Κόσμος

09 Ιανουαρίου 2020 19:32

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό. Η Κροατία ανέλαβε την Προεδρία της Ε.Ε.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Eurostat: Στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 – Σεπτεμβρίου 2019

Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ καταγράφηκε στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2018 (18,8%) ως το Σεπτέμβριο του 2019 (16,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ανεργίας για το Νοέμβριο (για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία), στην ευρωζώνη η ανεργία παρέμεινε σταθερή 7,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ στην «ΕΕ των 28» η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,3%. Μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης, η Γερμανία είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο (3,1%), ενώ η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό το Σεπτέμβριο (16,8%).

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην ΕΕ (32,5%). Ακολουθούν η Ισπανία (32,1%) και η Ιταλία (28,6%). Στην ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας των νέων ανέρχεται στο 15,6% στην ευρωζώνη και στο 14,3% στην ΕΕ.

Οι νησιωτικές περιοχές της ΕΕ στο επίκεντρο της Κροατικής Προεδρίας  

Η Κροατία είναι η χώρα που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2020. Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Κροατικής Προεδρίας είναι το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, o πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027, η μάχη για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, αλλά και η υιοθέτηση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού πλαισίου για τα νησιά της ΕΕ.

Με ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από περισσότερα από χίλια νησιά στην Αδριατική Θάλασσα και μέλος της (Federation of Small European Islands) μαζί με τη Δανία, τη Σκωτία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία, η Κροατία έχει ανακοινώσει ότι θα επικεντρωθεί στην πολιτική για τα νησιά κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή μετάβαση των νησιών και «θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις περιφερειακές ανάγκες κατά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις για μεμονωμένες περιφέρειες.

Σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και όλο το Κολέγιο των Επιτρόπων θα παραβρεθούν στην τελετή έναρξης της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ, όπου θα τους υποδεχθεί ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ρεκόρ 62 τόνων κοκαΐνης κατασχέθηκε το 2019 στο λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Σχεδόν 62 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν το 2019 στο λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε σήμερα το βελγικό υπουργείο οικονομικών.

Κρυμμένη σε διάφορα αγαθά, αλλά κυρίως σε εμπορεύματα που μεταφέρουν τροπικά φρούτα, η κοκαΐνη που κατασχέθηκε στο λιμάνι της Αμβέρσας προερχόταν κυρίως από τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής: Βραζιλία (15,9 τόνοι), Εκουαδόρ (10,5) και Κολομβία (10,5).

Τα βελγικά τελωνεία είναι σε θέση να ελέγχουν μόνο το 1-2% των εκατομμυρίων κοντέινερ που μπαίνουν ετησίως στο λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του Βελγίου μετά το Ρότερνταμ. Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που περιλαμβάνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της «ηλεκτρονικής μύτης», των συσκευών που αντικαθιστούν την όσφρηση των σκύλων, θα καταστήσει στο μέλλον δυνατή τη σάρωση περισσότερων εισαγόμενων προϊόντων

Τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί

Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τον ρόλο της σε διεθνές επίπεδο σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, προκειμένου να εξουδετερώσει τις εντάσεις.

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στη πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (JCPOA), λέγοντας ότι ήταν ένα επίτευγμα δεκαετούς διαπραγμάτευσης που παραμένει σημαντικό για την περιφερειακή σταθερότητα και κάλεσε τον Ιρανό Πρόεδρο να μην προβεί σε αμετάκλητες πράξεις. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαθεν διαδραμάτισε σταθερό και υπεύθυνο ρόλο στην περιοχή και ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεχίσει τη στενή συνεργασία μαζί της.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συμφωνεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στη Μέση Ανατολή, όπως ζητεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή για την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διαφύλαξη της ειρήνης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι “το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια”, τονίζει ο οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)