Συνταγές
Μπριός με αλμυρή γέμιση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται τα μυστικά της για τέλεια και πεντανόστιμα μπριός.
Μία πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή, μοιράστηκε η σεφ της εκπομπής "Το Πρωινό" του ΑΝΤ1, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τέλεια ψωμάκια μπριός.
Τραγανά απέξω και με γέμιση, ό,τι λαχταρά ο ουρανίσκος σας, θα κάνει μικρούς και μεγάλους να τους τρέχουν τα σάλια.
Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για γέμιση στα μπριός που απέξω είναι σαν μπισκοτάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά και αλλαντικά που έχουν περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
Για τα μπριός
- 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κύβους νωπή μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 ½ κ.σ. αλάτι
- Λίγο νερό χλιαρό (περίπου 1/2 φλ.)
- 250 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1 φλ. χλιαρό γάλα
Για τη γέμιση
- 250 γρ. γραβιέρα
- 150 γρ. ζαμπόν
- Λίγη σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
Για το τελείωμα
- Σουσάμι
- Μαυροσίσαμο
Για το διάλυμα αυγού
- Κρόκο από 1 αυγό
- 2 κ.σ. νερό
Ενεργοποίηση μαγιάς
- Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με τη λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2 κ.σ. χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Για τα μπριός με αλμυρή γέμιση
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο να βραχεί να γίνει άμμος.
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε.
- Ρίχνουμε μισό φλ. νερό και ζυμώνουμε.
- Μαζεύουμε τη ζύμη για το μπριός με αλμυρή γέμιση σε μπάλα.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 45 έως 60 λεπτά.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, την ξεφουσκώνουμε και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο χοντρό φύλλο.
- Απλώνουμε την αλμυρή γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω.
- Ρολάρουμε το ψωμί σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες γυρίζοντας τες προς τα κάτω.
- Φτιάχνουμε και την δεύτερη φραντζόλα μπριός με αλμυρή γέμιση, τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.
- Αλείφουμε με διάλυμα αυγού και χαράζουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180?C ή 40 λεπτά στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου μέχρι να ροδίσουν.
Δράμα - Απόπειρα βιασμού 15χρονου: Σοκάρει η μαρτυρία της μητέρας του στον ΑΝΤ1
Βέροια - Νεκρό βρέφος: Το πέταξε η μητέρα του στο φράγμα του Αλιάκμονα
Λιόσια: Ληστής σημάδεψε με όπλο μητέρα και βρέφος (βίντεο)
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!