Πολιτική

30 Ιανουαρίου 2020 22:32 Τελευταία ενημέρωση : 30 Ιανουαρίου 2020 22:48

“Πέρασε” από την Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική.

“Πέρασε” από την Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ
-

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια το πρωτοκόλλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 288 βουλευτές.

«Υπέρ» τάχθηκαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 33 βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Οι βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Βαγιωνάς, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Λάππας, απέστειλαν στο προεδρείο επιστολή πρόθεσης ψήφου η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν της αντιπολίτευσης. Σας το είπα και στην κατ' ιδίαν συνάντησή μας ότι δεν έχω διαγνώσει καμία ουσιαστική απόκλιση στην εξωτερική μας πολιτική. Στο ταξίδι μου στην Αμερική, χρησιμοποίησα αυτή ακριβώς τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας στη χώρα στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. . Μίλησα για τη στροφή 180 μοιρών που κάνατε από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση της χώρας. Πως ξεχάσατε, τα συνθήματα περί «φονιάδων Αμερικανών», τις πορείες στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, τα συνθήματα κατά του Ισραήλ και προσαρμοστήκατε στον σκληρό κόσμο της γεωπολιτικής αναγνωρίζοντας και την ανάγκη για την εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την ανάγκη η χώρα να αναβαθμίσει το επίπεδο των στρατηγικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αν ψηφίσουμε τη συμφωνία θα είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Αυτή είναι μία συμφωνία την οποία εσείς είχατε διαπραγματευτεί και ουσιαστικά είχατε θέσει σε εφαρμογή. Από το 2018 λειτουργεί… άρα προφανώς δεν διαφωνείτε με τον πυρήνα της συμφωνίας που είναι καλή αλλά λέτε ότι δεν πρέπει να την κυρώσουμε τώρα, ακόμη κι αν είναι ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα γιατί ΄θα μας φοβηθούν οι Αμερικανοί αν τους πούμε ότι δεν υπογράφουμε΄».

Και τόνισε: «Όλες οι συμμαχίες βασίζονται στην έννοια της προβλεψιμότητας. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε πού μας οδηγήσατε». Επίσης ότι «Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα. «Λέτε επίσης ότι θέλουμε περαιτέρω εγγυήσεις. Θα σας θυμίσω δηλώσεις που έχουν γίνει από Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες».

Μητσοτάκης - Βουλή

Όπως σημείωσε, «Όταν πήγα στην Ουάσινγκτον συναντήθηκα με 12 από τους 22 γερουσιαστές. Οι οποίοι άκουσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που τους είχα πει, γιατί η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και γιατί σε αυτή την συγκεκριμένη χρονική σημασία η αναβάθμιση της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυτοτελή σημασία, όχι κατ' ανάγκη, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, σε αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Έχουμε, λοιπόν, και αυτό το πολύ σημαντικό κείμενο το οποίο προσθέτουμε στην φαρέτρα των διπλωματικών μας εργαλείων.

Θέλω να θυμίσω, κ. Τσίπρα, ότι η πώληση των F-35 στην Τουρκία μπλοκαρίστηκε από το Κογκρέσο. Μπλοκαρίστηκε από το Κογκρέσο ως αποτέλεσμα μιας συνολικής παρέμβασης η οποία έγινε από πολλές χώρες, οι οποίες έπεισαν τελικά την αμερικανική Γερουσία και το αμερικανικό Κογκρέσο ότι η αγορά F-35 από την Τουρκία, όταν ταυτόχρονα η Τουρκία έχει αγοράσει το σύστημα S400, θα έθετε σε κίνδυνο σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Καταθέτω, λοιπόν, και τον East Med Act στα πρακτικά της Βουλής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικά στην επιστολή που έλαβε προ δεκαημέρου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. «Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντιστρέψει μια πάγια κατάσταση δεκαετιών που στην καλύτερη περίπτωση διεκδικούσε από τις ΗΠΑ μία πάγια ουδετερότητα» και πρόσθεσε: «Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας επιλογές που έρχεστε τώρα και τις αναιρείτε… Παραμένετε πράγματι απόβλεπτος και αναξιόπιστος. Τώρα αρνείστε μία συμφωνία που μέχρι χθες υμνούσατε. Φαίνετε ότι το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν - ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα. Αλλάξτε την άποψή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι πράγματι ένα απρόβλεπτο κέρδος».

Στη σύντομη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί «ακριβή αντίγραφα αυτών που έχουν ειπωθεί. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα μεγάλο ψέμα. Ειδικεύεστε για άλλη μία φορά στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Θέλω να καταλάβω ακριβώς τι ζητάτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητάτε μία ομπρέλα ασφάλειας και προστασίας των εθνικών συμφερόντων; Ζητάτε μία διμερή αμυντική συμμαχία η οποία θα σημαίνει ότι αν ω μη γένοιτο η Ελλάδα δεχθεί επίθεση οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνδράμουν και να υποστηρίξουν την Ελλάδα; Και αν ζητάτε αυτό γιατί δεν το ζητήσατε αυτό από τον κ. Τραμπ όταν πήγατε να τον επισκεφθείτε; Γιατί αν ζητάτε αυτό δεν είναι στη σφαίρα του εφικτού».

Ακολούθως τόνισε: «Σταματήστε την πιπίλα για το ότι βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια αφού τη βάλατε πρώτα. Είσαστε σαν τον πυρομανή που αφού έχει βάλει φωτιά στο σπίτι έρχεται και πανηγυρίζει γιατί φώναξε την Πυροσβεστική».

Μητσοτάκης - Βουλή

Σε υψηλούς τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό ήταν η πρωτολογία, αλλά και η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα.

Το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό είναι η ανησυχία, "ανησυχούμε", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, με αντικείμενο την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι "η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική", για να σχολιάσει πως "όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία". 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τους λόγους που το κόμμα του δεν μπορεί να υπερψηφίσει τη συμφωνία και επέλεξε το "παρών", αφού, όπως τον κατηγόρησε, δεν διασφάλισε καμία διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ σε δύσκολες στιγμές. Είπε ότι "δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας" και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του "με τη λογική του «δεδομένου» συμμάχου" που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί. Είπε ότι ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις για κοινή εθνική στρατηγική, αυτή δεν μπορεί να υπάρξει "αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού πόσο δεδομένη είναι η χώρα, πόσο δεδομένος είστε εσείς και η εξωτερική μας πολιτική, αλλά και αν δεν σταματήσετε να ενεργείτε σαν δεδομένος, όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ".

Στην δευτερολογία του, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε την αμυντική συμφωνία "σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους, όμως η κύρωση της σήμερα πριν να διασφαλιστούν από την πλευρά των ΗΠΑ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, είναι μια λάθος κίνηση". "Ίσως δεν έχετε καταλάβει τι ψηφίζουμε σήμερα, άλλο είναι μια ad hoc χρήση άδειας βάσει των διεθνών συμφωνιών και άλλο η ετήσια συμφωνία". "Αυτό που λέμε είναι ότι η χώρα θα έπρεπε να πάρει σαφέστατη δέσμευση ότι αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις από τον γείτονά μας οι ΗΠΑ δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις", τόνισε.

"Ναι κ. Μητσοτάκη, εγώ ο ‘απρόβλεπτος' ήμουν ο πρωθυπουργός μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καταφέραμε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια 8ετή κρίση", απάντησε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι η "απρόβλεπτη" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που κατάφερε, όπως σημείωσε, να φέρει τους εταίρους στο τραπέζι για να πάρει η χώρα ρύθμιση του χρέους, που κατάφερε να δημιουργήσει buffer 37 δισ., να αναβαθμίσει την αξιοπιστία και τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας με τις συμφωνίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών". "Έχετε το θράσος να μιλάτε για κωλοτούμπα;", είπε, προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ τιμά αυτή τη Συμφωνία. "Εγώ ο ‘απρόβλεπτος' όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός απέναντι στον Τραμπ, ο ‘απρόβλεπτος' δεν σκούνταγε τον Αμερικανό Πρόεδρο μπας και πει μια λεξούλα, η ‘απρόβλεπτη' διπλωματία μας είχε εξασφαλίσει συνέντευξη Τύπου για να ακουστούν οι εθνικές μας θέσεις και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτή η ‘απρόβλεπτη' στάση οδήγησε στη στήριξη του EastMed και στο EastMed Act". Πρόσθεσε ότι και μόνο ο "πανηγυρισμός" για την επιστολή Πομπέο, "φανερώνει την αποτυχία της επίσκεψης σας. Γιατί δεν τα είπε ο Τραμπ εκεί και σας τα έστειλε ο Πομπέο;".

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλη η Ελλάδα έκρινε "ακούγοντας" τον κ. Τραμπ να λέει στις επίσημες διαρροές μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, βρείτε τα στην Ανατολική Μεσόγειο. "Και την άλλη μέρα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε αυτά τα απαράδεκτα και προκλητικά", συνέχισε.

Η ΝΔ με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο συνοδευόμενο από τη λεζάντα «Αδιόρθωτος. Πάλι ψέματα από τον κ. Τσίπρα. #vouli».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)