Υγεία
Σύγχρονη χειρουργική θεραπεία νεοπλασμάτων παχέος εντέρου και ορθού
Γράφουν οι Περικλής Αλεπας και Στέλιος Γαβριήλ, Χειρουργοί, Διευθυντές Κλινικής Χειρουργικής Εντέρου - Ορθού - Πρωκτού Metropolitan General.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σχετικά συχνή νόσος. Κάθε χρόνο αναφέρονται 1.000.000 νέοι ασθενείς παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται ότι ένας στους 20 ενήλικες θα αναπτύξει καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί και θεωρείται ιάσιμος, ιδιαίτερα αν ανιχνευθεί στα πρώτα στάδια.
Πώς δημιουργείται ο καρκίνος στο παχύ έντερο;
Συνήθως, ο καρκίνος στο παχύ έντερο αναπτύσσεται πάνω σε ένα πολύποδα, ο οποίος αρχικά είναι καλοήθης. Με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει σε μέγεθος μετατρέπεται σε δυσπλαστικό πολύποδα και τέλος σε καρκίνο. Ο εντοπισμός και η αφαίρεση αυτών των πολυπόδων με την κολονοσκόπηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
- Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο)
- Αίμα στα κόπρανα ή απώλεια αίματος από το ορθό
- Κόπρανα που είναι πιο λεπτά από συνήθως
- Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει τελείως
- Πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Εύκολη κόπωση, δύσπνοια
Πώς θεραπεύουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Η χειρουργική επέμβαση είναι πάντα απαραίτητη και μπορεί άλλοτε να συνδυάζεται με χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αφαιρούνται το τμήμα του παχέος εντέρου στο οποίο βρίσκεται ο όγκος καθώς και οι αντίστοιχοι λεμφαδένες. Οι βασικές αρχές χειρουργικής αντιμετώπισης των νεοπλασμάτων του παχέος εντέρου και του ορθού παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ποιές είναι οι εξελίξεις στην χειρουργική του παχέος εντέρου;
Οι σημαντικότερες πρόσφατες εξελίξεις αφορούν κυρίως στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, στον τομέα αυτό και στον τρόπο διενέργειας των επεμβάσεων. Με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών και το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα επινοήθηκαν και εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι όπως η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική.
Στις επεμβάσεις αυτές η εκτομή του τμήματος του παχέος έντερου και του ορθού διενεργείται με χρήση μικροσκοπικών εργαλείων τα οποία εισέρχονται στην κοιλιά του ασθενούς, από μικρές τομές στο κοιλιακό του τοίχωμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες τομές τις ανοικτής χειρουργικής.
Έτσι επιτυγχάνεται ελάχιστο χειρουργικό τραύμα στους ιστούς, μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, ελάχιστη διεγχειρητική απώλεια αίματος και συνεπώς μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων. Η εφαρμογή των μεθόδων αυτών σχεδόν εκμηδενίζει τις διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, εξασφαλίζει την ταχύτατη επάνοδο των ασθενών στην καθημερινότητά τους, με άριστα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.
Πού πλεονεκτεί το ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi;
Με τη χρήση του είναι εφικτή, η λεπτομερέστερη παρασκευή των ιστών και η διαφύλαξη ανατομικών δομών, όπως των πυελικών νεύρων που σχετίζονται με την στύση και εκσπερμάτιση σε άνδρες ασθενείς.
Το εν λόγω σύστημα παρέχει τη δυνατότητα διεγχειρητικής εκτίμησης της ικανοποιητικής αιμάτωσης των προς αναστόμωση τμημάτων του εντέρου (εφαρμογή firefly), ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα ρήξης της αναστόμωσης και την εντερική διαφυγή.
Επιπλέον ο χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον καρκίνο του ορθού που εντοπίζεται πολύ κοντά στους σφιγκτήρες του πρωκτού, αποφέυγοντας έτσι την μόνιμη κολοστομία.
Η εξειδίκευση, η αφοσίωση αλλά και η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας στη χειρουργική του παχέος εντέρου σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα πλήρους ίασης από τη νόσο και με τη διατήρηση της φυσιολογικής οδού αφόδευσης, ακόμα και σε όγκους που εντοπίζονται πολύ κοντά στον σφιγκτήρα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεραπεύεται πλήρως.
Η πρόληψη και η πρώιµη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία!
*Άρθρο των Περικλή Αλεπας και Στέλιου Γαβριήλ, Χειρουργών, Διευθυντών Κλινικής Χειρουργικής Εντέρου - Ορθού - Πρωκτού Metropolitan General.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!