η κατάσταση, εμείς καταφέραμε να αναπτύξουμε αυτές τις δυνατότητες σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, με κάθε έννοια, αυτά τα είδη των πραγμάτων που είναι έμμεσες ή άμεσες κυρώσεις, μας ώθησαν στην πραγματικότητα να σταθούμε στα δικά μας πόδια και με αυτόν τον τρόπο, γίναμε ικανοί να παρέχουμε αυτές τις δυνατότητες με τους δικούς μας μηχανικούς», είπε ο Τούρκος Υπουργός, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.
Στόχος να τεθεί σε λειτουργία το Άκκουγιου το 2025
Για τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η Τουρκία έχει μια ιστορία ως προς την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από το 1950, μια ιστορία περίπου 70 ετών. Στο παρελθόν είχαν γίνει ορισμένες προσπάθειες και βήματα προκειμένου να υπάρξει πυρηνική ενέργεια από όλες τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά το πιο αξιοσημείωτο και πιο ώριμο έργο είναι το έργο του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή. Στην πραγματικότητα, η επιλογή του Ακκούγιου ως τοποθεσία χρονολογείται από τη δεκαετία του '70. Η διαπίστωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης είναι ότι: Ναι, αυτή η τοποθεσία είναι κατάλληλη για πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, αλλά από τότε δεν είχε γίνει τίποτα. Το 2010, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Προέδρου μας, όπως γνωρίζετε, υπογράφηκε μια διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ο στόχος τους είναι να θέσουν σε λειτουργία το Άκκουγιου το 2025. «Τον πρώτο αντιδραστήρα, αλλά ο σχεδιασμός μας ήταν ούτως ή άλλως μέχρι το 2028. Το 25- 26- 27- 28 θα υπάρχουν 4 αντιδραστήρες, στόχος μας είναι να θέσουμε σε λειτουργία και τους 4 αντιδραστήρες μέχρι το τέλος του 2028 και να καλύψουμε το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια από το Άκκουγιου. Και με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας θα αποφύγει 35.000.000 τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Καραλής στον ΑΝΤ1: Θέλω άλμα πάνω από 6,10 μέτρα, αλλά... (βίντεο)
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!