Οικονομία

16 Ιουλίου 2019 10:45 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιουλίου 2019 21:03

Στις αγορές με 7ετές ομόλογο βγήκε η Ελλάδα

Ισχυρή προσφορά κεφαλαίων απο επενδυτές, η οποία περιορίζει το επιτόκιο. Ποιό ποσό θέλει να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ.

Στις αγορές με 7ετές ομόλογο βγήκε η Ελλάδα
-

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται στη δημοπρασία του 7ετούς ομολόγου, με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 12,5 δις. ευρώ.

Η υπερπροσφορά έχει οδηγήσει και σε μείωση της αποτίμησης, με το επιτόκιο να προσδιορίζεται στο 1,9% πλέον έναντι «ανοίγματος» του βιβλίου στη ζώνη του 2,1% και υποχώρησης του επιτοκίου στο 2% νωρίτερα.

Πηγές εκτιμούν ότι το ποσό που θα αντληθεί θα είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί για την εξαγορά ακριβότερων δανείων.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πάνω από το 70% των προσφορών που υποβλήθηκαν είναι από πραγματικά χρήματα (real money) ενώ η συμμετοχή του σχήματος των αναδόχων στις προσφορές ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.

«Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές», αναφέρει σε δήλωση του ο Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Όπως σημειώνει ο Υπ. Οικονομικών, «η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας

«Συγχαίρω τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9%» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει «είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - 7ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ

Τι στόχο έχει το Υπ. Οικονομικών

Η έκρηξη στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, σε πλήρη συγχρονισμό με την εικόνα στην Ευρώπη, συμπίπτει τόσο με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό όσο και με τις διαθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της, εάν ο πληθωρισμός δεν επιταχυνθεί ή αν η ανάπτυξη απογοητεύσει, με νέες αγορές ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων ή αλλαγές στην πολιτική της. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές στο έπακρον και να ολοκληρώσει τον ετήσιο στόχο της για την άντληση 7 δισ. ευρώ. Ο στόχος της έκδοσης είναι πρωτίστως η προσέλκυση «ποιοτικών» επενδυτών και δευτερευόντως η τιμολόγηση, που δεν αναμένεται να υπερβεί το 2%, όπως αναφέρει το Euro2day.gr.

Με την απόδοση του δεκαετούς να έχει διαμορφωθεί στο 2,30% και του πενταετούς στο 1,26%, η προβολή του επταετούς δείχνει ότι η έκδοση θα πρέπει να τιμολογηθεί χαμηλότερα από το 2% και πιο κοντά στην περιοχή του 1,85%-1,95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των ομολόγων περίμενε την έκδοση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικά το εγχώριο δεκαετές υποχώρησε έως και οριακά χαμηλότερα του 2% πριν κινηθεί υψηλότερα, ενώ το πενταετές έφτασε στο 1% στις 4/7. Ταυτόχρονα, η συντηρητική επιλογή να μην κινηθεί η χώρα σε ομόλογα με περίοδο λήξεως μετά το 2032 έχει και αυτή τη σημασία της.

Toν Φεβρουάριο πέρυσι, στην προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ (benchmark ομόλογο), το κουπόνι είχε απόδοση 3,375% στη λήξη (ΥΤΜ), με τη συνολική απόδοσή του να είχε διαμορφωθεί στο 3,5%. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του ομολόγου σήμερα είναι πλέον στο 1,53%.

Στα στατιστικά στοιχεία της έκδοσης, πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην τρέχουσα έκδοση, οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 210 επενδυτές. Όσον αφορά στον τύπο των επενδυτών, το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)