Οικονομία

06 Οκτωβρίου 2021 11:20 Τελευταία ενημέρωση : 06 Οκτωβρίου 2021 20:41

Ενεργειακή κρίση: “Μέτωπο” Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας

Τι ζητούν, σε κοινή δήλωσή τους, οι Υπουργοί Οικονομικών των 5 χωρών για τις τιμές στην αγορά ενέργειας.

Ενεργειακή κρίση: “Μέτωπο” Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας
-

Με την τιμή του φυσικού αερίου και τις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας, προτείνουν μία δραστική προσέγγιση, βασισμένη σε πέντε πυλώνες.

Όπως υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους, οι αυξήσεις στις τιμές στην αγορά ενέργειας «αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.

Προτείνουμε την ακόλουθη προσέγγιση, βασισμένη σε 5 πυλώνες:

  1. Απαιτείται μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίσουμε τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών.
  2. Αναφορικά με το φυσικό αέριο, πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να καταλήξουμε γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου. Πρέπει, επίσης, να διαμορφώσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ώστε να περιορίσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό των αγορών μας σε φυσικό αέριο, ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ μας.
  3. Είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: διασφαλίζει ενεργειακά αποθέματα αδιαλείπτως, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό καθίσταται ολοένα και σημαντικότερο, καθώς η απολιγνιτοποίηση θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.
  4. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, επενδύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας και να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου, το ταχύτερο δυνατόν. Οι ενεργειακές μορφές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας.
  5. Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) είναι θεμελιώδες για τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Συνεπώς, για να προσφέρουμε στους δημόσιους και ιδιώτες ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να στρέψουν τις επενδύσεις τους προς δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική διακύμανσή της.»

Συζήτηση στην Ευρωβουλή για μέτρα

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται, και μαζί τους οι ανησυχίες για καταναλωτές και επιχειρήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησαν πώς μπορούν να αντιδράσουν.

Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα και συντονισμένα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα που έχουν ήδη στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επίσης, εντός του 2021, τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου ώστε να καταστεί ανθεκτικότερη στις αυξήσεις των τιμών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές του ΕΚ ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, καθώς και σχετικά με την κερδοσκοπία στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, προκειμένου να μετρηθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι δύο αυτοί παράγοντες στις τιμές. Πολλοί επέμειναν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των πλέον ευάλωτων από την αύξηση των λογαριασμών.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να ενισχυθεί η ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και να θεσπιστούν κοινά προγράμματα αγοράς φυσικού αερίου (με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιείται για τα εμβόλια) και να χρησιμοποιηθεί η Πράσινη Συμφωνία ως ευκαιρία για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας της ΕΕ. Άλλοι δήλωσαν ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της προσέγγισης στον τομέα της ενέργειας με επίκεντρο τις αγορές και της δράσης των κερδοσκόπων, και ζήτησαν να τεθούν ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι – Λύτρας: η πρόθεση της κατηγορούμενης ήταν να σκοτώσει

Μένιος Φουρθιώτης: Εσπευσμένα στο ΚΑΤ

Αιτωλικό: Ιστοί αράχνης σκέπασαν τη λιμνοθάλασσα (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)