Οικονομία
Σε αδιέξοδο η Ευρωζώνη: Το παρασκήνιο της άκαρπης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup
Νέο διαδικτυακό ραντεβού για την Πέμπτη, σε αναζήτηση συμφωνίας στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά από την πανδημία.
Του Νίκου Ρογκάκου
Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, έληξε στις 8 το πρωί το Eurogroup, εν μέσω αντεγκλήσεων, έντονων ξεσπασμάτων από Υπουργούς Οικονομικών αλλά και πλούσιου παρασκηνίου, μετά από 16ωρη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί την Πέμπτη.
“Συνήθεις ύποπτοι” Ολλανδοί, Αυστριακοί και Γερμανοί, που διαφώνησαν με την έκδοση ευρωομόλογου. Από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης το χάσμα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία φάνηκε αγεφύρωτο.
«Δεν θα δεχθούμε συμφωνία χωρίς ευρωομόλογο», ξεκαθάρισε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, για να λάβει αστραπιαία αρνητική απάντηση από τον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χούκστρα.
Στις 5 τα ξημερώματα, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, φανερά εκνευρισμένος, μη βλέποντας πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σηκώθηκε και εκνευρισμένος άρχισε να φωνάζει: «Ντροπή σας! Ντροπή της Ευρώπης, που δεν μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία, όταν καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες θανάτων».
Ένα δεύτερο σημείο τριβής είναι η βοήθεια του ESM, με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη να επιμένει για βοήθεια χωρίς Μνημόνια και την Γερμανία να αντιδρά. «Ελπίζω ότι πριν από το Πάσχα, θα έχουμε τη φώτιση και θα συμφωνήσουμε για το πακέτο διάσωσης», σχολίασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
«Στόχος μου είναι ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της Ε.Ε. έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού, για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες, καθώς και δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης», σημείωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συμφωνεί στο πακέτο των 540 δισ. ευρώ, όμως η Κυβέρνηση επιθυμεί και την έκδοση ευρωομολόγου, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αύριο θα υπάρξει συμφωνία.
Οι Πρόεδροι δέκα Κοινοβουλευτικών Σωμάτων από επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, απηύθυναν επιστολή προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και της ΕΚΤ, καλώντας τους να συμβάλλουν στην επίτευξη μιας προωθημένης και άνευ προηγουμένου κινητοποίησης πόρων για την αντιμετώπιση των ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ότι πρέπει να διοχετευθεί στην Ευρώπη βοήθεια 1,5 τρισ. ευρώ.
Κόντε για “κορονο-ομόλογα”: Είτε πάμε όλοι μαζί στη μάχη είτε η Ευρώπη πεθαίνει
«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην γερμανική Bild, o Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Ο Κόντε ζήτησε επίσης την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους», πρόσθεσε.
«Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος “η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», τόνισε.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!