Οικονομία
Νέα πλάνα για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ
Ποιο σενάριο φέρονται να εξετάζουν ο Υπ. Ενέργειας και ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Πώς το business plan της τελευταίας οδηγεί σε πιθανή αναθεώρηση των πλάνων επιθετικής ιδιωτικοποίησης.
Αναθεώρηση των σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ φέρονται να εξετάζουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργος Στάσσης.
Όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, η προβολή των θετικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2020 και μέχρι το 2024, σύμφωνα με το business plan, δείχνει πως δεν υπάρχει η ανάγκη για άντληση εσόδων από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Οι κ. Χατζηδάκης και Στάσσης φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μη παραχώρησης του μάνατζμεντ και ενδεχομένως να αρκεστούν στην είσοδο επενδυτή προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο και δαπανηρό σχέδιο αναβάθμισης και ψηφιοποίησης των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Χωρίς να αποκλείεται και πάλι ανατροπή των σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει και η θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά που προτείνει επιθετική αποκρατικοποίηση με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και παραχώρηση του μάνατζμεντ, οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του Διαχειριστή αναμένονται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει αναπόσβεστη λογιστική αξία 3,5 δισ. ευρώ, όπως είχε κάνει γνωστό η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, και ένα από τα μεγάλα projects που επείγει να υλοποιηθεί είναι αυτό της αποψίλωσης των παλιών μετρητών κατανάλωσης ρεύματος και η αντικατάσταση τους με νέα «ευφυή» συστήματα καταμέτρησης των φορτίων. Το κόστος του ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, αν και ο Κωστής Χατζηδάκης το περασμένο καλοκαίρι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε κάνει λόγο για «μερική» ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, στη συνέχεια έγιναν γνωστά σενάρια που ήθελαν να επιλέγεται η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Έπειτα στα σχέδια που εξετάστηκαν ήταν κι αυτό τους σπασίματος του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ με βάση τις περιφερειακές διευθύνσεις του και η πώληση μεριδίων για την είσοδο επενδυτών.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΔΔΗΕ σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης είναι μεγάλο και προέρχεται κυρίως από Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds. Η στάση τους αναμένεται να φανεί κι όταν θα αποσαφηνιστούν και οι προθέσεις της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!