Πολιτική
“Καυτή συνεδρίαση” στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση της Ελλάδας.
Ολοκληρώθηκε, μετά απο συνεδρίαση περίπου δύο ωρών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση των επιστολών της Αθήνας προς τον ΟΗΕ, με τον οποίο ζητείται παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισσμού και καταδίκη της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.
Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία πήραν μέρος οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.
Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας.
Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Κατρούγκαλος: Να αποκτήσει ξανά πυξίδα η εξωτερική πολιτική της χώρας
Σε δηλώσεις του, ο Γ.΄Κατρούγκαλος ανάφερε «Προσήλθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση. Προσήλθαμε με συγκεκριμένες προτάσεις, για να επιστρέψει η χώρα σε ενεργητική εξωτερική πολιτική, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο, για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε αποτελεσματικά την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής. Να ασκηθεί πολύπλευρη πίεση προς την Τουρκία: άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητά της στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση απόπειρας εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη. Παράλληλα, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα ως προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και με την συνέχεια των διερευνητικών επαφών. Μόνο με αυτό τον διττό τρόπο, με πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας».
Ερωτώμενος για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος».
Λοβέρδος: πρέπει να συκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Σε δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε «Η κατάσταση είναι πέρα από τις συνήθεις. Η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική, από την οποία βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».
Ο κ. Λοβέρδος συμπλήρωσε ότι «διχοτομήσεις εσωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αυτό είναι καλό επαναλαμβάνω. Με τη συνεδρίαση αυτού του οργάνου, προετοιμάζεται όπως πιστεύουμε εμείς και καταθέτουμε την πρότασή μας για ακόμη μια φορά, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Σε ό, τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα, συνδυάσαμε στη δική μας τοποθέτηση τα μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας με τα θέματα που αφορούν την άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής Άμυνας».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, αναφέρει «Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!